Σου έχει συμβεί και εσένα. Σίγουρα, πάνω από μία φορά. Τρως κανονικά (ίσως και λίγο παραπάνω) και, πριν καν περάσει μία ώρα, πεινάς ξανά. Θες να φας κάτι ή να τσιμπολογήσεις. Το στομάχι σου αρχίζει να γουργουρίζει. Η μύτη σου να σαγηνεύεται από γευστικές λιχουδιές, που βρίσκονται στον πάγκο της κουζίνας σου. Γιατί, όμως, ενώ τρέφεσαι κανονικά, πεινάς τόσο συχνά, μετά το τελευταίο σου γεύμα; Η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, μας δίνει την εξήγηση της! Ο λόγος στην ειδικό…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πολλές φορές προσπαθούμε να είμαστε πιστές στην εφαρμογή μιας υγιεινής διατροφής, αλλά σύντομα εγκαταλείπουμε μιας και αμέσως μετά το γεύμα, εξακολουθούμε να πεινάμε. Συνήθως, μετά από ένα γεύμα μένουμε χορτάτες για 3-4 ώρες, ωστόσο, υπάρχουν και μερικές από εμάς, που μετά από 1 ώρα, νιώθουμε ότι πεινάμε ξανά.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα πεινάς όλη τη μέρα σκέψου αν ισχύει κάτι από τα ακόλουθα:
– Αφυδάτωση: Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές τα πρώτα σημάδια της δίψας λαμβάνονται λανθασμένα ως ένδειξη πείνας και έτσι πολλοί καταφεύγουν στην άσκοπη κατανάλωση τροφής. Για το λόγο αυτό συστήνεται η συχνή κατανάλωση νερού και υγρών, γενικότερα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατανάλωση φαγητού όταν δε χρειάζεται. Επιπλέον, μελέτες προτείνουν πως η κατανάλωση 1 ποτηριού νερό πριν το φαγητό μπορεί να μειώσει αισθητά την όρεξη και την τάση για υπερκατανάλωση φαγητού και ιδιαίτερα λιπαρών τροφίμων.
– Αυξημένη κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης: προκαλούν γρήγορη αύξηση των επιπέδων σακχάρου, η οποία συνδέεται με υπερέκκριση ινσουλίνης, που με τη σειρά της κατεβάζει απότομα το σάκχαρο και προκαλεί υπογλυκαιμία και αίσθημα πείνας. Για αυτό, άσε κάτω το γλυκό που κρατάς αυτή τη στιγμή.
– Παράλειψη πρωινού: η πρόσληψη πρωινού γεύματος συντελεί στην καλύτερη διαχείριση του αισθήματος πείνας, καθώς επίσης μειώνει την πιθανότητα τσιμπολογημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
– Μειωμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών: οι φυτικές ίνες, όμως, που περιέχουν δημιουργούν αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, με αποτέλεσμα να μειώνουν την πείνα.
– Παράλειψη μικρών και συχνών γευμάτων: Όταν μένουμε νηστικές για παραπάνω από 3-4 ώρες, γεγονός που συνδέεται με πλήρη πέψη ότι έχουμε φάει, μειώνονται τα επίπεδα γλυκόζης (υπογλυκαιμία) και εκκρίνεται πολύ γαστρικό όξινο υγρό στο στομάχι, που συνδυαστικά δημιουργεί το έντονο αίσθημα πείνας.
– Υψηλή πρόσληψη αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται πεινασμένο. Έρευνες δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ αλκοόλ και υπερκατανάλωσης τροφής είναι πιθανόν να οφείλεται στην επίδραση που έχει το αλκοόλ στα σήματα πείνας στον εγκέφαλο.
– Χαμηλή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνη, η οποία βοηθάει στη μείωση της ορμόνης γκρελίνης, που είναι υπεύθυνη για το αίσθημα πείνας.
– Συναισθηματική υπερφαγία: Όταν είμαστε αγχωμένοι ή στεναχωρημένοι, το σώμα απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη. Αυτή ενισχύει το αίσθημα της πείνας σας. Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση λαχταρούν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος ή και τα δύο. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα της σερετονίνης, που είναι η ορμόνη της χαράς και μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Τέλος, το άγχος προκαλεί υπερέκκριση γαστρικού υγρού στο στομάχι, που εξηγεί το συνεχές γουργουρητό και την πλασματική αίσθηση πείνας. Για αυτό, κράτησε τους συναισθηματισμούς σου μακριά από την κουζίνα.
– Έλλειψη ύπνου: ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες στο σώμα σας που ελέγχουν την πείνα. Τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες καθημερινά έχουν μεγαλύτερη όρεξη και δυσκολεύονται να αισθανθούν χορτάτοι. Είναι επίσης πιο πιθανό να καταναλώνουμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες όταν είμαστε κουρασμένοι, μιας και έτσι αισθανόμαστε ότι εξοικονομούμε ενέργεια.
Επιπλέον, ρίξε μία ματιά και σε τρεις ακόμη (ιατρικούς) λόγους…
– Φαρμακευτική αγωγή: Μερικά φάρμακα μπορεί να μας «ανοίγουν» την όρεξη. Τα αντισταμινικά, τα οποία θεραπεύουν αλλεργίες, τα αντικαταθλιπτικά, τα στεροειδή και αντιψυχωσικά φάρμακα. Εάν έχετε αυξήσει το βάρος από την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής, αυτή μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε πεινασμένοι. Συμβουλευόμαστε πάντα το γιατρό μας για να ενημερωθούμε ποια άλλα φάρμακα μπορεί να λειτουργούν καλύτερα για εμάς.
– Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: Η επίμονη πείνα μπορεί να είναι σύμπτωμα του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ο αρρύθμιστος χωρίς φαρμακευτική αγωγή διαβήτης αφήνει τη γλυκόζη στο αίμα αντί να μπαίνει σε κύτταρα, τα οποία χρησιμοποιούν τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας. Αυτό μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται κουρασμένο και πεινασμένο.
– Υπερθυρεοειδισμός: Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Παράγει ορμόνες που ελέγχουν το μεταβολισμό και πώς το σώμα χρησιμοποιεί ενέργεια. Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής ή υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης πείνας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ