Είναι το συνοδευτικό που θέλει ο ουρανίσκος σου, όταν στο πιάτο βρίσκεται λίγο κοτόπουλο ή μία τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη. Είναι το σνακ που μπορείς να φτιάξεις πανεύκολα στο φούρνο και να απολαύσεις χωρίς τύψεις, γιατί έχει λίγες θερμίδες και πολλή γεύση. Θετικό αυτό. Τι άλλο προσφέρει στο σώμα και τον οργανισμό σου η πορτοκαλοκίτρινη γλυκοπατάτα;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε αδυνατίζει πιο εύκολα σε σχέση με την κλασικά αγαπημένη πατάτα. Η γλυκιά εκδοχή της αμυλούχας τροφής ανήκει στην κατηγορία των υδατανθράκων, εκείνης που, όπως έχει διαβάσει αρκετές φορές μέσα από τη στήλη αυτή, δεν πρέπει να λείπει από το μενού σου, ακόμα και όταν κάνεις δίαιτα. Αν, λοιπόν, δεν τρελαίνεσαι για μακαρόνια, βάλε τη γλυκοπατάτα στη ζωή (και στο πιάτο) σου. Άσε που οι άφθονες φυτικές τις ίνες θα σε κάνουν να αισθάνεσαι χορτάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο ο αριθμός στη ζυγαριά θα πέφτει…
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου. Πλούσια σε βιταμίνη C και D, η πιο γλυκιά αδυναμία των eat girls θωρακίζει τον οργανισμό σου απέναντι στις ιώσεις και την (άκρως συνηθισμένη) φθινοπωρινή / χειμερινή γρίπη. Παράλληλα, οι συγκεκριμένες κατηγορίες βιταμινών παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των κυττάρων και των οστών του οργανισμού. Κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι η βιταμίνη D θα επουλώσει γρηγορότερα τις πληγές σε όλα τα σημεία του σώματος. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι πρόκειται για μία τροφή που ίσως τη φετινή χρονιά χρειάζεσαι περισσότερο από κάθε άλλη.
Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μπορεί η γλυκιά της γεύση να σε κάνει να αμφιβάλλεις για το συγκεκριμένο ατού, όμως, οι ειδικοί έρχονται να σε διαψεύσουν. Όπως υποστηρίζουν οι διατροφολόγοι, τα σάκχαρα της γλυκοπατάτας απελευθερώνονται σταδιακά χαρίζοντας ενέργεια, αλλά χωρίς να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Και energy booster και free of sugar. Win-Win.
Είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Κάλιο, μαγνήσιο, ακόμα και σίδηρος βρίσκονται στη φλούδα και την ψίχα της. Το κάλιο, το οποίο εκτός από τις γλυκοπατάτες, θα βρεις και στην αγαπημένη μπανάνα, θα ξεκουράσει τους μύες σου, μετά από μία εξαντλητική προπόνηση, ενώ το μαγνήσιο είναι το πρώτο στοιχείο που χρειάζεσαι, αν ταλαιπωρείσαι από το άγχος.
Προσέχει την καρδιά και τα μάτια σου. Θεωρείται μία από τις καλύτερες τροφές για την πρόληψη των ασθενειών της καρδιάς, ενώ τα καροτενοειδή της φροντίζουν την όραση σου σαν τα μάτια τους, διατηρώντας υγιή.
Πέρα, όμως, από την κλασική της εκδοχή, σου έχουμε βρει δύο ιδιαίτερες συνταγές για να την απολαύσεις:
Muffins με γλυκοπατάτα και αβοκάντο
Υλικά:
- 1 γλυκοπατάτα (200γρ.) ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
- μερικές σταγόνες ηλιέλαιο
- 1 μεγάλο αβοκάντο, ξεφλουδισμένο και χωρίς κουκούτσι
- 100 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα
- 100 γρ. καλαμποκάλευρο
- 80 ml. σιρόπι σφενδάμου
- 3 αβγά μεγάλα
- 1 1/2 κ. γλυκού baking powder
- 1 κ. γλυκού σόδα μαγειρικής
- 100ml. γάλα με 2% λιπαρά
- 50 γρ. φέτα λιωμένη
- 2 κ. σούπας σπόρους ανάμεικτους
- 1/4 κ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
Εκτέλεση:
- Τοποθέτησε τη γλυκοπατάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ, κάλυψέ το με μεμβράνη και βάλ’ το στο φούρνο μικροκυμάτων για 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
- Άφησέ το να κρυώσει.
- Άλειψε με λίγο λάδι 9 φορμάκια για muffins.
- Κόψε το 1/4 της γλυκοπατάτας σε ακόμα πιο μικρά κομμάτια και βάλ’ τα στην άκρη.
- Τοποθέτησε σε ένα μούλτι την υπόλοιπη πατάτα, το αβοκάντο, τα αμύγδαλα, το καλαμποκάλευρο, το σιρόπι σφενδάμου, τα αυγά, το baking powder, τη σόδα, το γάλα και 1/4 κ. γλυκού αλάτι.
- Ανακάτεψε μέχρι το μείγμα να γίνει τελείως λείο.
- Χώρισέ το ομοιόμορφα στα φορμάκια.
- Πασπάλισε από πάνω τη ψιλοκομμένη γλυκοπατάτα, τη φέτα και τη πάπρικα.
- Ψήσε στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160°C στον αέρα, για 22 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν.
- Έλεγξέ τα τρυπώντας το κέντρο με μια οδοντογλυφίδα. Αν είναι στεγνή όταν την αφαιρέσεις σημαίνει ότι είναι έτοιμα.
- Άφησέ τα για 5 λεπτά να κρυώσουν και μετά αφαίρεσε τα από τα φορμάκια.
- Μπορείς να τα διατηρήσεις ακόμα και 3 μέρες μέσα σε ένα κλειστό δοχείο.
Χούμους γλυκοπατάτας
Υλικά:
- 2-3 μεσαίες γλυκοπατάτες
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 200 γρ. ρεβίθια, καθαρισμένα και μαγειρεμένα
- 1 κουτ. της σούπας ταχίνι
- Χυμός ενός λεμονιού
- 3 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι για γεύση
Εκτέλεση:
- Από βραδύς, τοποθετείς τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό και περιμένεις μέχρι να ξημερώσει, για να τα βράσεις.
- Σε μία κατσαρόλα με καυτό νερό, βράζεις τις γλυκοπατάτες και μόλις είναι έτοιμες τις σουρώνεις, για να έρθουν σε κανονική θερμοκρασία. Προτίμησε να τις ξεφλουδίσεις, αφού βράσουν.
- Παράλληλα, βράζεις τα ρεβίθια, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Σε ένα μπλέντερ, χτυπάς όλα σου τα υλικά σε μέτρια ένταση, προσθέτοντας σταδιακά λίγο ελαιόλαδο, αν δεις ότι είναι αρκετά πηχτό.
- Μόλις αποκτήσει μία κρεμώδη υφή, ρίξε λίγο λεμονάκι και απόλαυσε το!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ