Πίνεις αρκετό νερό ή το ξεχνάς; Έχεις σκεφτεί τι προβλήματα μπορεί να σου δημιουργήσει; Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Θαλής Παναγιώτου, μας εξηγεί τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στη δίαιτα, στην υγεία και το σώμα μας η ανεπαρκής ενυδάτωση και γιατί πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό μέσα στη μέρα μας.
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης νερού θα πρέπει να υπολογίζεται εξατομικευμένα, όπως ακριβώς και η διατροφή μας γενικότερα. Γιατί; Γιατί οι καθημερινές ανάγκες του κάθε ατόμου διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας και της δραστηριότητές του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ας ξεκινήσουμε από την κοινή βάση, η οποία είναι ότι πρέπει να πίνουμε αυξημένη ποσότητα νερού. Δυστυχώς πολλοί από εμάς αμελούμε την κατανάλωση νερού ή το θυμόμαστε κάπου εκεί το απόγευμα στη δουλειά, λίγο πριν επιστρέψουμε σπίτι και πίνουμε μαζεμένα τρία ποτήρια! Ωστόσο ακόμη και οι “τυπικοί”, που θέλουν να καταναλώνουν μία ορισμένη ποσότητα νερού ημερησίως, έχουν κάπως μπερδευτεί για το πως αυτή ορίζεται…
Πόσο νερό χρειάζομαι
Καθημερινά χάνουμε αρκετό νερό μέσω του ιδρώτα, των ούρων, του εντέρου, ακόμη και της αναπνοής! Για να λειτουργήσει λοιπόν επαρκώς ο οργανισμός μας, χρειάζεται ν’ αναπληρώσει το “χαμένο νερό”. Η κατανάλωση τροφών και ποτών, πλούσιων σε νερό, βοηθούν σημαντικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα συνιστώμενα οκτώ ποτήρια νερού μεταφράζονται σε 1, 9 λίτρα. Για τους άνδρες προτείνονται γενικά 13 φλιτζάνια, άρα 3 λίτρα ενώ για τις γυναίκες 9 φλιτζάνια, δηλαδή 2,2 λίτρα.
Επί της ουσίας όμως η άσκηση, οι καθημερινές υποχρεώσεις, η κατάσταση της υγείας και το περιβάλλον που ζει ο καθένας από εμάς διαμορφώνει την πραγματική ποσότητα νερού που θα πρέπει να καταναλώνουμε. Για παράδειγμα για κάποιον που κάνει πρωταθλητισμό, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νερού θα πρέπει σίγουρα να ξεπερνάει τα περιβόητα “8 ποτήρια”.
Αν ασκήστε συστηματικά, αυξήστε τα ποτήρια νερού κατά 1, 5 με 2,5. Ανάλογα με τον ιδρώτα, που “ρίχνετε” στο γυμναστήριο! Πρέπει να καταναλώνετε μικρές ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και μεγαλύτερες μετά την ολοκλήρωσή της κατά την αποθεραπεία. Η άσκηση είναι ανάλογη του νερού. Όσο περισσότερη άσκηση, τόσο περισσότερο νερό!
Τι συμβαίνει όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα
Κάθε λειτουργία στο σώμα μας σχετίζεται με το νερό. Ειδικά αν σκεφτούμε πως το 60% του οργανισμού μας αποτελείται από αυτό. Ο “λευκός χρυσός”, όπως κάποιοι αποκαλούν το νερό, υπάρχει σε κάθε χημική αντίδραση του σώματός μας. Το νερό είναι αυτό που καθαρίζει τα ζωτικά όργανα από τις τοξίνες και διευκολύνει τη λειτουργία τους, μεταφέρει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα και προσφέρει το απαιτούμενο υγρό περιβάλλον σε διάφορους ιστούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η αφυδάτωση σταματά- ή έστω παρεμποδίζει- τις λειτουργίες του οργανισμού και αν επιδεινωθεί, ο κίνδυνος για την υγεία του εκάστοτε ασθενούς μεγαλώνει.
Όταν λοιπόν δεν προσφέρουμε στο σώμα μας όσο νερό χρειάζεται, τότε:
- Μειώνουμε την αντοχή μας και αυξάνουμε το αίσθημα της κόπωσης. Μέσα στην ημέρα χάνουμε αρκετό νερό το οποίο αν δεν το αντικαταστήσουμε, αναγκάζουμε την καρδιά μας να καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για οξυγόνωση των ζωτικών οργάνων αφού το αίμα έχει γίνει παχύρευστο.
- Προκαλούμε γαστρεντερικές διαταραχές, ακόμη κι αν ο οργανισμός μας δεν έχει την προδιάθεση για κάτι τέτοιο. Η διαδικασία της πέψης χρειάζεται νερό. Αν το σώμα μας είναι αφυδατωμένο, η διαδικασία αυτή καθυστερεί και έτσι αναπτύσσονται επιπλέον βακτήρια στο έντερο τα οποία αντί να αποβληθούν, απορροφώνται από το εντερικό σύστημα.
- Η αναπνοή μας δεν είναι το ίδιο δροσερή. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τον κάπνισμα και τον καφέ, όταν δεν καταναλώνουμε αρκετό νερό τα ανεπιθύμητα οξέα παραμένουν στην περιοχή και έτσι δεν «καθαρίζεται» η αναπνοή μας.
- Μειώνεται ο ρυθμός του μεταβολισμού και αυξάνουμε την κατακράτηση υγρών. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός του ανθρώπου, αυξάνεται και γίνεται πιο αποτελεσματικός όταν ο οργανισμός είναι καλά ενυδατωμένος.
- Τρώμε περισσότερο, μπερδεύοντας το αίσθημα της δίψας με εκείνο της πείνας. Συστήνεται μάλιστα η κατανάλωση δύο ποτηριών νερού πριν από κάθε κυρίως γεύμα.
- Γερνάει η επιδερμίδα μας, αφού δεν ενυδατώνεται επαρκώς για να διατηρήσει την ελαστικότητά της.
- Έχουμε πονοκεφάλους και ζαλάδες. Δεν είναι τυχαίο που λένε όταν έχουμε πονοκέφαλο, να πίνουμε αρκετό νερό. Η έλλειψη νερού προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό και η αφυδάτωση φέρνει κούραση και άλλα συμπτώματα όπως είναι η ναυτία και ο πονοκέφαλος.
Περιπτώσεις που απαιτείται αυξημένη κατανάλωση νερού
- Καθημερινή ή τακτική άσκηση: Ακόμη και κατά τη διάρκεια της άσκησης πρέπει να καταναλώνουμε νερό.
- Όταν έχουμε πυρετό, γαστρεντερικές διαταραχές ή κάποια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης.
- Κατά την κύηση ή το θηλασμό, που η γυναίκα χάνει μεγάλες ποσότητες νερού και πρέπει να παραμένει ενυδατωμένη.
- Σε υπερβολικά υγρό ή ξηρό κλίμα: Όταν για παράδειγμα ζεσταθούμε υπερβολικά, ιδρώνουμε και έτσι χάνουμε περισσότερο νερό.
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ