Site icon TLIFE

Έκανες δίαιτα κι έχασες τα κιλά που ήθελες! Και τώρα τι; Μάθε τι πρέπει να κάνεις για να μην ξαναπαχύνεις

Αυτή τη φορά τα κατάφερες. Ακολούθησες τη δίαιτα μέχρι τέλους και έχασες όσα κιλά χρειαζόσουν για να αισθάνεσαι καλά με το σώμα σου και φυσικά να είσαι και να δείχνεις υγιής. Και τώρα τι;

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη μας δίνει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε αμέσως μετά τη δίαιτα, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να την πάρουμε πάλι από την αρχή…

ΒΗΜΑ 1ο
Ό, τι ανεβαίνει κατεβαίνει (και τούμπαλιν)

Κατέληξες να κάνεις δίαιτα επειδή η διατροφή σου το προηγούμενο διάστημα είχε κάποιες λανθασμένες επιλογές. Αν λοιπόν κάνεις ό,τι έκανες πριν τη δίαιτα, τότε το πιθανότερο είναι να καταλήξεις στο ίδιο αποτέλεσμα. “Η συντήρηση και διατήρηση του βάρους μας δεν είναι ανέφικτη, αν αντιληφθούμε ότι το αδυνάτισμα δεν είναι η αποχή από τις μικρές απολαύσεις που μας αποφορτίζουν από το άγχος της καθημερινότητας. Αντίθετα, η σταθεροποίηση του σωματικού μας βάρους επιτυγχάνεται όταν εντάξουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής στη ζωή μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας”! εξηγεί η διαιτολόγος.

Άλλωστε πρέπει να γνωρίζεις πως “κανένα τρόφιμο δεν παχαίνει όταν καταναλώνεται σε σωστή ποσότητα, ποιότητα και συχνότητα. Δηλαδή καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών, λαχανικών και φρούτων, τα οποία μας προσφέρουν τα απαιτούμενα ποσά ιχνοστοιχείων, μετάλλων, βιταμινών και φυτικών ινών, που είναι απαραίτητα για την σωστή ρύθμιση όλων των μεταβολικών λειτουργιών του οργανισμού μας” συμπληρώνει η διαιτολόγος.

ΒΗΜΑ 2ο
Πες μου τι δίαιτα έκανες, να σου πω τι πρέπει να κάνεις

Εδώ πρέπει να είσαι ειλικρινής! Υπάρχουν διαιτολόγια που προετοιμάζουν το σώμα για την απώλεια και άλλα που το υποβάλουν σε ένα σοκ μεταβολής διατροφικών συνηθειών. “Οι διαρκείς εξαντλητικές δίαιτες που στηρίζονται σε χαμηλή πρόσληψη ενέργειας, μπλοκάρουν το μεταβολισμό μας, με αποτέλεσμα όταν αυξήσουμε έστω και λίγο την πρόσληψη τροφής, να επαναπροσλαμβάνουμε τα κιλά που χάσαμε” επισημαίνει η διαιτολόγος.

Αν λοιπόν έχασες τα κιλά απότομα, τότε καλό είναι να διατηρήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής με πολλά και μικρά γεύματα, να αποφύγεις τα πολλά λιπαρά για λίγο καιρό ακόμη και να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα. Ο στόχος είναι να επαναφέρεις τη λειτουργία του μεταβολισμού και έτσι να αυξήσεις τις καύσεις του οργανισμού. Παράλληλα θα μάθεις να τρως με σωστό τρόπο.

ΒΗΜΑ 3ο
Ο δεκάλογος της επιστροφής στην καθημερινότητα

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη έχει για εσένα δέκα πολύτιμες συμβουλές. Ακολούθησέ τες τώρα που η δίαιτα έπιασε τόπο και θα δεις πως σύντομα θα μπορείς να κρατήσεις το βάρος σου σταθερό στα κιλά που εσύ επιθυμείς.

Κανένα γεύμα δεν είναι περιττό! Μην παραλείπεις γεύματα μιας και η συχνή πρόσληψη τροφής εφοδιάζει με την απαραίτητη ενέργεια τον οργανισμό μας, ώστε να αντεπεξέλθει στις λειτουργίες του και μας προστατεύει από τις γευστικές αμαρτίες.

Πάρε το χρόνο σου. Καλό είναι να τρως αργά και το γεύμα σου να μην είναι βεβιασμένο.

Μην πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ πεινασμένη και να έχεις πάντα μαζί σου κατάλογο με τα τρόφιμα που χρειάζεσαι. Να πίνεις καθημερινά το λιγότερο 7-8 ποτήρια νερό.

Μην τσιγκουνεύεσαι το νερό. Δεν μας προσθέτει βάρος. Αντίθετα μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος.

Διατήρησε ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων (πού, πότε τρως και κάτω από ποιες συνθήκες π.χ. πλήξη, εκνευρισμός, άγχος). Είναι ένας καλός τρόπος να ξέρεις πώς αντιδράς σχετικά με το φαγητό σε κάθε συναισθηματική σου κατάσταση και έτσι να προλάβεις κρούσματα συναισθηματικής υπερφαγίας.

Να έχεις πάντα μαζί σας σνακ χαμηλών θερμίδων και λίπους. Μια μπάρα δημητριακών με σοκολάτα ή ένα παστέλι είναι ιδανική επιλογή. Όποτε έρχεσαι αντιμέτωπη με ένα πολύ ελκυστικό φαγητό να καταναλώνεις ένα μικρό μέρος από αυτό.

Το κρέας, δεν θα πρέπει να καταναλώνεται περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα, εκ των οποίων οι δύο θα καλύπτονται από το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα μιας και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Η συχνή κατανάλωση ψαριών συνίσταται μιας και παρέχει στον οργανισμό μας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ω-3, που έχουν συσχετισθεί με την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στον ανθρώπινο οργανισμό.

– Επιπλέον, η πρόσθετη πηγή λιπαρών θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά το ελαιόλαδο. Αυτό σημαίνει πως καλό είναι να αποφύγεις το ζωικό λίπος στη μαγειρική σου.

– Σύμμαχος στην προσπάθειά μας να συντηρήσουμε τα κιλά που χάσαμε, αποτελεί η περιορισμένη κατανάλωση γλυκών αλλά και αλκοολούχων ποτών, αφού είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνα. Ξέρεις πια καλά πως μπορείς να βρεις γλυκά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ώστε να μην στερείσαι ή ότι αν είναι να πιεις καλύτερα να επιλέξεις κρασί ή μπίρα!

ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη εξηγεί τέλος πως η εποχή μετά τη δίαιτα για μια γυναίκα δεν θα πρέπει να μοιάζει με την περίοδο πριν από αυτή. “Η συντήρηση προϋποθέτει ότι έχουμε μάθει να τρώμε σωστά, έχουμε αποκτήσει καινούργιες συνήθειες γύρω από το φαγητό και καθοδηγούμαστε ή ξέρουμε να προσαρμόσουμε τη θερμιδική μας πρόσληψη στο βάρος που θέλουμε να διατηρήσουμε” επισημαίνει.

Αν δυσκολεύεσαι να βάλεις τάξη στη διατροφή σου, τότε ίσως πρέπει να αναλογιστείς πως χρειάζεσαι ένα χέρι βοηθείας. “Είναι σημαντικό, πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής να απευθυνόμαστε στον ειδικό επιστήμονα διατροφολόγο-διαιτολόγο! Η προσωπική επαφή και συνεργασία είναι απαραίτητη για την δημιουργία ενός κατάλληλου εξειδικευμένου διατροφικού προγράμματος, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προσωπικές ανάγκες και απαιτήσεις, ενώ παράλληλα θα είναι μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας μεταβολής των διατροφικών συνηθειών”!

© 2024 tlife.gr