Ναι, πράγματι, το φετινό ρεβεγιόν και το γιορτινό τραπέζι θα είναι πολύ διαφορετικά. Τα άτομα, με τα οποία θα πούμε “Χρόνια Πολλά” και “Καλή Χρονιά” θα είναι λιγότερα, όμως, κάτι μου λέει ότι η όρεξη θα είναι πολύ περισσότερη. Το βλέπεις, άλλωστε και όλες αυτές τις εβδομάδες που μένουμε σπίτι και το τσιμπολόγημα δεν λέει να σταματήσει. Πάντως, το μυστικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι να στερηθείς τη γαλοπούλα, το χοιρινό ή τα γλυκά σου, απλά να τα απολαύσεις με μέτρο. Για αυτό, πριν στρώσεις το τραπέζι σου, διάβασε προσεκτικά τις συμβουλές της Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, Αλεξάνδρα Γκατζίεβα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μην φάτε σαν να μην υπάρχει αύριο
…γιατί δυστυχώς υπάρχει! Να είστε επιλεκτικοί και προσπαθήστε να γευτείτε με μέτρο φαγητά που δεν τρώτε κάθε μέρα. Η γαλοπούλα, ως ένα χαρακτηριστικό πιάτο του εορταστικού μενού αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή πρωτεΐνης με χαμηλή περιεκτικότητα λίπους, όσον αφορά στο φιλέτο στήθος, καθώς επίσης και καλή πηγή σιδήρου, φωσφόρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Βέβαια αν επιλέξουμε άλλο κομμάτι (με σκούρο κρέας) η περιεκτικότητα του λίπους είναι μεγαλύτερη. Αφαιρώντας, όμως το δέρμα της γαλοπούλας (πέτσα) μπορούμε να την καταναλώσουμε χωρίς τύψεις! Αν σας αρέσει η γέμιση προτιμήστε την αντί για πατάτες ή σκέτο ρύζι. Απολαύστε κάθε μπουκιά στο πιάτο σας, μασήστε αργά και μην ξαναγεμίσετε το πιάτο σας (εκτός αν προσθέσετε μόνο σαλάτα). Δώστε το εικοσάλεπτο που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να καταλάβετε ότι έχετε χορτάσει!
Μην πας νηστική στο τραπέζι!
Σίγουρα το έχουμε κάνει όλοι αλλά ποιο το όφελος; Λιμοκτονείς μέχρι το βράδυ και μετά τρως τεράστιες ποσότητες φαγητού που αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους. Τρώγοντας, όμως, συχνά και μικρά γεύματα (κάθε 3-4 ώρες) διατηρούμε τη γλυκόζη στο αίμα μας σε φυσιολογικά επίπεδα, κρατάμε τον μεταβολισμό μας σε εγρήγορση, έχουμε τον έλεγχο της ποσότητας της μερίδας μας και αποτρέπουμε τον οργανισμό μας από την αποθήκευση λίπους.
Ναι στα γλυκά, αλλά με μέτρο
Πέρα από τη γαλοπούλα, οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, ενώ η παράδοση θέλει και την Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συγκρίνοντας τα μελομακάρονα με τους κουραμπιέδες έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες (γύρω στα 200kcal ανάλογα το μέγεθος και τον τρόπο παρασκευής) αλλά τα μελομακάρονα αποτελούν καλύτερη επιλογή, καθώς παρασκευάζονται με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και μέλι αντί για ζάχαρη. Έτσι, ποιοτικά είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε μελομακάρονα καθώς είναι πιο υγιεινά λόγω των συστατικών τους (σιμιγδάλι, καρύδια, ελαιόλαδο, χυμός πορτοκαλιού, κανέλα). Ωστόσο, όποιο από τα δύο και να επιλέξετε θα πρέπει να τα καταναλώσετε με μέτρο και να αρκεστείτε σε 1-2 τεμάχια, καθώς το μικρό τους μέγεθος δε μαρτυρά τις θερμίδες τους!
Λίγη προσοχή στο αλκοόλ
Επειδή το φαγητό συνοδεύεται συνήθως από αλκοόλ αλλά το αλκοόλ προσδίδει αρκετές θερμίδες (το 1g αποδίδει 7 θερμίδες) προσπαθήστε να μην χάσετε το μέτρο και να πιείτε μικρές ποσότητες τις ημέρες των γιορτών. Προτιμήστε κρασί ή μπύρα τα οποία έχουν λιγότερες θερμίδες ανά ml και αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ αν είστε νηστικοί, καθώς η τροφή επιβραδύνει την απορρόφησή του. Τέλος, θυμηθείτε να καταναλώνετε 1-2 ποτήρια νερό για κάθε ποτό ώστε να περιορίσετε την αφυδάτωση που επιφέρει.
Μην ξεχνάτε τη σωστή ενυδάτωση
Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό του οργανισμού μας, το οποίο συμβάλλει στην καλή λειτουργιά του μεταβολισμού και σε διεργασίες όπως η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών. Επιπλέον, βοηθά στην καλύτερη διαχείριση της πείνας κι έτσι μπορούμε και ελέγχουμε καλύτερα τις μερίδες φαγητού που καταναλώνουμε.
Παραμείνετε δραστήριες
Αυτές τις μέρες σίγουρα θα βγείτε από το καθημερινό σας πρόγραμμα, προσπαθήστε όμως να μην παραλείψετε την άσκησή σας. Δε χρειάζεται να πάτε γυμναστήριο την ημέρα των Χριστουγέννων, μπορείτε όμως να βγείτε για έναν περίπατο, πριν από το τραπέζι και στη συνέχεια να ετοιμαστείτε με τον μεταβολισμό σας να λειτουργεί ήδη στο μέγιστο βαθμό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ