Διατροφή στο γραφείο: Συμβουλές για να προστατεύσεις τη δίαιτά σου από τις ατασθαλίες

Η αλήθεια είναι ότι η δουλειά στο γραφείο έχει χαλάσει πολλές φορές τη δίαιτά μας. Τη μια δεν προλάβαμε να μαγειρέψουμε οπότε παραγγέλνουμε από delivery, την άλλη η διπλανή μας αποφάσισε να κεράσει γλυκά και δεν καταφέραμε να αντισταθούμε, την άλλη οι λιγούρες που μας ωθούν στο αυτόματο πωλητή και στην αγορά της πιο λαχταριστής σοκολάτας. Ναι – ναι, όλα αυτά αυτά είναι απλά κάποιες αφορμές για να ξεφύγουμε. Επειδή όμως, πλησιάζει το καλοκαίρι, είπα να συντονιστούμε και πάλι και να ακολουθήσουμε τις διατροφικές συμβουλές που μας δίνει ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Θαλής Παναγιώτου. Γιατί λοιπόν, η ισορροπημένη διατροφή στο γραφείο είναι σημαντική; Πως μπορούμε να “οργανωθούμε” για να μείνουμε πιστές στη δίαιτά μας και να μην βαρυστομαχιάσουμε; Ο λόγος στον ειδικό…

Είναι φορές που ο μεγάλος φόρτος εργασίας αποτελεί εμπόδιο για μία υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Από την άλλη, είναι και κάποιες φορές που η “πολλή δουλειά” χρησιμοποιείται ως δικαιολογία στις διατροφικές ατασθαλίες μας. Κι όμως! Ισορροπημένη διατροφή και σκληρή εργασία στο γραφείο πηγαίνουν μαζί.

Γιατί η δουλειά στο γραφείο απαιτεί ισορροπημένη διατροφή;

Η σύγχρονη καθημερινότητα απαιτεί πολλά από εμάς και κυρίως ενέργεια, πνευματική διαύγεια, αμεσότητα. Για να μπορέσουμε λοιπόν να ανταπεξέλθουμε, πρέπει να καταναλώνουμε ισορροπημένα γεύματα.

Η έλλειψη σιδήρου, ψευδάργυρου, μαγνησίου, φολικού οξέος, καθώς και η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β δημιουργούν προβλήματα στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος με αποτέλεσμα να περιορίζεται η απόδοση στην εργασία. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12, για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης, σύγχυση και αδυναμία συγκέντρωσης. Οπότε φροντίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ειδικά εν ώρα εργασίας.

Συμβουλές για διατροφή στο γραφείο:

1.Καταναλώνετε σπιτικό φαγητό, που γνωρίζετε πως το έχετε μαγειρέψει.

2.Προπαρασκευάζετε τα γεύματά σας από την προηγούμενη ημέρα ή ανά δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

3.Απολαμβάνετε το φαγητό σας με σαλάτα, αποφεύγοντας τα dressing πολλών θερμίδων. Προτιμήστε το παρθένο ελαιόλαδο.

4.Μην καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα κατά τη διάρκεια του φαγητού ή μετά από αυτό, ώστε να διευκολύνοντας τη διαδικασία της πέψης.

5.Μασάτε καλά, δηλαδή αργά.

6.Φροντίζετε να εφαρμόζετε τον κανόνα των μικρών και συχνών γευμάτων, αποφεύγοντας τις μεγάλες ποσότητες.

7.Μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα του δεκατιανού και απογευματινού. Αυτά τα γεύματα μάς ισορροπούν τη γλυκόζη στο αίμα και μας βοηθούν να μην πεινάμε συχνά. Προτιμήστε 2- 3 αποξηραμένα φρούτα (χωρίς προσθήκη ζάχαρης), 10- 12 αμύγδαλα, 1- 2 φρέσκα φρούτα.

8.Μπείτε στη λογική του mindful eating και μην «πέφτετε» με ορμή στο φαγητό. Λένε πως τα χέρια μας είναι η προέκταση του εγκεφάλου μας, επομένως ο τρόπος που θα χειριστούμε το «μαχαιροπήρουνο» εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο σκέψης μας.

9.Αποφύγετε το αφρόγαλα και τη ζάχαρη στον καφέ σας.

10.Μην κάνετε skip στο πρωινό. Αντιθέτως απολαύστε ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό γεύμα με δημητριακά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, γιαούρτι, φρέσκα φρούτα, πίτουρο βρώμης, λιναρόσπορο. Εναλλακτικά επιλέξτε ένα καθαρά πρωτεϊνικό πρωινό με αβγά και βραστή γαλοπούλα.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164