Λατρεύεις τα διάφορα souvenir από τις καλοκαιρινές διακοπές. Μαγνητάκια, carte postale ή ακόμη και πιο απλά… πετρούλες και κοχύλια από τις όμορφες παραλίες. Τι θα έλεγες αυτό το καλοκαίρι να κρατήσεις στις αποσκευές σου -ή μάλλον στο σώμα σου- άφθονη ποσότητα από την πολύτιμη βιταμίνη D; Θα σου χρειαστεί για να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες του Χειμώνα με αρκετή δόση υγείας και ανεβασμένης διάθεσης!
Όπως ήδη ξέρεις η βιταμίνη D είναι η βιταμίνη του ήλιου. Παράγεται στο σώμα σου από την έκθεση στον ήλιο και έχει αμέτρητα ωφέλη. Από την υπέροχη σιλουέτα, μέχρι την υγεία αλλά και την καλή διάθεση.
“Η βιταμίνη D διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον προστασία της υγείας και μας προσφέρεται σε αφθονία το καλοκαίρι με στόχο να υπάρχει επάρκειά της και κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου η διαθεσιμότητά της είναι περιορισμένη” επισημαίνει η διαιτολόγος διατροφολόγος Ελίνα Ασημακοπούλου. Ευκαιρία λοιπόν τώρα που είναι καλοκαίρι να “φορτίσεις” τον οργανισμό σου με άφθονη ποσότητα η οποία θα σε συντροφεύσει και το Χειμώνα που η έκθεσή σου στον ήλιο είναι μικρότερη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι προσφέρει η βιταμίνη D;
Η βιταμίνη του ήλιου μπορεί να γίνει ο καλύτερός σου σύμμαχος για γερά κόκαλα! Η δράση της βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου που δυναμώνει τον σκελετό και απομακρύνει -τον κατά τα άλλα πολύ ορατό κίνδυνο για τις γυναίκες- κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Αλλά η δράση της δεν σταματά εκεί…
Σε γενικές γραμμές με τη βιταμίνη D προσφέρεις στον οργανισμό σου:
– Γενικότερη οστική υγεία και πρόληψη της οστεοπόρωσης
– Όσο αυξάνεται η βιταμίνη D, τόσο πιο έντονη είναι η καύση του λίπους και η παράλληλη αναστολή της λιπογέννεσης
– Παίζει ενεργό ρόλο στην φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων, πράγμα που σημαίνει λαμπερό δέρμα από έξω και γερό και υγιή οργανισμό από μέσα
– Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αλλά και καρδιαγγειακών παθήσεων
– Είναι το φυσικό αναλγητικό για μια σειρά από δερματικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα η ψωρίαση
– Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ρευματοειδής αρθρίτιδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-Εκτός όμως από την συμβολή της στη σωστή λειτουργία του σώματος, η βιταμίνη D φαίνεται πως έχει παρόμοιες ευεργετικές ιδιότητες και στο πνεύμα. Μάλλον δεν είναι τυχαίο που οι παλιοί έλεγαν πως ο ήλιος ανεβάζει τη διάθεση και διώχνει τις σκοτούρες! Η αυξημένη βιταμίνη D μπορεί να καταπολεμήσει ακόμη και συμπτώματα κατάθλιψης.
Είναι αλήθεια πως με το αντηλιακό μπλοκάρω την παραγωγή της;
Η αλήθεια είναι πως το αντηλιακό, εκτός φυσικά από την πολύ σημαντική προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία είναι και φραγμός για τη βιταμίνη D. “Συγκεκριμένα, ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) 15 μπορεί να περιορίσει ως και 99% την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα” εξηγεί η διαιτολόγος διατροφολόγος Ελίνα Ασημακοπούλου. Πώς όμως τότε θα μπορέσεις να προσλάβεις την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D, χωρίς να εκτεθείς στους κινδύνους του ήλιου;
Τι μπορείς να κάνεις…
Μια λύση είναι σύμφωνα με την κ. Ασημακοπούλου “η έκθεση των χεριών και ποδιών στον ήλιο χωρίς προστασία για περίπου πέντε λεπτά ως και 2-3 ώρες, τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα και ανάλογα με την εποχή, την περιοχή και την ένταση των υπεριωδών ακτινών”, σύσταση που έχει δώσει και το Australian College of Dermatologists.
Σε διαφορετική περίπτωση η διαιτολόγος διατροφολόγος Ελίνα Ασημακοπούλου συστήνει 20 λεπτά στον ήλιο ιδιαίτερα τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες (δηλαδή όχι μετά τις 11.00 και ποτέ πριν τις 16.00), χωρίς αντηλιακό.
“Με τον τρόπο αυτό θα προσλάβετε σε αφθονία αυτή την πολύτιμη βιταμίνη, τη βιταμίνη D, η οποία προσφέρεται με τόση αγάπη από το καλοκαίρι!” αναφέρει χαρακτηριστικά!
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου, που θα σου δώσει εξατομικευμένες εντολές. Εκείνο που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως η χρήση αντηλιακής προστασίας είναι απαραίτητη για παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και ιδιαίτερα από άτομα με φωτότυπο 1 και 2, δηλαδή με πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα.
Επίσης, άτομα με ιστορικό ή προδιάθεση για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος καθώς και άτομα που έχουν πολλούς σπίλους (ελιές) στο δέρμα τους είναι καλό να αποφεύγουν την εκτενή έκθεσή τους στον ήλιο, ειδικά κατά τις μεσημβρινές ώρες που η ακτινοβολία είναι πιο ισχυρή!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ