Έχεις κάνει πολλές προσπάθειες να αδυνατίσεις. Συνέχεια κάνεις δίαιτα αλλά δεν χάνεις βάρος και ο δείκτης της ζυγαριάς έχει κολλήσει στα ίδια κιλά. Μα τι γίνεται τελοσπάντων; Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη σου εξηγεί τους πιθανούς λόγους που μπορεί να σε κρατάνε μακριά από το στόχο σου, δίνοντάς σου λύση με τις πιο χρήσιμες και αποτελεσματικές συμβουλές!
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙΣ ΕΝΩ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΙΤΑ
1. Έχεις άγχος
Μήπως έχεις άγχος αν θα καταφέρεις τελικά να επιτύχεις το στόχο σου; Μήπως σε αγχώνει η δίαιτά σου επειδή δεν βλέπεις αμέσως πρόοδο; Ή γενικά είσαι ένας άνθρωπος αγχώδης; Όπως και να χει, να ξέρεις πως το άγχος ενθαρρύνει την περίσσεια παραγωγή κορτιζόλης, η οποία επικοινωνεί με τα κύτταρα του σώματος «ειδοποιώντας» ότι υπάρχει έλλειψη τροφίμων. Το σώμα αντιδρά με αυξημένη αποθήκευση λίπους, επιβραδύνοντας το μεταβολισμό και σε προκαλεί να τρως περισσότερο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η λύση είναι: Ασκήσου ώστε να μειωθούν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη)
2. Το στομάχι σου είναι… «άδειο»
Το να μένουμε αρκετές ώρες νηστικές όταν κάνουμε δίαιτα, το συνηθίζουμε οι περισσότερες γυναίκες. Και μάθε γιατί είναι λάθος: Το μέγεθος που θα πρέπει να έχει το άδειο στομάχι σου ισοδυναμεί με μια γροθιά σου. Σκέψου λοιπόν πόση τροφή στριμώχνεται σε αυτό σε κάθε γεύμα. Ο Δρ Libby Weaver, συγγραφέας του «Συμπτωματικά Υπέρβαρος;», λέει ότι αν το στομάχι σου έχει ένα ορισμένο μέγεθος, έτσι οφείλει να είναι και κάθε μέρα. Έτσι, όταν τρως λιγότερο, το έντερο σου δίνει «σήμα» ότι είσαι ακόμα πεινασμένη.
Η λύση είναι: Μείωσε τις μερίδες φαγητού. Θα χρειαστούν περίπου τέσσερις ημέρες για να συρρικνωθεί το στομάχι.
3. Παραμένεις «προσκολλημένη» στη δίαιτά σου χωρίς να δίνεις προσοχή στις λεπτομέρειες
Αν πραγματοποιήσεις μια δίαιτα και χάσεις για παράδειγμα πέντε κιλά απότομα, είναι πιθανό να βρεθείς ξαφνικά πολύ πεινασμένη. Αυτό συμβαίνει γιατί ο υποθάλαμος του εγκεφάλου αντιδρά στην έλλειψη τροφής. Πιο συγκεκριμένα ανταποκρίνεται με το να σε στρέφει σε μια μηχανή αποθήκευσης λίπους, να σε κάνει να είσαι πάρα πολύ τεμπέλα ώστε να μην μπορείς να ασκηθείς και να επιβραδύνει το μεταβολισμό σου. Όσο λοιπόν πιο πολύ παραμείνεις «προσκολλημένη» στη δίαιτά σου, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να χάσεις βάρος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η λύση είναι: Οι άνθρωποι που χάνουν βάρος και κάνουν και μερικές ατασθαλίες (ακολουθώντας για επτά εβδομάδες αρχικά τη δίαιτα μαζί με άσκηση, οι οποίες «διανθίζονται» με διαλείμματα μέχρι και έξι εβδομάδων κατά τη διάρκεια των οποίων τρώνε μεγαλύτερα σε ποσότητα αλλά πολύ θρεπτικά γεύματα) μπορούν να χάσουν πιο πολλά κιλά μετά από τέσσερις μήνες από εκείνους που ακολουθούν τη δίαιτα τους συνεχώς, υποστηρίζει ο Sainsbury-Salis. Μειώνοντας σταδιακά το βάρος σου κάθε φορά, επιτρέπεις στο σώμα σου να προσαρμοστεί. Έτσι θα χάσεις τα κιλά και θα τα κρατήσεις μακριά οριστικά.
4. Ίσως παραμένεις εξαρτημένη από το «πρόχειρο φαγητό»
Μπορεί να λες πως κάνεις δίαιτα αλλά τις περισσότερες φορές να τρως απ’ έξω. ΛΑΘΟΣ! Μάθε πως τα λιπαρά θερμιδογόνα και γλυκά τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον εγκέφαλο με τρόπους παρόμοιους με αυτούς που παρατηρούνται σε τοξικομανείς.
Η λύση είναι: Τρώγε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (φρούτα, λαχανικά δημητριακά ολικής αλέσεως, ημίπαχα γαλακτοκομικά) και θα σταματήσει σύντομα η αίσθηση έντονης επιθυμίας για τα ανθυγιεινά τρόφιμα.
5. Έχεις μόλις μετακομίσει με τον σύντροφό σου
Αυτό είναι ένα πολύ «κομβικό σημείο» ειδικά για τις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες αρχίζουν να καταναλώνουν γεύματα που δεν συνήθιζαν (π.χ. πίτσες, σουβλάκια) σε ίσες μερίδες και μέγεθος όσο το κομμάτι που τρώει ο σύντροφός τους. Για να κάνεις παρέα στον αγαπημένο σου χαλάς τη δίαιτά σου!
Η λύση είναι: Σέρβιρε το φαγητό σου σε μικρό πιάτο. Ό,τι κι αν φας καλό είναι να το συνοδεύεις με σαλάτα, καθώς τα λαχανικά μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους.
6. Χρειάζεσαι περισσότερο λίπος
Τρώγοντας υδατάνθρακες χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να σηματοδοτήσει το στομάχι ότι έχουμε φάει -οπότε μπορεί να έχουμε ήδη καταναλώσει πάρα πολλούς. Τρώγοντας όμως λίπος και πρωτεΐνη, το κέντρο του εγκεφάλου που δίνει σήμα ότι έχει επέλθει κορεσμός, αρχίζει να λαμβάνει σήματα μέσα σε πέντε λεπτά και έτσι αισθάνεσαι πλήρης πολύ πιο γρήγορα.
Η λύση είναι: Πρόσθεσε λίγο λάδι στις σαλάτες και κατανάλωσε άφθονα άπαχα κρέατα, ψάρια, αυγά ή μανιτάρια.
7. Είναι στα γονίδιά σου
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με ορισμένες παραλλαγές ενός γονιδίου που σχετίζεται με “αυξημένη μάζα λίπους και παχυσαρκίας” έχουν μεγαλύτερη όρεξη και είναι σημαντικά βαρύτεροι από εκείνους που δεν το έχουν.
Η λύση είναι: Ασκήσου τακτικά και τρώγε υγιεινά τρόφιμα καθώς ο συνδυασμός και των δύο μειώνει την επίδραση των γονιδίων αυτών.
8. Παίρνεις φάρμακα με συνταγή γιατρού
Μερικά συνταγογραφούμενα φάρμακα προκαλούν αύξηση βάρους λόγω επίδρασή τους στη διάθεση, την όρεξη και το μεταβολισμό. Αυτά περιλαμβάνουν πολλά από τη νέα γενιά αντικαταθλιπτικών, κορτικοστεροειδή καθώς και μερικά αντιυπερτασικά φάρμακα.
Η λύση είναι: Ελέγξτε με το γιατρό σου τα φάρμακα που λαμβάνεις ή απλά ρώτησε εάν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στη φαρμακευτική σου αγωγή.
9. Δεν τρως αρκετό ασβέστιο
Το ασβέστιο έχει βρεθεί ότι μπορεί να επιταχύνει την απώλεια βάρους. Καταναλώνοντας επαρκείς ποσότητες ασβεστίου φαίνεται να καταπνίγεται η επιθυμία να τρως περισσότερο, ενώ αν δεν τρως τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, διαφαίνεται η έντονη επιθυμία για επιπλέον πρόσληψη τροφής.
Η λύση είναι: Συμπεριέλαβε τρεις μερίδες -χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά- γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρό), στην καθημερινή διατροφή σου.
10. Έχεις προκαταλήψεις για ορισμένα φαγητά
Το φαγητό δεν είναι «καλό» ή «κακό», «πρόχειρο» ή «σκουπίδι» και οι άνθρωποι δεν πρέπει να αισθάνονται άσχημα για τα τρόφιμα που είναι φυσιολογικό να τρώνε περιστασιακά. Εάν βάζεις «ετικέτες» στα τρόφιμα, βάζεις αυτόματα «ετικέτα» στον εαυτό σου (δεν είσαι ένας κακός άνθρωπος, αν τρως σοκολάτα περισσότερο ή καλός, αν φας ένα μήλο).
Η λύση είναι: Ταξινόμησε τα τρόφιμα που καταναλώνεις ως «καθημερινά» ή «μερικές φορές». Ας μην ξεχνούμε ότι είναι καλό να τρώμε ένα κέικ ή σοκολάτα μερικές φορές, απλά δεν είναι καλό να τα τρώμε κάθε μέρα.
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΧΑΣΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΙΛΑ
Κατανάλωσε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα!
Γιατί δεν τρως πολλά ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (όπως σολομός, ρέγκα, τόνος) τα οποία βοηθούν να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου; Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν τις φλεγμονές, βοηθώντας παράλληλα στη ρύθμιση του μεταβολισμού σου. Επίσης βοηθούν στο να μειωθεί η αντίσταση στην ορμόνη «λεπτίνη», την οποία οι ερευνητές έχουν συνδέσει με το πόσο γρήγορα καίγεται το λίπος. Καλό θα ήταν να πάρεις και κάποια συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. 1.000 έως 2.000 χιλιογραμμάρια ανά ημέρα είναι μια καλή ποσότητα. Παρόλ’ αυτά αν δυσανασχετείς με την αίσθηση της «θαλασσινής» γεύσης μετά τη λήψη, μπορείς να δοκιμάσεις εναλλακτικά το έλαιο λιναρόσπορου, καρύδια ή τα αυγά που είναι εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά οξέα.
Δοκίμασε (πράσινο) τσάι!
Το πράσινο τσάι έχει από καιρό γίνει γνωστό για τις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες του. Επίσης, νέα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι το ενεργό του συστατικό, η κατεχίνη, μπορεί να δυναμώσει το μεταβολισμό. Ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά μελετών σε άτομα που κάνουν δίαιτα και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπιναν πράσινο τσάι έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν έπιναν, υποδηλώνοντας ότι οι κατεχίνες μπορούν να βελτιώσουν την οξείδωση των λιπών και θερμογένεση, την παραγωγή ενέργειας του σώματος, ή την θερμότητα από την πέψη. Πόσο όμως θα πρέπει να πίνεις; Σύμφωνα με μια μελέτη, αν πίνεις τρία με τέσσερα ποτήρια πράσινο τσάι την ημέρα, μπορείς να αυξήσεις τις ενεργειακές δαπάνες σου κατά 90 θερμίδες την ημέρα. Ακούγεται ίσως σαν μεγάλη ποσότητα τσαγιού καθημερινά, αλλά δεν είναι δύσκολο να ακολουθήσεις αυτό το πρόγραμμα όταν για παράδειγμα το πίνεις παγωμένο.
Μην μειώσεις απότομα τις θερμίδες!
Είναι μια από τις πιο απογοητευτικές πραγματικότητες της δίαιτας. Αν κόψεις πάρα πολλές θερμίδες, ο μεταβολισμός σου «σκέφτεται» τον χρόνο μέχρι το επόμενό γεύμα σαν να είναι «λεπτός» και βάζει κατά κάποιο τρόπο «διαλείμματα» στην καύση λίπους για να εξοικονομήσει ενέργεια. Εδώ είναι το κόλπο για να διατηρηθεί ο μεταβολισμός σου πανέτοιμος, ενώ βρίσκεσαι σε δίαιτα: Τρώγε αρκετές θερμίδες ώστε τουλάχιστον να ταιριάζουν με αυτές που καις κατά τη διάρκεια του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας σου (δηλαδή αυτές που θα κάψεις, αν μείνεις στο κρεβάτι όλη την ημέρα). Για παράδειγμα είναι περίπου 1330 θερμίδες για μια γυναίκα 40 χρονών με 1,63 ύψος και βάρους 68 κιλών.
Ξεκίνησε να τρως πρωινό!
Τρώγοντας ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά γεύμα το πρωί (όπως ένα γεύμα με βρώμη, αμύγδαλα και μούρα, ή μια ομελέτα με σπανάκι και φέτα, με μια φέτα ψωμί του τοστ ολικής αλέσεως), λίγο μετά αφότου σηκωθείς από το κρεβάτι, κυριολεκτικά ξυπνάει το μεταβολισμό σου. «Τρώγοντας πρωινό είναι σαν να τροφοδοτείς τη μηχανή σου και αυτή να συνεχίζει να επανατροφοδοτείται καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας» εξηγεί ο Hyman. Σύμφωνα με μια τρέχουσα έρευνα, το 78 % των 5.000 ανθρώπων που έτρωγαν πρωινό κάθε μέρα, έχασαν κατά μέσο όρο 30 κιλά και κατάφεραν να διατηρήσουν το βάρος τους περισσότερο από πέντε χρόνια.
Σκέψου την πρωτεΐνη!
Το σώμα σου αφομοιώνει πρωτεΐνες πιο αργά από ό,τι το λίπος ή τους υδατάνθρακες και έτσι εσύ αισθάνεσαι περισσότερο πλήρης (αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν καταναλώσεις πρωτεΐνη για πρωινό). Επιπλέον, μπορεί επίσης να σου δώσει μια ώθηση στο μεταβολισμό σου. Σε μια διαδικασία που ονομάζεται θερμογένεση, το σώμα σου χρησιμοποιεί περίπου το 10% της πρόσληψης θερμίδων για την πέψη. Έτσι, επειδή χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να κάψει την πρωτεΐνη από τους υδατάνθρακες ή το λίπος, το σώμα σου δαπανά περισσότερη ενέργεια για να απορροφήσει τις θρεπτικές ουσίες σε μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες. Ένα άλλο πλεονέκτημα: Μια πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο Purdue διαπίστωσε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της άλιπης μάζας σώματος, η οποία είναι ο καλύτερος λιπο-καυστήρας.
Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ