Ο ένας καύσωνας πέρασε και τώρα είναι σειρά του επόμενου. Κι εσύ επιβάλλεται να προετοιμαστείς κατάλληλα που σημαίνει ότι φοράς ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα, πίνεις πολύ νερό και ακολουθείς πιστά τις διατροφικές οδηγίες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αγαπημένη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη είναι και πάλι εδώ με τις καλύτερες συμβουλές και προτάσεις για τις ημέρες που η θερμοκρασία φτάνει στα κόκκινα.
Σημαντική παράμετρος στην αντιμετώπιση του καύσωνα αποτελεί και η διατροφή. Πρώτα από όλα, δεδομένου ότι η αποβολή θερμότητας από τον ανθρώπινο οργανισμό γίνεται κυρίως μέσω της εφίδρωσης, η επαρκής πρόσληψη νερού (παραπάνω από 8 ποτήρια την ημέρα) κατά τις ζεστές μέρες κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να αναπληρωθούν τα υγρά που χάνονται με τον ιδρώτα.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα πρέπει να περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό, μιας και τότε ο οργανισμός σας έχει ήδη αφυδατωθεί. Κύριες ενδείξεις της αφυδάτωσης είναι η δυσφορία, ο πονοκέφαλος, οι πόνοι στο σώμα και η εξάντληση.
Συνεπώς, για να αναπληρώνονται οι απώλειες των υγρών, συνίστανται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε νερό, όπως καρπούζι, πεπόνι, καρότα, μαρούλι, ντομάτα, μπρόκολο, μήλα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και γιαούρτι. Επιπρόσθετα, συνίσταται η πρόσληψη αλμυρών σνακ, έτσι ώστε να αναπληρωθούν οι ηλεκτρολύτες που χάνονται δια μέσου του ιδρώτα. Τέλος, όσον αφορά την επαρκή πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια του καύσωνα, θα πρέπει να αποφεύγονται ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά, μιας και αυξάνουν τη διούρηση και κατ΄ επέκταση την απώλεια υγρών από το σώμα.
Επιπλέον, οι μυϊκές κράμπες που παρατηρούνται τις ιδιαίτερα θερμές μέρες του καλοκαιριού, επιβάλουν την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε κάλιο: ντομάτες, μπανάνες, πορτοκάλια, σταφίδες, σπανάκι, κόκκινες πιπεριές, βερίκοκα.
Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του καύσωνα καλό είναι να αποφεύγονται τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και λίπος (γλυκά, κόκκινα κρέατα, σάλτσες, τηγανιτά), μιας και αυξάνουν την παραγωγή θερμότητας κατά το μεταβολισμό τους.
Τέλος, για την ορθότερη αντιμετώπιση του καύσωνα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα παρακάτω:
- Πίνετε άφθονο νερό και χυμούς, κρύο τσάι, γάλα.
- Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά, ιδίως κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά την παραμονή σας κάτω από τον ήλιο.
- Αποφύγετε τις βαριές σάλτσες και τα τηγανητά.
- Δώστε προτεραιότητα στα λαχανικά και στα φρούτα
- Προτιμήστε τα ψάρια και ειδικά αυτά με λίγα λιπαρά (γαλέος, τσιπούρα, φαγκρί, συναγρίδα) και το κρέας με χαμηλά λιπαρά (κοτόπουλο, γαλοπούλα) από το κόκκινο κρέας.
- Αποφεύγετε τα γλυκά, τα αναψυκτικά και γενικά τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
- Τρώτε σχετικά αλατισμένα φαγητά, καθώς με τον ιδρώτα αφενός χάνονται σημαντικά ποσά νατρίου από τον οργανισμό τα οποία πρέπει να αναπληρωθούν, αφετέρου το αλάτι βοηθάει στην εξοικονόμηση υγρών από τον οργανισμό.
- Αποφύγετε τα πολύ καυτά ή ζεστά φαγητά.
- Προτιμήστε δροσιστικά επιδόρπια όπως γιαούρτι, ζελέ ή παγωτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος.
- Αποφύγετε οποιαδήποτε είδους κίνηση μετά τα κύρια γεύματα της ημέρας (π.χ περπάτημα, δουλείες στο σπίτι, μπάνιο).
- Αποφύγετε να διατηρείτε εκτός ψυγείου τρόφιμα ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως είναι το γάλα, το τυρί κ.α..
- Να μην εκτίθεστε στον ήλιο από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα.
- Να αποφεύγετε την εξαντλητική σωματική εργασία και άσκηση.
- Να ακολουθείτε μικρά και συχνά γεύματα.
- Να μην κυκλοφορείτε χωρίς γυαλιά ηλίου, καπέλο και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
- Να προσέχετε τις ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα παιδιά και να παραμένουν σε δροσερούς χώρους.
Photos: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ