Θέλεις να αποκτήσει μεγαλύτερη ποικιλία η διατροφή σου και να της προσθέσεις ένα εξωτικό twist, χωρίς όμως να αλλάξεις τις υγιεινές σου συνήθειες; Τότε η παπάγια είναι η απάντηση που ψάχνεις. Το φρούτο αυτό προέρχεται από το φυτό carica papaya και κατάγεται από την Κεντρική Αμερική και το Νότιο Μεξικό, ενώ πλέον φυτεύεται και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.
Μια κούπα καθαρισμένης παπάγια, έχει 62 θερμίδες (μόνο!), 2,5 γραμμάρια ινών, λιγότερο από 1 γραμμάριο λιπαρά, 32% της ημερήσιας βιταμίνης Α που χρειάζεσαι, 145% της ημερήσιας βιταμίνης C που πρέπει να καταναλώνεις και περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών σου σε κάλιο. Στην παπάγια υπάρχει επίσης το ένζυμο papain το οποίο βοηθά στην πέψη, βοηθώντας στην διάσπαση της πρωτεΐνης. Άρα, είναι σίγουρο πως η παπάγια αξίζει μια θέση στην διατροφή σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι παρακάτω συνταγές θα σε βοηθήσουν να εντάξεις το εξωτικό αυτό φρούτο, πιο εύκολα στην καθημερινότητά σου:
1. Παπάγια με γιαούρτι και φρούτα
Θες να δώσεις μια άλλη νότα στο πρωινό σου; Η παπάγια μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό “κρεβάτι” για το γιαούρτι, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς σου.
Υλικά
- 1/4 της κούπα τυρί cottage
- 1 κούπα γιαούρτι
- 2 – 3 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμνου ή ακατέργαστο μέλι
- 1 παπάγια, κομμένη στη μέση, χωρίς τους σπόρους
- 3 κουταλιές της σούπας Granola
- 1/4 της κούπας μούρα
- 2 κουταλιές της σούπας ξηροί καρποί
Εκτέλεση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Ανακάτεψε το τυρί cottage, το γιαούρτι και το σιρόπι σφενδάμου μαζί.
- Τοποθέτησε το μείγμα στην κομμένη παπάγια
- Τέλος, ρίξε από πάνω τη granola, τα βατόμουρα και τους ξηρούς καρπούς.
2. Σαλάτα με παπάγια, μαύρα φασόλια και αβοκάντο
Αυτό το χορτοφαγικό πιάτο είναι ιδανικό αν θες να ετοιμάσεις μεγάλες ποσότητες και να τις τρως μέσα στην εβδομάδα σου ή για το τάπερ του γραφείου.
Υλικά
- 1 αβοκάντο κομμένο σε φέτες ή σε κύβους
- Χυμός από 1 λάιμ (2 κουταλιές της σούπας)
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
- 425 γραμ. μαύρα φασόλια σε κονσέρβα, στραγγισμένα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
- 1/2 κούπα παπάγια σε φέτες
- 4 κούπες baby σπανάκι
- 1 κονσέρβα σάλτσα pico de gallo, στραγγισμένο
- 2 κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες
- 16 τσιπς τορτίγιας από καλαμπόκι
Εκτέλεση
- Σε ένα μικρό μπολ, ρίξε το αβοκάντο, το 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού χυμό λάιμ και 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Σε ένα δεύτερο μικρό μπολ, ανακάτεψε μαζί τα φασόλια, την 1 1/2 κουταλιά της σούπας χυμό λάιμ και το ψιλοκομμένο κόλιανδρο. Σε ένα τρίτο μικρό μπολ, ρίξε την παπάγια και το άλλο 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
- Σε δύο μεγάλα μπολ με καπάκι, βάλε ίσες ποσότητες baby σπανάκι και την σάλτσα pico de gallo, το μείγμα αβοκάντο, το μείγμα φασολιών, το μείγμα παπάγιας και τα κρεμμυδάκια. Κλείσε τα μπολ με τα καπάκια τους και άσε να καθίσει το μείγμα μέχρι να είσαι έτοιμη να σερβίρεις.
- Όταν είσαι έτοιμη να σερβίρεις, ανακάτεψε καλά τη σαλάτα και ρίξε από πάνω τα τσιπς τορτίγιας.
3. Παπάγια με τόφου και κάρι τυλιγμένη σε τορτίγια
Η γλυκύτητα της παπάγια συνδυάζεται ιδανικά με το πικάντικο κάρι. Τρώγεται τέλεια στο διάλειμμα του γραφείου.
Υλικά
- 120 γραμ. γάλα καρύδας
- 1½ κουταλάκι του γλυκού πάστα κάρι
- ½ κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
- 1 μεσαία σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένη
- ½ κουταλάκι του γλυκού κουρκούμα
- ½ κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας
- 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
- 340 γραμμάρια πολύ σφιχτό tofu, αποστραγγισμένο και κομμένο σε κύβους
- 1 μέτρια παπάγια, αποφλοιωμένη και κομμένη σε κύβους
- 50 γραμ. ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, ολόκληρα
- 15 γραμ. φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα θαλσσινό, προαιρετικά
- 6 τορτίγιες ολικής άλεσης
- 100 γραμ. Κάρδαμο
Εκτέλεση
- Ανακάτεψε μαζί το γάλα καρύδας, την πάστα κάρι, το τζίντζερ, το σκόρδο, το κουρκούμα, τη σάλτσα σόγιας και το καγιέν σε ένα μπολ μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.
- Ανακάτεψε το tofu, την παπάγια, τα πράσινα κρεμμύδια και το κόλιαντρο. Προαιρετικά ρίξε και μια πρέζα θαλασσινό αλάτι. Βαλ’ το στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Τοποθέτησε μια τορτίγια σε μια σανίδα κοπής. Ρίξε το μισό μείγμα tofu στο κέντρο της τορτίγιας δημιουργώντας μια σειρά. Από πάνω από το μείγμα τόφου ρίξε το μισό κάρδαμο.
- Δίπλωσε τη δεξιά πλευρά της τορτίγας πάνω από το κέντρο και άρχισε να τυλίγεις σφιχτά, πιέζοντας προς τα μέσα καθώς τυλίγεις. Τοποθετήσε την τυλιγμένη τορτίγια σε ένα πιάτο, με το άνοιγμα να κοιτά προς τα κάτω.
- Έτοιμη να σερβίρεις.
4. Μαρμελάδα παπάγια με σπόρους chia
Μπορείς να την απολαύσεις πάνω σε φρυγανιά, με βρώμη, γιαούρτι, αλλά ακόμα και σε αλμυρά πιάτα.
Υλικά
Υλικά
- 500 γραμ φρέσκια παπάγια, σε κύβους
- 1/4 φλιτζάνι χυμό ανανά
- 2 κουταλιές της σούπας αγαύη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3 κουταλιές της σούπας σπόρους chia
- κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ρίξε την κομμένη παπάγια, την αγαύη, το χυμό ανανά, τους σπόρους chia και το αλάτι σε έναν σε ένα μπλέντερ. Χτύπα καλά μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.
- Μετέφερε την μαρμελάδα παπάγια σε ένα δοχείο με καπάκι, πασπάλισε με κανέλα αν το επιθυμείς και τοποθετήσε την στο ψυγείο για ένα βράδυ.
- Η μαρμελάδα Papaya μπορεί να διατηρηθεί για μία εβδομάδα, σφραγισμένη στο ψυγείο.
5. Βρώμη με παπάγια και καρύδα
Βαρέθηκες να τρως συνέχεια την ίδια βρώμη; Η παπάγια είναι ο ιδανικός τρόπος για να δώσεις μια εξωτική νότα στο πρωινό σου.
Υλικά
- 1 κούπα βρώμη
- 1/2 κούπα παπάγια κομμένη σε κύβους
- 1 ή 2 κουταλιές τριμμένη καρύδα χωρίς ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα
Εκτέλεση
- Βράσε νερό και ρίξε μέσα την βρώμη.
- Ανακάτεψε καλά και πρόσθεσε την ψιλοκομμένη παπάγια, την κομμένη καρύδα και μια πρέζα κανέλας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ