Έφαγες ελαφριά. Δεν το παράκανες και επέλεξες νόστιμα μενού που όμως δεν είναι βαριά για το στομάχι. Γιατί όμως πάλι νιώθεις φουσκωμένη; Πώς γίνεται να αισθάνεσαι λες και έχεις καταβροχθίσει ένα λουκούλειο γεύμα;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος σου δίνει έξυπνες συμβουλές για να… μην είναι τίποτα “αχώνευτο” εκτός από τον ενοχλητικό γείτονα.
– Ραπανάκια για την όρεξη και άλλα ορεκτικά. Μπορεί να έχεις συνηθίσει να τρως μόνο ένα κυρίως γεύμα, ίσως και μια σαλάτα, όμως έτσι δεν βάζεις σε λειτουργία την πέψη. Τα γευστικά ορεκτικά θα προετοιμάσουν τον οργανισμό σου. Οι ειδικοί αδένες για την πέψη εκκρίνουν τους χυμούς τους σε μεγάλη ποσότητα.
– Τρώγοντας ΔΕΝ έρχεται η όρεξη. Για αυτό κι εσύ πρέπει να επιλέγεις τα φαγητά με τρία βασικά κριτήρια. Πρώτον και κύριον να σου αρέσουν. Να είναι ευπαρουσίαστα – βλέπε Master Chef – και βέβαια να μυρίζουν υπέροχα. “Η έκκριση του σιέλου και των γαστρικών υγρών προκαλούνται από ορισμένες τροφές, την όραση, την όσφρηση και τη γεύση. Είναι φανερό λοιπόν ότι για να έχουμε καλή χώνευση πρέπει να τρώμε φαγητά τα οποία μας αρέσουν” επισημαίνει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς
– Σιέστα η χωνευτική. Θυμάσαι τον πατέρα σου που δεν προλάβαινε να σηκωθεί από το τραπέζι και κατευθυνόταν προς το κρεβάτι; Φαίνεται πως είναι η πιο καλή συνήθεια. Είναι θέμα διαχείρισης ενέργειας. Αν αφού έχεις φάει, κάνεις κι άλλα πράγματα τότε ο οργανισμός δεν μπορεί να “δώσει” όλη του την ενέργεια και προσοχή στην διαδικασία της πέψης. “Επειδή το πεπτικό μας σύστημα χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα αίματος για τη διαδικασία της, η ανάπαυση μετά από ένα γεύμα βοηθά σημαντικά τον οργανισμό να διενεργήσει αυτή τη διαδικασία πιο ξεκούραστα”.
– Μέτρον άριστον και ανάλαφρον!!! Όπως καταλαβαίνεις, αν το παρακάνεις σε κάποιο γεύμα τότε το σύστημα θα “φρακάρει”. Το στομάχι σου θα παραφορτωθεί, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να κάνει τη “δουλειά” του. “Η υπερβολική ποσότητα τροφής, εκτός από τα άλλα, μπορεί να προκαλέσει διάταση του στομάχου, καθώς επίσης και ενοχλήματα από τα έντερα, ποικίλης μορφής. Ακόμη ένας βοηθητικός παράγοντας για την καλή πέψη είναι και η ανάπαυση μετά το φαγητό”.
– Άσε το νερό στην άκρη. Αν συνηθίζεις να πίνεις 2 λίτρα νερό κάθε φορά που κάθεσαι να φας, ίσως και να ανακάλυψες γιατί δυσκολεύεσαι να χωνέψεις. Είναι εξίσου σημαντικό όταν τρώμε να μην πίνουμε πολλά υγρά, διότι αραιώνουν τα αντίστοιχα πεπτικά, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η λειτουργία της πέψης” εξηγεί ο κ. Κριαράς.
– Βγάλε πρόγραμμα. Η τάξη και ο προγραμματισμός είναι βασικές αρχές για οτιδήποτε θέλει να κάνει κανείς σωστά. Τι θα έλεγες λοιπόν να βάλεις το… στομάχι σου σε τάξη; “Μια απαραίτητη συνήθεια που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος είναι η τακτική και σε σταθερές, ως επί το πλείστον, ώρες κατανάλωση των γευμάτων, αφού με αυτό τον τρόπο προσφέρουμε στα πεπτικά μας όργανα μια καθορισμένη περίοδο ανάπαυσης” αναφέρει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαο Κριαρά. Προσοχή! Όσο κακή συνήθεια είναι να μασουλάς συνέχεια κάτι, πράγμα που κουράζει τον οργανισμό σου, άλλο τόσο είναι επιβλαβές να αφήνεις το στομάχι σου άδειο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ