6+1 διατροφικοί στόχοι για την νέα χρονιά σύμφωνα με την ειδικό

Η νέα χρονιά προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για να επανεξετάσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να θέσουμε νέους στόχους που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ένα υγιή και δραστήριο οργανισμό. Οι διατροφικοί στόχοι για το 2025 μπορούν να είναι ποικίλοι, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις μας.

Σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας, είναι να είμαστε ανοιχτοί σε νέους διατροφικούς συνδυασμούς, να εξερευνούμε νέες γεύσεις και να πειραματιζόμαστε μέχρι να δημιουργήσουμε το δικό μας διατροφικό «μονοπάτι» με τροφές που όχι μόνο μας ωφελούν, αλλά και τις απολαμβάνουμε.

Ας επικεντρωθούμε λοιπόν, στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής μας, στην ενίσχυση της ευεξίας και στην πρόληψη ασθενειών μέσω ισχυρών, ισορροπημένων συνηθειών .Φυσικά  δεν ξεχνάμε να απολαμβάνουμε την διαδικασία! Η Χριστίνα Καρτσωνάκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Msc, Health & Wellness Coach, σου αποκαλύπτει τους νέους διατροφικούς στόχους που πρέπει να θέσεις τη νέα χρονιά. 

  1. Περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους για τη νέα χρονιά είναι να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Η ενσωμάτωσή τους σε όλα τα γεύματα μας παρέχει ενέργεια και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους και στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες.

  1. Μείωση της επεξεργασμένης ζάχαρης

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2, αλλά και για πολλές άλλες ασθένειες  τόσο για μεγάλους , όσο και για μικρούς.  Ένας  βασικός στόχος για τη νέα χρονιά μπορεί να είναι η μείωση της επεξεργασμένης ζάχαρης στη διατροφή μας, και κατ΄επέκταση των υπερ-επεξεργασμένων προϊόντων. Η αντικατάσταση των γλυκών με φυσικές πηγές γλυκύτητας, όπως τα φρούτα, ή η προτίμηση πιο υγιεινών γλυκών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να έχει σημαντική θετική επίδραση όχι μόνο στο βάρος μας όσο και στην υγεία μας.

  1. Αύξηση της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών, όπως αυτές που προέρχονται από όσπρια, σπόρους, ξηρούς καρπούς και λαχανικά, είναι μια τάση που κερδίζει συνεχώς έδαφος. Οι φυτικές πρωτεΐνες παρέχουν το ίδιο ή και καλύτερο θρεπτικό αποτέλεσμα σε σχέση με τις ζωικές πρωτεΐνες και είναι πιο φιλικές για το περιβάλλον. Η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή μας όχι μόνο βοηθά στην ενίσχυση της υγείας μας, αλλά και στη μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών.

  1. Ενυδάτωση και μείωση των ζαχαρούχων ποτών

Η σωστή ενυδάτωση είναι θεμελιώδης για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Ένας στόχος για το 2025 είναι να αντικαταστήσουμε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τους χυμούς με νερό ή αφεψήματα χωρίς ζάχαρη. Το νερό είναι το καλύτερο ρόφημα για ενυδάτωση και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος, στην καλή λειτουργία των οργάνων και στη διαχείριση του βάρους. Επίσης, η κατανάλωση τσαγιού ή βοτάνων μπορεί να προσφέρει ευεργετικά αποτελέσματα για την πέψη και την χαλάρωση.

  1. Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και η ισορροπημένη διατροφή

Η καλή φυσική κατάσταση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωστή διατροφή. Ένας στόχος για τη νέα χρονιά μπορεί να είναι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, συνδυασμένη με τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής. Η άσκηση όχι μόνο βοηθά στην καύση θερμίδων και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αλλά ενισχύει και την καρδιοαγγειακή υγεία, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και αυξάνει τη γενική ευεξία.

  1. Σωστός προγραμματισμός γευμάτων

Η οργάνωση και ο προγραμματισμός των γευμάτων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής. Ένας πρακτικός στόχος είναι να προετοιμάζουμε τα γεύματα μας εκ των προτέρων, ώστε να έχουμε πάντα υγιεινές επιλογές διαθέσιμες και να αποφεύγουμε την τάση να καταφεύγουμε σε πρόχειρο φαγητό.

Τέλος, είναι σημαντικό να έχουμε ευελιξία και να μην επιδιώκουμε την απόλυτη τελειότητα. Ο στόχος μας πρέπει να είναι η ισορροπία και η συνέπεια, παρά η αυστηρή πειθαρχία. Είναι σημαντικό να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να απολαμβάνει τις αγαπημένες του τροφές σε μέτρο και να επικεντρωνόμαστε στη συνολική ποιότητα της διατροφής μας, παρά στις μεμονωμένες επιλογές.

Η νέα χρονιά είναι η ευκαιρία να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες,  εστιάζοντας στην ποικιλία, την ισορροπία και την ποιότητα, μπορούμε να πετύχουμε τους διατροφικούς μας στόχους και να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι kάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ανάγκες και στόχους  (π.χ. απώλεια βάρους, αύξηση μυϊκής μάζας ή βελτίωση της ενέργειας) και τον τρόπο ζωής, η συμβουλή ενός διαιτολόγου -διατροφολόγου μπορεί να βοηθήσει στην κατάρτιση ενός προσωπικού διατροφικού πλάνου που θα καλύπτει τις ανάγκες μας.

Φωτογραφίες: iStock 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164