Τώρα που επέστρεψες – για τα καλά – στην καθημερινότητα σου, ξέρω ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου: να χάσεις τα κιλά των διακοπών, που πάντα αλλοιώνουν τη σιλουέτα σου και τσαλαπατούν την προσπάθεια που έκανες για να την αποκτήσεις. Ίσως τελικά να μην χρειάζεται κόπο, αλλά τρόπο. Τα μπαχαρικά που προσδίδουν δυνατό άρωμα και μοναδική γεύση μπορούν να ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό σου, πριν καν πεις κανέλα. Κουρκουμάς, Ginger, κανέλα, μπούκοβο και άλλα καυτερά – αλλά ιδιαίτερα αγαπημένα – μπαχαρικά προστίθενται σε 5 συνταγές και εσύ χορταίνεις με τον μεταβολισμό σου να “παίρνει” φωτιά. Voila!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σολομός με πάπρικα, τσίλι και σκόρδο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υλικά (για 4 μερίδες):
- 4 φιλέτα σολομού
- 2 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουτ. της σούπας μαύρη ζάχαρη
- 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουτ. του γλυκού γλυκιά πάπρικα
- 1 κουτ. του γλυκού πάπρικα
- 1 κουτ. του γλυκού τσίλι
- 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 220 βαθμούς C.
- Σε ένα μπολ, αναμειγνύεις όλα τα συστατικά εκτός από το σολομό, δημιουργώντας ουσιαστικά τη μαρινάδα σου.
- Μαρινάρεις τα φιλέτα σολομού περνώντας τα δύο φορές από το μείγμα σου.
- Τοποθετείς τα φιλέτα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνεις για περίπου 13 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Ριζότο με ginger και βασιλικό
Υλικά (για 2 μερίδες):
- 1 κουτ. της σούπας φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
- 1 μικρό ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
- 3/4 του φλιτζανιού ρύζι, ειδικό για ριζότο
- 3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών (ή νερό με κύβο λαχανικών)
- 2 κουτ. του γλυκού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι μαϊντανός
- Χυμός μισού λεμονιού
- Ξύσμα ενός λεμονιού
- Αλάτι και πιπέρι (για γεύση)
Εκτέλεση:
- Σε ένα κατσαρολάκι, βάζεις το λάδι να κάψει και προσθέτεις το λευκό μέρος από τα κρεμμυδάκια να γυαλίσει.
- Συμπληρώνεις το ξύσμα και το τζίντζερ και συνεχίζεις το σοτάρισμα για μισό λεπτό.
- Προσθέτεις το ρύζι και ανακατεύεις στην κατσαρόλα με μια ξύλινη κουτάλα να ζεσταθεί καλά. Ρίχνεις ένα φλιτζάνι από το ζωμό και ανακατεύεις, ώσπου να απορροφηθεί. Συνεχίζεις τη διαδικασία ώσπου το ρύζι σου να πιει όλο το ζωμό.
- Αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια και το μαϊντανό χοντροκομμένο.
- Περιχύνεις το χυμό λεμονιού, ανακατεύεις και απολαμβάνεις!
Κοτόπουλο στο φούρνο με θυμάρι και ginger και ψητά λαχανικά
Υλικά (για 5 μερίδες):
- 500 γρ. καρότα
- 600 γρ. πατάτες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 5 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο
- 5 μερίδες στήθος κοτόπουλου
- 1 λεμόνι
- 5 κουτ. της σούπας ginger
- 5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Aρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 220°C.
- Κόβεις τα καρότα και τις πατάτες, λιώνεις το σκόρδο και αφαιρείς τα φύλλα του δενδρολίβανου από τα κλωνάρια τους και τα ρίχνεις όλα σε ένα ταψί.
- Ανακατεύεις τα υλικά καλά με λάδι και αλατοπίπερο και αλείφεις το στήθος κοτόπουλο με λίγο λάδι και αλατοπίπερο, τοποθετώντας το λεμόνι σε φέτες, το θυμάρι και το ginger.
- Ψήνεις στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.
- Ανακατεύεις καλά τα λαχανικά και με ένα κουτάλι, ραντίζεις το κοτόπουλο με τους ζωμούς του φαγητού και το βάζεις ξανά στο φούρνο για ακόμη 30 λεπτά.
- Μόλις το στήθος κοτόπουλο είναι έτοιμο, το αφαιρείς από το ταψί και αφήνεις τα λαχανικά να μαγειρευτούν για πέντε λεπτά ακόμη, ώστε να ξεροψηθούν.
- Σκεπάζεις το κοτόπουλο με αλουμινόχαρτο και το αφήνεις να κρυώσει για 15 λεπτά πριν απολαύσεις το φαγητό σου!
Ψωμί ολικής με κανέλα
Υλικά (για 5 μερίδες):
- 3 φλιτζάνια αλεύρια ολικής άλεσης
- 1 φλιτζάνι γάλα, ζεστό
- 2 κουτ. του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 4 κουτ. της σούπας μέλι
- 2 κουτ. του γλυκού μαγιά, ξηρή
Εκτέλεση:
- Αρχικά, σε ένα μπολ αναμειγνύεις το γάλα και τη μαγιά. Ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη για περίπου 30 λεπτά.
- Σε μία μεγάλη λεκάνη, μοιράζεις το αλεύρι, το αλάτι και το μείγμα γάλακτος – μαγιάς. Φοράς τα γαντάκια σου και αρχίζεις να ζυμώνεις – αν χρειαστεί λίγο νερό, το προσθέτεις – μέχρι να δημιουργήσεις μία ζύμη που δεν κολλάει.
- Σκεπάζεις με μία μεμβράνη τη λεκάνη και την αφήνεις στην άκρη για περίπου 50 λεπτά – 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Μόλις περάσει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ζυμώνεις ξανά απαλά μία φορά. Πασπαλίζεις το εσωτερικό του ζυμαριού με κανέλα.
- Τυλίγεις ξανά το ζυμάρι, προσέχοντας η κανέλα να είναι παντού στο εσωτερικό του και το αφήνεις ξανά να φουσκώσει για 40 λεπτά.
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 35 λεπτά στους 180 βαθμούς C.
- Απολαμβάνεις!
Smoothie με μάνγκο, κουρκουμά και σαφράν
Υλικά (για 2 μερίδες):
- 3/4 του φλιτζανιού κρύο γάλα
- 1/4 του φλιτζανιού γιαούρτι
- 3/4 του φλιτζανιού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 1/2 φλιτζάνια βασιλικό
- 2 κουτ. της σούπας κουρκουμά
- 1. κουτ. της σούπας σαφράν
- Λίγος πάγος
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπλέντερ, χτυπάς όλα σου τα υλικά σε πρώτη φάση, εκτός από τα μπαχαρικά.
- Προσθέτεις τον κουρκουμά και το σαφράν.
- Περιχύνεις το μείγμα σου σε ένα ποτήρι, προσθέτεις τον πάγο και απολαμβάνεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ