Η κάθε τροφή έχει διαφορετική επίδραση (διαφορετικές καύσεις) στον μεταβολισμό. Αυτό εξαρτάται από το πόσες θερμίδες θα κάψει ο οργανισμός για να μετατρέψει τη τροφή σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Έτσι λοιπόν, όσες περισσότερες τροφές καταναλώνουμε που απαιτούν αυξημένη θερμογόνο δράση, τόσες περισσότερες καύσεις κάνει ο οργανισμός άρα και περισσότερες θερμίδες καίει, που σε άλλη περίπτωση θα αποθηκευόταν ως σωματικό λίπος.
Σήμερα, λοιπόν, η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αθηνά Ρούντου, «τροφές-λιποδιαλύτες» και τις αναλύουμε παρακάτω.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΑΥΤΕΡΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ
Περιέχουν την καψαϊκίνη, είναι μια ουσία που περιέχεται κυρίως στις κόκκινες πιπεριές. Έχει αυξημένη θερμική δράση, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στο αδυνάτισμα αυξάνοντας τις καύσεις του μεταβολισμού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΣΙΔΗΡΟ
Έχει αποδειχθεί ότι η ανεπάρκεια σιδήρου στον οργανισμό μας επιβραδύνει τις καύσεις του μεταβολισμού, μιας και ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στους μυς, ώστε να γίνεται η καύση του λίπους. Εκτός από τις φακές και το μοσχάρι, πλούσιες σε σίδηρο τροφές είναι τα οστρακοειδή, το αυγό, τα φασόλια, τα μανιτάρια και το σπανάκι.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ
Πίνοντας δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, προσλαμβάνουμε κατεχίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό μας.
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, συμβάλλουν στη διατήρηση και την οικοδόμηση της μυϊκής μάζας , απαραίτητη για τη διατήρηση ενός ισχυρού μεταβολισμού.
ΆΠΑΧΟ ΚΡΕΑΣ
Η πρωτεΐνη έχει υψηλή θερμογόνο δράση που συμβάλλει σε αυξημένες καύσεις άρα και στην απώλεια λίπους. Επιπλέον από το κρέας προσλαμβάνουμε σίδηρο που όπως προαναφέραμε βαδίζει προς την ίδια κατεύθυνση ενεργοποίησης μεταβολισμού.
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ
Τα δημητριακά ολικής βοηθούν σε κάθε προσπάθεια για απώλεια βάρους. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα προϊόντα ολικής άλεσης βοηθούν στην καύση του λίπους, καθώς ο οργανισμός μας καταβάλλει έξτρα προσπάθεια για να τις διαλύσει. Καστανό ρύζι, μαύρο ψωμί, δημητριακά και μακαρόνια ολικής άλεσης αποτελούν καλές διατροφικές επιλογές για την ώθηση του μεταβολισμού σας.
ΓΚΡΕΙΠΦΡΟΥΤ
Το φρούτο αυτό είναι γνωστό ότι βοηθάει στην μείωση του λίπους και της χοληστερίνης, κυρίως χάρη στην πηκτίνη μιας ειδικής ίνας που συνδέεται με την λιποδιάλυση.
ΑΜΥΓΔΑΛΑ
Τρώγοντας μία χούφτα αμύγδαλα την ημέρα (30γρ), συμβάλλει στην απώλεια λίπους. Περιέχουν πρωτεΐνες που έχουν υψηλή θερμογόνο δράση, συμβάλλουν σε αυξημένες καύσεις άρα και στην απώλεια λίπους.
ΛΕΜΟΝΙ
Το λεμόνι αποτελεί τον πιο “δυνατό” λιποδιαλύτη. Αν μάλιστα τα συνδυάσουμε μαζί με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και λίγο λάδι έχουμε το πιο λιποδιαλυτικό γεύμα.
ΝΕΡΟ
Δε πρέπει να παραλείψουμε τη κατανάλωση νερού. Είναι από τους πιο σημαντικούς καταλύτες στην απώλεια βάρους και τη διατήρησή του. Το σώμα δεν λειτουργεί σωστά χωρίς επαρκή ποσότητα νερού και δεν μπορεί να μεταβολίσει αποτελεσματικά το αποθηκευμένο λίπος. Πίνοντας άφθονο νερό κατά την διάρκεια της μέρας, αποφεύγουμε την κατακράτηση υγρών στο σώμα και βοηθάμε την λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού.
Οι τροφές που αναφέραμε παραπάνω, πρέπει να ενταχθούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, έτσι ώστε η δράση τους να αποφέρουν σωστά αποτελέσματα. 9 tips που θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στη διαδικασία απώλειας λίπους είναι τα εξής:
1. Να ακολουθείτε μικρά και συχνά γεύματα: Σε καμία περίπτωση μη μένετε νηστικοί πάνω από 3 ώρες.
2. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό
3. Αποφύγετε: πατατάκια, γλυκά, έτοιμο φαγητό τύπου fast –food.
4. Ελεύθερα μπορείτε να χρησιμοποιείτε: λεμόνι, ξύδι, καρυκεύματα, μουστάρδα, κρεμμύδι, σόδα.
5. Τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα κράκερ, οι φρυγανιές και τα παξιμάδια να είναι ολικής αλέσεως.
6. Φρούτα: μπορείτε να καταναλώνετε οποιοδήποτε φρούτο εποχής σε μέγεθος ενός φλιτζανιού τσαγιού ή ένα ποτήρι χυμός φρούτων ή ρόφημα φρούτων και λαχανικών.
7. Μπορείτε να καταναλώνετε οποιοδήποτε λαχανικό επιθυμείτε, ωμό ή βραστό, σε απεριόριστη ποσότητα.
8. Να καταναλώνετε γάλα και γιαούρτι με 1.5 – 2% σε λιπαρά.
9. Στο ψάρι – κοτόπουλο – κρέας να αφαιρείτε την πέτσα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ