Οι δίαιτες μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα. Τι θα λέγατε για ένα challenge καλής διατροφής;
Σταματήστε τις εξαντλητικές και ανώφελες δίαιτες και δοκιμάστε να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να τρέφεται σωστά. Το νέο “Eat Well Challenge” προωθείται από διατροφολόγους σε όλο τον κόσμο και μπορεί να σας βοηθήσει να αναδιαμορφώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες χωρίς δίαιτα.
Ολοένα και περισσότερα είναι τα επιστημονικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι δίαιτες δεν έχουν αποτέλεσμα. Έρευνες δείχνουν ότι ο περιορισμός των τροφίμων απλώς μας κάνει να θέλουμε να φάμε περισσότερο. Μακροπρόθεσμα μάλιστα, η δίαιτα μπορεί να αποτύχει, ενεργοποιώντας τις άμυνες επιβίωσης του σώματός μας, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό μας και καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο να χάσουμε βάρος στο μέλλον.
Καταλήγουμε έτσι μετά από διαστήματα δίαιτας να γεμίζουμε το καρότσι μας με κάθε τι παχυντικό που θα βρούμε στις ΑΒ προσφορές προσπερνώντας τη μεγάλη γκάμα του σε βιολογικά προϊόντα και υγιεινά σνακ.
Η απόφαση να σταματήσουμε τη δίαιτα δεν σημαίνει όμως ότι θα σταματήσουμε να έχουμε ένα πιο υγιές σώμα. Για να κατακτήσουμε όμως με επιτυχία το συνήθειο της καλής διατροφής, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε παλιές συνήθειες σχετικά με τη μέτρηση θερμίδων, την απαγόρευση των αγαπημένων μας τροφών και τη μέτρηση της επιτυχίας με έναν αριθμό στη ζυγαριά.
Ποια είναι λοιπόν η εναλλακτική;
Πολλοί ερευνητές βάρους ενθαρρύνουν μια νέα προσέγγιση στην υγιεινή διατροφή που βασίζεται στις νευροεπιστήμες. Μια ποικιλία τεχνικών που ενθαρρύνουν τη συνειδητή επίγνωση του πώς τρώμε, την αποδοχή που σχετίζεται με τα τρόφιμα που θέλουμε να τρώμε και τις διαισθητικές διατροφικές ασκήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταπνίξουν την επιθυμία και να αναδιαμορφώσουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Αρχίστε να είστε πιο παρόντες την ώρα που τρώτε και σκέφτεστε τι τρώτε και γιατί το τρώτε. Προσπαθήστε να μην εστιάσετε στην απώλεια βάρους, στον περιορισμό των τροφίμων ή στην εξάλειψη των αγαπημένων τροφών από τη διατροφή σας. Αποφύγετε την επισήμανση των τροφίμων ως «καλών» ή «κακών». Ο στόχος σας είναι να εστιάσετε στις γεύσεις και τις υφές του φαγητού και στο πώς νιώθετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό.
Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να μάθετε πώς να προσέχετε τι τρώτε, γι’ αυτό να είστε υπομονετικοί. Ο Dr. Brewer, ειδικός στις εξαρτήσεις, μας καθοδηγεί με τα παρακάτω βήματα για να αλλάξουμε το μοτίβο της διατροφικής μας συμπεριφοράς:
1. Δοκιμάστε την παρακάτω άσκηση ευαισθητοποίησης
Ελέγξτε το σώμα σας κάθε φορά που τρώτε. Σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 10, με το μηδέν να είναι άδειο στομάχι και το 10 να είναι άβολα γεμάτο, πόσο πεινασμένοι είστε αυτή τη στιγμή; Στη συνέχεια, κοιτάξτε το φαγητό, παρατηρώντας τις υφές και τα χρώματα. Τώρα μυρίστε το φαγητό σας. Τέλος, σηκώστε το πιρούνι σας και πάρτε την πρώτη σας προσεκτική μπουκιά. Καθώς μασάτε, βάλτε το πιρούνι σας κάτω και δώστε προσοχή στη γεύση και την αίσθηση του φαγητού στο στόμα σας. Μετά από αρκετές μπουκιές, ελέγξτε το σώμα σας για να δείτε αν είστε πεινασμένοι ή χορτάτοι.
2. Χαρτογραφήστε τις διατροφικές σας συνήθειες
Χρησιμοποιήστε την παραπάνω άσκηση για να αλλάξετε σε μια διατροφική συμπεριφορά που δε σας αρέσει, όπως τα πολλά ή ανθυγιεινά σνακ ή η παραγγελία φαστ φουντ. Οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν τρία στοιχεία: ένα έναυσμα, μια συμπεριφορά και ένα αποτέλεσμα. Χαρτογραφώντας τις συνήθειές σας, μπορείτε να παρέχετε στον εγκέφαλό σας νέες πληροφορίες σχετικά με το πώς πραγματικά σας κάνει να νιώθετε αυτή η συνήθεια.
3. Ξεκινήστε από μια διατροφική συμπεριφορά που θέλετε να αλλάξετε
Ίσως θέλετε να τρώτε λιγότερο σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, να περιορίσετε τα φαγητά ή τις απολαύσεις όπως μπισκότα, πατατάκια ή παγωτό. Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να απολαμβάνετε αυτά τα τρόφιμα, το έχετε αναγνωρίσει ως προβληματική διατροφική συμπεριφορά. Γιατί αυτό;
4. Τώρα σκεφτείτε τι προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά
Είναι ένα συναίσθημα, όπως θυμός ή άγχος, ή επιβραβεύετε τον εαυτό σας με μια λιχουδιά; Ή μπορεί να είναι μια κατάσταση, όπως το να παρακολουθείτε τηλεόραση ή να ψωνίζετε όταν πεινάτε.
5. Εστιάστε στο αποτέλεσμα
Πριν φάτε, κάντε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σας. Τι παίρνω από αυτό; Πώς θα με κάνει το να φάω αυτό το φαγητό; Σκεφτείτε πώς νιώσατε την τελευταία φορά που το φάγατε. Το διασκεδάσατε; Καταλήξατε να φάτε πολύ; Νιώσατε άβολα ή ναυτία; Νιώσατε ενοχές αργότερα; Η σκέψη για το πώς σας κάνει να νιώθετε ένα φαγητό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό, ενημερώνει τις πληροφορίες που έχει ο εγκέφαλός σας σχετικά με το πόσο ικανοποιητικό (ή όχι) είναι πραγματικά και μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τη συγκεκριμένη συνήθεια.