Θεραπεύει το κάρδαμο την κυστίτιδα; Βοηθά όντως το ούζο στον πονόδοντο; Γιατροσόφια από τα παλιά… Μύθος ή πραγματικότητα; Όλοι έχουμε βρεθεί με τον πάππου ή τη γιαγιά που θα μας δώσουν μια συμβουλή, ένα “γιατρικό” από τα παλιά στο οποίο ορκίζονται περισσότερο και από το καλύτερο φάρμακο.
Ισχύουν όμως οι ευεργετικές ιδιότητες αυτών των “εθυμοτυπικών” γιατρικών; Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Κατερίνα Πέλκα δίνει της απαντήσεις… Να τα εμπιστευθούμε ή όχι τελικά; Άλλα ναι… και άλλα όχι!
ΚΑΡΔΑΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΣΤΙΤΙΔΑΣ
Το κάρδαμο είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως το φυτό που ανοίγει την όρεξη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δυσπεψία και την ανακούφιση των κολικών πόνων. Επίσης ανοίγει την όρεξη, είναι διουρητικό, καθαρκτικό του αίματος και ευεργετικό στο συκώτι. Συνοδεύει κυρίως σαλάτες αλλά και μαγειρευτά λαχανικά.
Όσον αφορά τη σούπα από κάρδαμο ως θεραπευτικό τρόφιμο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι λόγω της διουρητικής ιδιότητας του κάρδαμου, θα μπορούσε να θεωρηθεί θεραπευτική προς την κυστίτιδα. Αλλά, πολλοί γυναικολόγοι συστήνουν σαν επιπλέον θεραπευτικό τρόφιμο ( πέρα της φαρμακευτικής αγωγής που συστήνεται πάντα) τα μύρτιλλα.
Μύρτιλλα, σύμμαχος στην υγεία. «Είναι γνωστό ότι τα βατόμουρα θεραπεύουν την κυστίτιδα, αλλά τα μύρτιλλα είναι πιο εύκολη και νόστιμη εναλλακτική λύση». Τα μύρτιλλα περιέχουν τις ίδιες ενώσεις με τα κράνμπερι, που βοηθούν στη θεραπεία της μόλυνσης, απλώς σε λίγο μικρότερη ποσότητα.
ΟΥΖΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟΔΟΝΤΟ
Όλοι έχουμε ακούσει ότι ο πονόδοντος μπορεί να περάσει, αν τρίψουμε τα ούλα μας με λίγο αλκοόλ, κάνουμε γαργάρες με ούζο ή αφήσουμε λίγο ένα δυνατό ποτό στο στόμα μας και μετά το καταπιούμε. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όχι μόνο δεν θα μας βοηθήσει, αλλά μπορεί και να μας βλάψει. Επιπλέον, ο πονόδοντος συχνά αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα ενός προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπισθεί από τον οδοντίατρό του – και η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να επιδεινώσει την εξέλιξη αυτού του προβλήματος.
Εάν, λοιπόν, σε πιάσει πονόδοντος στη μέση της νύχτας ή κάποια στιγμή που δεν μπορείς να πας αμέσως στον οδοντίατρο, πάρε κάποιο παυσίπονο φάρμακο – ή καλύτερα ακόμα τηλεφώνησε στον οδοντίατρό σου, για να σου πει τι ακριβώς πρέπει να κάνεις μέχρι να τον επισκεφτείς.
ΚΑΗΚΕΣ; ΒΑΛΕ ΩΜΗ ΠΑΤΑΤΑ ΣΤΟ ΕΓΚΑΥΜΑ
Αν ακουμπήσεις κατά λάθος στο μάτι της κουζίνας ή πάθεις κάποιο έγκαυμα και δεν έχεις κάποια ειδική αλειφή, τότε μια ωμή πατάτα είναι η καλύτερη αντιμετώπιση “Πρώτων Βοηθειών”! Κόψε την πατάτα στη μέση και πέρασε την απαλά κάποιες φορές πάνω από το έγκαυμα. Αν μπορείς, δέσε ένα κομμάτι πατάτας με μια γάζα επάνω στο σημείο.
Αν δεις πως το έγκαυμα επιμένει ή είναι πολύ σοβαρό τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε ειδικό.
ΕΧΕΙΣ ΤΑΣΗ ΛΙΠΟΘΥΜΙΑΣ; ΠΙΕΣ ΜΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ
Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ότι η πορτοκαλάδα είναι μία καλή λύση για την αντιμετώπιση της υπότασης. Παρ’ όλα αυτά, η πορτοκαλάδα δεν ανεβάζει την πίεση, και -αν κάνει κάτι- μάλλον τη ρίχνει, ή ακόμα καλύτερα την εξομαλύνει. Γενικά, η βιταμίνη C, ως αντιοξειδωτική βιταμίνη που είναι, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, οπότε και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Aπό την άλλη πλευρά, το πορτοκάλι περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου, που είναι διουρητικό και βοηθά στη σχετική πτώση της πίεσης. O μόνος τρόπος με τον οποίον θα μπορούσε να θεωρηθεί πως η πορτοκαλάδα ανεβάζει την πίεση είναι ότι -ως υγρό που είναι- αν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να λειτουργήσει όπως το νερό, αυξάνοντας τον όγκο του κυκλοφορούντος αίματος, και κατ’ επέκταση την αρτηριακή πίεση.
ΣΚΟΡΔΟ, ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Το σκόρδο εκτός από μοναδικό συστατικό για μια σειρά από συνταγές κάνει και πολύ καλό στην καρδιά. Τώρα η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία. Με τη μείωση του ιξώδους του αίματος καθώς και με την αύξηση της αρτηριακής διαμέτρου, το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος η οποία είναι πολ ύ σημαντική, σε οσους έχουν προβλήματα χοληστερόλης / ή συσσώρευση κατά μήκος των τοιχωμάτων των αρτηριών σας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.