Να ξεκινήσουμε με το τι είναι το κολλαγόνο; Το κολλαγόνο είναι το κύριο συστατικό των βασικών δομών του σώματος και του συνδετικού ιστού. Αποτελεί μία πρωτεΐνη-κλειδί του οργανισμού, αντιπροσωπεύοντας το 30% του συνόλου της πρωτεΐνης του σώματος και το 75% της πρωτεΐνης που συνθέτει το δέρμα, διατηρώντας το σφριγηλό. Υποστηρίζει τα εσωτερικά όργανα και δεσμεύει τους χόνδρους, τους μύες και τα οστά. Κρατά δηλαδή το σώμα μας ενωμένο. Στην περίπτωση του προσώπου, το κολλαγόνο αποτρέπει τη χαλάρωση, την γήρανση της επιδερμίδας και εμποδίζει τις γραμμές έκφρασης να μετατραπούν σε μόνιμες ρυτίδες. Κοινώς, σε κρατάει νέα, λαμπερή φρέσκια!
Ιερή ουσία το κολλαγόνο, δεν νομίζεις; Το σώμα μας παράγει κολλαγόνο φυσικά, αλλά από την ηλικία των 25 ετών και μετά, η παραγωγή αυτή όλο και μειώνεται και το ήδη υπάρχον στον οργανισμό κολλαγόνο αρχίζει να φθείρεται. Τι γίνεται τότε; Πρέπει να δράσουμε! Εκτός από τα συμπληρώματα διατροφής με κολλαγόνο, που είναι πολύ δημοφιλή παγκοσμίως, ο ευκολότερος τρόπος για να αυξήσεις τα επίπεδά κολλαγόνου στον οργανισμό σου είναι μέσω των τροφών που καταναλώνεις. Δεν είναι δύσκολο να ανακαλύψεις λαχταριστές συνταγές με υλικά πλούσια σε κολλαγόνο. Η απόδειξη; Το hashtag #CollagenRichFoods στο TikTok έχει σημειώσει πάνω από 13,4 εκατομμύρια προβολές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ανακάλυψε παρακάτω 9 τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο που θα σε κρατήσουν νέα και… ωραία!
Ζωμός από κόκαλα
Τα οστά, οι χόνδροι και οι τένοντες είναι πλούσιοι σε κολλαγόνο τύπου Ι (το πιο ευεργετικό για το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά), το οποίο απελευθερώνεται με το παρατεταμένο μαγείρεμα. Ο ζωμός των οστών – είτε σπιτικός είτε έτοιμος, αγορασμένος από το super market – είναι επίσης πλούσιος σε αμινοξέα και μέταλλα, όπως θείο, μαγνήσιο και ασβέστιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κοτόπουλο και γαλοπούλα
Τόσο το κοτόπουλο όσο και η γαλοπούλα είναι εξαιρετικές πηγές κολλαγόνου. Προτείνουμε να αφήσεις για λίγο στην άκρη το άπαχο στήθος και να επιλέξεις τα πιο λιπαρά τμήματά τους, όπως οι μηροί και τα πόδια (συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και του χόνδρου).
Σολομός
Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και το χέλι είναι πλούσια σε κολλαγόνο. Ωστόσο η πολύτιμη ουσία βρίσκεται όχι τόσο πολύ στο κρέας τους όσο στο δέρμα, τα κόκαλα και τα λέπια τους. Για να αποκομίσεις τα οφέλη, μαγείρεψε τον σολομό χωρίς να αφαιρέσεις τη πέτσα του.
Κόκκινο κρέας
Όλα τα κρέατα, είτε μοσχαρίσιο, είτε χοιρινό, αποτελούν καλή πηγή κολλαγόνου. Ωστόσο, η πρωτεΐνη συγκεντρώνεται περισσότερο στον συνδετικό ιστό και τους τένοντες, όπως τα πλευρά ή τα ελαφρώς πιο λιπαρά κομμάτια βοείου κρέατος. Τι γίνεται όμως αν δεν τρως κρέας; Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από όλα τα εσπεριδοειδή. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου, γι’ αυτό βάλε τις στην καθημερινότητά σου.
Ασπράδια
Αν και δεν είναι άμεσα πηγή κολλαγόνου, το αυγό, και ιδιαίτερα το ασπράδι του αυγού, είναι πλούσιο σε προλίνη και γλυκίνη, απαραίτητα αμινοξέα για τη παραγωγή κολλαγόνου. Τα πρωινά λοιπόν, θα σου προτείναμε να ξεκινάς την ημέρα με μια ομελέτα με ασπράδι αυγού.
Γαρίδα
Κατανάλωσέ τις ολόκληρες, απολαμβάνοντας κάθε μέρος τους: το κολλαγόνο βρίσκεται στη σάρκα τους αλλά και στον εξωτερικό φλοιό τους. Μην ξεχνάς να μασάς καλά.
Στρείδια
Τα στρείδια περιέχουν υπερβολική ποσότητα ψευδαργύρου και χαλκού και τα αμινοξέα προλίνη και λυκίνη, πρόδρομες ουσίες του κολλαγόνου.
Μούρα
Τα περισσότερα μούρα – συμπεριλαμβανομένων των βατόμουρων, των blueberries και των φραουλών – είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσεις βιταμίνη C στη διατροφή σου, η οποία όπως γνωρίζουμε βοηθά το σώμα μας να δημιουργήσει κολλαγόνο. Ρίξε τα σε δημητριακά ή γιαούρτι, ή βάλε τα στην κατάψυξη για να φτιάχνεις τα πιο δροσιστικά smoothies.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ