Αν ανήκεις στα Fitness Girls που αγαπούν να αναζητούν νέες διατροφικές τάσεις, προκειμένου να αποκτήσουν τη σιλουέτα των ονείρων τους, τότε το γνωρίζεις ήδη. Τα buddha bowls έκαναν την εμφάνιση τους πριν από περίπου δύο χρόνια και από τότε δεν έχουν φύγει στιγμή από το timeline σου. Είναι πολύχρωμα, υγιεινά και κυρίως χορτοφαγικά. Συνδυάζουν πολλά λαχανικά μαζί και δημιουργούν ένα γευστικό παράδεισο βιταμινών, φυτικών ινών και θρεπτικών ουσιών. Είναι δροσερά και ιδιαίτερα ελκυστικά. Σε αποτοξινώνουν. Σήμερα, λοιπόν, σου έχω ετοιμάσει μερικές συνταγές, που μπορείς να φτιάξεις αρκετά εύκολα και να απολαύσεις με όλη σου τη Fitness καρδιά.
Buddha Bowl με φαλάφελ και πλιγούρι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υλικά:
- 3/4 φλιτζανιού πλιγούρι
- 2 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1/4 φλιτζανιού σπόροι κολοκύθας
- 3/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 12 φαλάφελ
- 1/4 φλιτζανιού χυμός λεμονιού
- 3 κουτ. της σούπας ταχίνι
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 2 κουτ. της σούπας μέλι
- 4 φλιτζάνια ρόκα ή πράσινο λαχανικό της αρεσκείας σου
- 1 μεσαίο αγγούρι, κομμένο σε ροδέλες
Εκτέλεση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
- Σε μία κατσαρόλα με 1 1/2 φλιτζάνι νερό, βράζεις το πλιγούρι, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Μόλις ετοιμαστεί, το αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 5 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά με ένα πιρούνι.
- Στη συνέχεια, ετοιμάζεις τα φαλάφελ, ακολουθώντας τη συνταγή που θα βρεις εδώ. Αν προτιμήσεις κατεψυγμένα, ψήνεις στον προθερμασμένο φούρνο για δέκα λεπτά.
- Σε ένα μπολάκι, αναμειγνύεις το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το σκόρδο και το μέλι. Προσθέτεις το ελαιόλαδο και το αλάτι, ανακατεύοντας.
- Σε ένα μπολ, τοποθετείς στη βάση τα πράσινα λαχανικά, το πλιγούρι, τις ροδέλες αγγουριού, τους σπόρους κολοκύθας και το μείγμα από πάνω. Απολαμβάνεις!
Buddha Bowl με ρεβίθια, κινόα και καρότα
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών
- 1/2 φλιτζάνι κινόα
- 1 1/2 φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών
- 1/4 φλιτζανιού καρότα
- 1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. του γλυκού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 συσκευασία ρεβίθια
- 1 κουτ. του γλυκού κουρκουμάς
- (για το dressing): 1/4 φλιτζανιού ταχίνι
- 2 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού
- 1 αβοκάντο, αλεσμένο
- 5 κουτ. της σούπας ζεστό νερό
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
- Σε μία κατσαρόλα με νερό και το ζωμό λαχανικών, βράζεις την κινόα, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Σε ένα ταψί, τοποθετείς τα καρότα, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κρεμμύδι. Ραντίζεις με λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά.
- Σε ένα μπολ, αναμειγνύεις τα ρεβίθια με τον κουρκουμά. Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο, σοτάρεις το μείγμα του μπολ. Αφήνεις τα ρεβίθια να ψηθούν περίπου για 10 λεπτά.
- Σε ένα μπολάκι, αναμειγνύεις τα υλικά για το dressing, προσθέτοντας ένα κουταλάκι της σούπας νερό σε κάθε ανακάτεμα.
- Στο τελικό μπολ, προσθέτεις όλα σου τα υλικά, περιχύνεις με το dressing και απολαμβάνεις!
Buddha Bowl με αβοκάντο και γαρίδες
Υλικά:
- 1 αβοκάντο, κομμένο σε φέτες
- 2 φλιτζάνια λάχανο, κομμένο
- 1/2 φλιτζάνι ντομάτα, ψιλοκομμένη
- 1/4 φλιτζανιού κρεμμύδι, διαλυμένο
- Lime για dressing
- 1/2 φλιτζάνι κινόα
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 300 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
- 1 κουτ. του γλυκού γλυκιά πάπρικα
- 1 κουτ. του γλυκού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
Εκτέλεση:
- Σε μία κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό, βράζεις την κινόα, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Μόλις βράσει (περίπου 15 λεπτά), το αφήνεις σε πέντε λεπτά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε ένα μεσαίο μπολ, αναμειγνύεις τη γαρίδα, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά και τα κρεμμύδια.
- Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρεις τις γαρίδες και βράζεις για περίπου 5 λεπτά, από κάθε πλευρά.
- Παράλληλα, ψιλοκόβεις τα λαχανικά και το αβοκάντο.
- Τοποθετείς τα λαχανικά στη βάση (εκτός από τα καρότα), την κινόα, τις γαρίδες, το αβοκάντο και τις ντομάτες.
- Ρίχνεις από πάνω τα καρότα σε φέτες και απολαμβάνεις!
Buddha Bowl με καλαμπόκι και καστανό ρύζι
Υλικά:
- 2 ολόκληρες ντομάτες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. της σούπας κόλιαντρο
- 2 φλιτζάνια καστανό ρύζι
- 400 γρ. καλαμπόκι
- 400 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
- 1 αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο
- 1 1/2 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, κόβεις και αναμειγνύεις τις ντομάτες και το κρεμμύδι.
- Αλατοπιπερώνεις, προσθέτεις το κόλιαντρο και το αφήνεις στην άκρη.
- Βράζεις το ρύζι, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Σε μία κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό, βράζεις τα μαυρομάτικα φασόλια.
- Δημιουργείς 4 μπολ, στα οποία μοιράζεις ισόποσα το ρύζι.
- Συνεχίζεις μοιράζοντας ισόποσα σε κάθε μπολ το καλαμπόκι και τα μαυρομάτικα φασόλια.
- Μοιράζεις ισόποσα τα αβοκάντο και το τυρί παρμεζάνα.
- Περιχύνεις το ζωμό λαχανικών και το κόλιαντρο.
- Απολαμβάνεις!
Buddha Bowl με σολομό
Υλικά:
- 180 γρ. καστανό ρύζι
- 100 γρ. καρότο, τριμμένο
- 160 γρ. καπνιστό σολομό
- 50 γρ. ρόκα baby
- 200 γρ. πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- (για το dressing): 30 ml γάλα
- 100 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μικρό μπολ, αναμειγνύεις τα υλικά και τα χτυπάς απαλά.
- Σε μία κατσαρόλα με ζεστό νερό, βράζεις το ρύζι, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Ψιλοκόβεις τα υπόλοιπα υλικά.
- Σε δύο μπολ, μοιράζεις ισόποσα τα υλικά, έχοντας τα φυλλώδη λαχανικά ως βάση.
- Προσθέτεις το ρύζι και τον καπνιστό σολομό.
- Περιχύνεις με το dressing και απολαμβάνεις το μπολάκι σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ