Η νηστεία οσονούπω φτάνει στο τέλος της κι εσύ από τη μεριά σου έκανες αυτήν την υπέρ-προσπάθεια και στερήθηκες το κρέας και τα γαλακτοκομικά γύρω στις σαράντα μέρες, ή έστω για μια εβδομάδα. Ανάλογα το challenge και τα πιστεύω της κάθε μιας. Τώρα φαντάζομαι, βρίσκεσαι στη φάση που μετράς αντίστροφα και περιμένεις πως και πως να απολαύσεις το ψητό αρνάκι, τη μαγειρίτσα, το κοκορέτσι, το λουκανικάκι που ίσως θα βρίσκεται στο τραπέζι. Δυστυχώς, αλλά κάπου εδώ θα πρέπει να βάλω ένα φρένο σε αυτήν τη φαντασίωση και να σου τονίσω πως όλα αυτά μπορούν να γίνουν οι κρυφές παγίδες για να πάρεις κιλά και να έρθεις αντιμέτωπη με διάφορα εντερικά και στομαχικά προβλήματα. Σκέψου ότι ο οργανισμός σου θα είναι απόλυτα “καθαρός” μετά από αυτήν την αποτοξίνωση, οπότε δεν θα είναι και πολύ έτοιμος να “σιγοντάρει” τη λαιμαργία σου. Παρόλα αυτά και για να μην στερηθείς τίποτα, απευθύνθηκα στην Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Κλειώ Δημητριάδου, προκειμένου να μας προτείνει μερικά tips για να απολαύσουμε το πέρασμα από τη νηστεία στην κρεατοφαγία (άρα και το φαγητό), χωρίς να χαλάσουμε τη διατροφή μας ή να περάσουμε εκείνες τις ημέρες με πονόκοιλο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η μετάβαση από τη νηστεία και τη στέρηση στην καθημερινή διατροφή, μπορεί να έχει επίδραση τόσο στο γαστρεντερικό σου σύστημα όσο και στη σιλουέτα σου. Η περίοδος της νηστείας, ακόμα και όταν έχει γίνει μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα, βοηθάει την αποτοξίνωση του οργανισμού. Αν μάλιστα, έχουν τηρηθεί και κάποιες γενικές αρχές ισορροπημένης διατροφής, λογικά θα πρέπει να αισθάνεσαι και περισσότερο ανάλαφρη. Πάμε να δούμε όμως τι πρέπει να προσέξεις τις ημέρες που από τη νηστεία θα περάσεις στην κρεατοφαγία…
1. Η δυσκολία ξεκινάει από τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, απαγορεύεται και το λάδι. Για να μη γίνει απότομη η μετάβαση στα ζωικά λιπαρά το Σάββατο το βράδυ, καλό είναι να καταναλώσεις βραστά θαλασσινά καθώς και κάποιες ελιές. Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να αφαιρέσεις το λάδι (ειδικά μετά τον επιτάφιο), καλό είναι να μη φας τηγανητά ή τσιγαριστά τρόφιμα γιατί και πολλές θερμίδες έχουν και θα δυσκολέψουν τη χώνεψή σου
2. Το μεγάλο Σάββατο πριν την Ανάσταση, θα πρέπει να έχεις κάνει όλα τα γεύματα κανονικά, δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό, και 2 ενδιάμεσα. Είναι κρίσιμο το να φας κάποια σνακ το απόγευμα, εφόσον το βραδινό γεύμα θα είναι μετά τις 12. Μετά το μεσημεριανό λοιπόν, θα πρέπει να τρως περίπου ανά 3 ώρες, φρούτα, ξηρούς καρπούς, 1-2 φρυγανιές ολικής άλεσης ή 1 μπάρα δημητριακών, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες που θα σε βοηθήσουν στον ταχύτερο κορεσμό και θα σε κρατήσουν μακριά από την υπερφαγεία στο “μεγάλο τραπέζι”
3. Το βραδινό του Μεγάλου Σαββάτου, είναι συνήθως η γνωστή μαγειρίτσα. Η παράδοση έχει προβλέψει σοφά να είναι μια σούπα που θα προετοιμάσει τον οργανισμό για την κατανάλωση των κρεάτων την επόμενη μέρα. Το σημαντικό είναι να μην έχεις τσιγαρίσει πολύ τα υλικά! Αν δεν προτιμάς τη μαγειρίτσα μπορείς να καταναλώσεις κάποια άλλη σούπα, για παράδειγμα μια κοτόσουπα. Μην καταναλώσεις πολύ ψωμί, εξάλλου δεν το έχεις στερηθεί στη νηστεία και μπορείς να φας και ένα αυγό. Καλύτερα να μη φας γλυκό, γιατί με δεδομένη την ώρα του γεύματος θα επιβαρύνεις το στομάχι σου, αλλά και τα κιλά σου.
4. Το πρωινό της Κυριακής θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια φέτα τσουρέκι ή 1-2 πασχαλινά κουλουράκια. Στο τραπέζι φέρσου με σύνεση και με όσο μπορείς με επιλεκτική διάθεση. Μην ξεχνάς πως ο σκοπός δεν είναι να κάνεις υπερβολές, αλλά να απολαύσεις τις οικογενειακές στιγμές.
5. Το βράδυ της Κυριακής και τις επόμενες μέρες, καλό είναι να μπορέσεις να κρατήσεις ένα μέτρο. Ειδικά την Κυριακή, ανάλογα με το πόσο έχεις φάει, ίσως θα έπρεπε να περιοριστείς σε μια σαλάτα ή σε ένα γιαούρτι. Την εβδομάδα που έπεται καλό είναι να επιστρέψεις σε ένα υγιεινό πρότυπο. Για να μην πάρεις κιλά, θα πρέπει να στοχεύσεις σε μια διατροφή με ποικιλία και τις πρώτες μέρες με άφθονη άπαχη πρωτεΐνη που έχεις καιρό να καταναλώσεις. Για παράδειγμα ψάρι ή κοτόπουλο με σαλάτα.
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ