Είναι οι χορτοφάγοι πιο αδύνατοι;

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν την χορτοφαγική διατροφή. Είναι όμως αυτή η επιλογή ιδανική για την απώλεια βάρους;

Μπορεί να ξεκίνησε σαν μια ακόμη μόδα στις αρχές του ’80, φαίνεται όμως πως πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την μερική ή πλήρη αποχή από το κρέας. Αρκετοί μάλιστα είναι οι διάσημοι του hollywood που έχουν δηλώσει ότι είναι χορτοφάγοι. Κάνε κλικ εδώ για να δεις ποιοι celebrities δεν αγγίζουν καν το κρέας.

Σύμφωνα με την Msc Διαιτολόγο Διατροφολόγο Χριστίνα Μακρατζάκη “τα άτομα που ακολουθούν τη χορτοφαγία ως τρόπο ζωής έχουν χαμηλότερο βάρος από τα αντίστοιχα άτομα ίδιας ηλικίας και σωματότυπου, τα οποία όμως καταναλώνουν τρόφιμα από όλες τις ομάδες των τροφίμων”.

Υπάρχουν πολλά είδη χορτοφαγίας;

Η Msc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χριστίνα Μακρατζάκη τονίζει πως σήμερα υπάρχουν διαφόρων ειδών χορτοφαγικές δίαιτες: “Συνήθως με τον όρο χορτοφάγος εννοούμε το άτομο που δεν τρώει σάρκα ζώων (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι), αλλά η διατροφή του περιλαμβάνει αυγά και γαλακτοκομικά”.

Οι κατηγορίες των χορτοφάγων…
Γαλακτο – χορτοφάγοι: Οι γαλακτο-χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας ή αυγά αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.
Γαλακτο-αυγο-χορτοφαγία: Οι γαλακτο-αυγο-χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.
Αυγοχορτοφαγία: Οι αυγο-χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά καταναλώνουν αυγά.
Αυστηρή χορτοφαγία: Οι αυστηρά χορτοφάγοι (γνωστοί ως vegans στην αγγλική γλώσσα) δεν καταναλώνουν κανένα ζωϊκό προϊόν (όπως είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το μέλι κλπ).
Άλλες κατηγορίες: Φρουτοφαγία και Διατροφή ακατέργαστων τροφίμων (raw food diet)

Παίρνω όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζομαι;

Πρωτεϊνη

“Οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν αρκετές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά ακριβώς επειδή έχουν περιορισμό στην ποικιλία των γευμάτων” αναφέρει η κ. Μακρατζάκη. Έρευνες έχουν δείξει πως η περιεκτικότητα της διατροφής των χορτοφάγων σε πρωτεϊνη είναι πιο χαμηλή συγκριτικά με όσους τρώνε κανονικά. Κι αυτό γιατί η πρωτεϊνη περιλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως στο κρέας.

Λιπαρά

Σε ότι έχει να κάνει με τα λίπαρα, η διατροφή των χορτοφάγων δεν παρουσιάζει ελλείψεις. Εκείνο που διαφέρει είναι η ποιότητα των λιπαρών. Ένας χορτοφάγος καταναλώνει τα λεγόμενα “καλά” λιπαρά, όπως λάδι και ξηρούς καρπούς.

Υδατάνθρακες
Τέλος η πρόσληψη υδατανθράκων είναι πιο αυξημένη στους χορτοφάγους, αφού όπως είναι φυσικό μια vegetarian διατροφή είναι πλούσια σε δημητριακά, φρούτα και λαχανικά.

Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι πως το κρέας και το ψάρι περιέχουν θρεπτικά συστατικά που πολλές φορές απουσιάζουν εντελώς από τα φυτικά τρόφιμα, με πιο βασικά το σίδηρο, τη B12, τη βιταμίνη D και το ασβέστιο.

Ποιες φυτικές τροφές θα μου δώσουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά;

Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των χορτοφάγων σε θρεπτικά συστατικά. Η Msc Διαιτολόγος διατροφολόγος Χριστίνα Μακρατζάκη επισημαίνει πως ” η φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη, μπορεί να βρεθεί στα όσπρια, τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς, όμως δεν περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα. Εξαίρεση αποτελεί η σόγια, η οποία περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα”.

Πολύ σημαντικός λοιπόν είναι ο έξυπνος συνδυασμός τροφίμων: “Στους αυστηρούς χορτοφάγους σημαντικός είναι και ο συνδυασμός των τροφίμων για τη δημιουργία πλήρης πρωτεΐνης. Ένας τέτοιος συνδυασμός για παράδειγμα είναι τα όσπρια με το ρύζι” αναφέρει η κα. Μακρατζάκη.

Ο σίδηρος περιλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες στο κόκκινο κρέας. “Από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, καλές πηγές είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα, τα δημητριακά ολικής, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά” τονίζει η Msc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χριστίνα Μακρατζάκγη.

Παρόλα αυτά ο συνδυασμός φυτικών οξέων που περιλαμβάνεται στα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου. Το ίδιο συμβαίνει και με το ασβέστιο. “Γι’ αυτόν τον λόγο, για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, συστήνεται να μην καταναλώνεται ταυτόχρονα με πηγή ασβεστίου, ενώ βοηθά αρκετά η ύπαρξη πηγής βιταμίνης C”.

Τελικά τι πρέπει να κάνω;
Η Χριστίνα Μακρατζάκη καταλήγει πως “η απλή χορτοφαγία, στην οποία απλά περιορίζεται το κόκκινο κρέας ή έστω και το λευκό, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά. Το θέμα είναι ότι με τον συνεχή περιορισμό τροφίμων οι ελλείψεις σε κάποια συγκεκριμένα συστατικά είναι αναπόφευκτες. Γι’ αυτόν τον λόγο, όποιος αποφασίσει να ασπαστεί την χορτοφαγία πρέπει να είναι απόλυτα ενήμερος. Προσοχή όταν εφαρμόζεται σε παιδιά. Καλό είναι να αποφεύγεται”.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164