Site icon TLIFE

Φυσικοί λιποδιαλύτες! Έχουμε όλα τα τρόφιμα που βοηθούν στην καύση του λίπους

Θέλεις να χάσεις κιλά! Πώς θα συμβεί αυτό; Με το να αυξήσεις τις καύσεις του οργανισμού και έτσι να καταφέρεις να κάψεις λίπος. Η φύση έχει προβλέψει και γι’ αυτό! Μαθαίνουμε από το διαιτολόγο διατροφολόγο Νικόλαο Κριαρα τι είναι οι φυσικοί λιποδιαλύτες και σε ποια τρόφιμα θα τους ανακαλύψεις για να τους κάνεις σύμμαχους στο αδυνάτισμα.

Τι είναι οι λιποδιαλύτες;
“Οι λιποδιαλύτες, αποτελούν ουσίες ή σκευάσματα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνουν την καρδιακή λειτουργία και επιταχύνουν τις καύσεις μας. Εκεί ακριβώς έγκειται και η δράση τους σε σχέση με τη μείωση του σωματικού βάρους και λίπους” εξηγεί ο διαιτολόγος. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως η δράση τους είναι σημαντική…

Οι κατηγορίες των λιποδιαλυτών
Τα τρόφιμα στα οποία θα τους ξετρυπώσεις είναι πολλά και πολλές φορές μοιάζουν εντυπωσιακά ελκυστικά. Για παράδειγμα η μπίρα ή το κρέας που συνήθως δεν είναι στις πρώτες θέσεις των τροφίμων που θα επιλέξεις αν θέλεις να κάψεις λίπος. Άλλος ένας λόγος να φροντίσεις η διατροφή σου να είναι ισορροπημένη και να περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων που θα σου προσφέρουν τους λιποδιαλύτες της φύσης!

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς μας δίνει πέντε φυσικούς λιποδιαλύτες και την μακροσκελή λίστα των τροφών στις οποίες βρίσκονται.

1. Χολίνη: Ανήκει στην οικογένεια των υδατοδιαλυτών βιταμινών του συμπλέγματος Β’. Αποτελεί μέρος της μοριακής δομής των φωσφολιπιδίων και σχετίζεται με την κινητοποίηση του λίπους στο σώμα.

/

2. Ινοσιτόλη: Είναι βιταμίνη που βρίσκεται στα φρούτα, στα λαχανικά, στα δημητριακά και αλλού. Θεωρείται σημαντικός παράγων στο μεταβολισμό του λίπους και της χοληστερόλης και ελλατώνει το περίσσιο λίπος που είναι αποθηκευμένο στο σώμα .

3. Μεθειονίνη: Είναι ένα απο τα δέκα ουσιώδη αμινοξέα (παράγει πολλούς τύπους πρωτεινών) και είναι απαραίτητη για το φυσιολογικό μεταβολισμό και την ανάπτυξη.

4. Βιταμίνη B6 (πυριδοξίνη): Είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό των πρωτεΐνών. Είναι επίσης απαραίτητη για τη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε νιασίνη, αλλά και τη μετατροπή του λινολεΐκού οξέος σε αραχιδονικό οξύ. Όλα αυτά με απλά λόγια συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και του μεταβολισμού.

5. Υδροχλωρική Βεταΐνη: Βοηθά το ήπαρ να μεταβολίζει τα λίπη. Προστατεύει το καρδιαγγειακό γιατί μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα, η οποία είναι ένα τοξικό προΐόν που προέρχεται από το μεταβολισμό των αμινοξέων και προκαλεί αθηροσκλήρωση και οστεοπόρωση. Δεν προσφέρεται μέσω τροφών αλλά κατ’ αποκλειστικότητα μέσω ιδιαίτερων σκευασμάτων.

Προσοχή: Το γεγονός πως δεν υπάρχει στις τροφές δεν σημαίνει πως μπορείς να την λάβεις ως συμπλήρωμα διατροφής χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ειδικού.

Υπάρχουν σε συμπληρώματα διατροφής;
Καλά όλα αυτά! Σκέφτεσαι όμως γιατί να μην πάρω καθαρές τις ουσίες αυτές με τη βοήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων με λιποδιαλυτική δράση. Ο διαιτολόγος εδώ είναι κατηγορηματικός. “Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να καταφύγουμε στα συμπληρώματα λιποδιαλυτών, διότι ενέχει τον κίνδυνο να προσβληθεί η υγεία”!

© 2024 tlife.gr