Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Κι αν συνηθίζεις να πίνεις απλά έναν καφέ λίγο πριν βγεις από το σπίτι οι ειδικοί προτείνουν να το σταματήσεις αμέσως τώρα. Στην περίπτωση που προσέχεις τη διατροφή σου έχω τη λύση.
Και πιο συγκεκριμένα 5 light αλλά απολαυστικές παράλληλα συνταγές που που θα λατρέψεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κρέπες με μπανάνα και σοκολάτα
Υλικά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- 1/2φλ. αλεύρι ολικής
- 1/2φλ. βρώμη
- 3κ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1φλ. γάλα με λίγα λιπαρά
- 1 αυγό
- 1/2κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1κ. σούπας καστανή ζάχαρη
- Μια πρέζα αλάτι
- 4 μπανάνες, κομμένες σε φέτες
- 2κ. σούπας πραλίνα φουντουκιού ή λιωμένη κουβερτούρα
Εκτέλεση
- Σε ένα μίξερ προσθέτεις το αλεύρι ολικής και τη βρόμη και χτυπάς καλά για 30 δευτερόλεπτα
- Βάζεις το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτεις αλεύρι για όλες τις χρήσεις, γάλα, αυγό, βανίλια, ζάχαρη αλάτι και τα ανακατεύεις με το σύρμα.
- Ζεσταίνεις ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία και ρίχνεις 1/4φλ. από το μείγμα
- Ανακινείς το τηγάνι ώστε να πάει παντού το μείγμα της κρέπας και όταν ψηθεί το γυρίζεις από την άλλη πλευρά με μια σπάτουλα
- Συνεχίζεις την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα
- Μοιράζεις τις μπανάνες στις κρέπες, τις τυλίγεις και τις κλείνεις
- Πασπαλίζεις με σοκολάτα και απολαμβάνεις.
Γλυκό ψωμί με ζάχαρη και κανέλα
Υλικά
- 2κ. σούπας ζάχαρη
- 1φλ. ζεστό νερό
- 2+1/2κ. γλυκού μαγιά
- 2+1/2φλ. αλεύρι για ψωμί (μπορεί να χρειαστεί περισσότερο)
- 1κ. γλυκού αλάτι
- 2κ. σούπας λάδι
- 2κ. σούπας κανέλα
- 1/2φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις τις 2κ.σ. ζάχαρη με το ζεστό νερό
- Προσθέτεις τη μαγιά και το αφήνεις στην άκρη για 5 λεπτά
- Ρίχνεις το λάδι, το αλάτι και το αλεύρι και ζυμώνεις ε το χέρι
- Αν η ζύμη κολλάει προσθέτεις λίγο ακόμη αλεύρι
- Απλώνεις το αλεύρι σε έναν πάγκο και ζυμώνεις τη ζύμη για 5 – 10 λεπτά
- Λαδώνεις ένα μεγάλο μπολ και ρίχνεις τη ζύμη
- Σκεπάζεις το μπολ με μια κουβέρτα και το αφήνεις σε ζεστό μέρος για μια ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσει
- Χωρίζεις τη ζύμη στα δύο και προθερμαίνεις το φούρνο στους 175 βαθμούς
- Απλώνεις σε δύο ταψιά λαδόκολλα και ανοίγεις μέσα τις ζύμες
- Ανακάτεψε τη ζάχαρη με την κανέλα και απλώνεις το μείγμα από πάνω
- Τυλίγεις τις ζύμες σε σχήμα ρολού και τις ψήνεις για 30 λεπτά.
Muffins με μπανάνα και σοκολάτα
Υλικά
- 2φλ. βρόμη
- 3 μπανάνες, κομμένες σε κύβους
- 2 αυγά
- 3/4φλ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
- 1κ. γλυκού μαγειρική σόδα
- Μια πρέζα αλάτι
- Μια πρέζα κανέλα
- 100γρ. σταγόνες κουβερτούρας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 175 βαθμούς
- Προσθέτεις λίγο λάδι σε 12 φορμάκια για muffins
- Ρίχνεις όλα τα υλικά, εκτός από τις σταγόνες, στο μίξερ και τα χτυπάς καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν
- Προσθέτεις τις σταγόνες και ανακατεύεις με την κουτάλα
- Μοιράζεις το μείγμα στα 12 φορμάκια και τα ψήνεις για 15 – 20 λεπτά.
Φρυγανισμένο ψωμί με αβοκάντο και χούμους
Υλικά
- 2 φέτες ψωμί ολικής, φρυγανισμένες
- 2κ. σούπας χούμους
- 6 λεπτές φέτες αγγουριού
- 1 μικρό ραπανάκι, κομμένο σε φέτες
- 30γρ. αβοκάντο, κομμένο σε φέτες
- πιπέρι
- αλάτι
- 1/4φλ. ρόκα baby
- Λίγο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Αλείφεις τις φέτες ψωμιού με το χούμους
- Προσθέτεις το αγγούρι, το ραπανάκι και το αβοκάντο
- Ρίχνεις αλάτι, πιπέρι, τη ρόκα και το χυμό λεμονιού.
Τάρτα με λαχανικά και τυριά
Υλικά
- 1έτοιμη ζύμη για τάρτα (να έχει διάμετρο 23εκ. περίπου)
- 7 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
- 2φλ. baby σπανάκι, ψιλοκομμένο
- 2/3φλ. αποβουτυρωμένο γάλα
- 6κ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
- 3κ. σούπας φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένος
- 1/4κ. γλυκού αλάτι
- 1/2φλ. ρικότα
- 1/3φλ. μοτσαρέλα τριμμένη
- 3/4φλ. τοματίνια κομμένα στη μέση
Εκτέλεση
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 175 βαθμούς
- Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγεις τη ζύμη για την τάρτα, μέχρι να έχει διάμετρο 28 – 30εκ.
- Μεταφέρεις τη ζύμη σε μια πυρίμαχη γυάλινη πιατέλα 23 εκ., πιέζοντας τον πάτο και τα πλαϊνά με τα δάχτυλά σου
- Κάνεις μερικές τρύπες με το πιρούνι στον πάτο της ζύμης και την ψήνεις για 10 – 15 λεπτά
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις τα αυγά, το σπανάκι, το γάλα, 2κ. σούπας παρμεζάνα, το βασιλικό και το αλάτι
- Προσθέτεις το μείγμα πάνω από τη ζύμη.
- Σε ένα πιο μικρό μπολ ανακατεύεις τη ρικότα, τη μοτσαρέλα και την υπόλοιπη παρμεζάνα
- Ρίχνεις μείγμα και τα τοματίνια πάνω από τη γέμιση
- Ψήνεις την τάρτα για 50 – 55 λεπτά.
Photos: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ