Κι όμως, μερικές φορές η ένδειξη light να μην αρκεί και τελικά να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ή μπορεί κάτι που θεωρείς υγιεινό, να δυναμιτίζει την προσπάθειά σου να αδυνατίσεις. Ακόμα και τα “τρόφιμα διαίτης” κρύβουν παγίδες και η Χριστίνα Αβραμίδη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis, είναι εδώ για να μας βοηθήσει.
Ποια είναι λοιπόν τα “τρόφιμα διαίτης”;
Είναι τα τρόφιμα εκείνα που ονομάζονται “χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά”, “χαμηλών θερμίδων” ή “χωρίς λιπαρά”. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα απευθύνονται ιδιαίτερα σε ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν σωματικό βάρος. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα τρόφιμα μπορεί τελικά να αυξήσουν την περιφέρεια της μέσης σας (συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς) παρά να τη μειώσουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
21 ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΠΑΧΥΝΟΥΝ!
Οι παρακάτω τροφές συχνά θεωρούνται υγιεινές επιλογές, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του βάρους. Πάμε να τα δούμε και να έχουμε στο μυαλό μας να προσέχουμε.
1. Smoothies και ροφήματα πρωτεϊνης
Τα smoothies και τα ροφήματα πρωτεϊνης είναι από τα πρώτα τρόφιμα “παγίδα”. Μερικά από αυτά είναι πραγματικά πολύ υγιεινά και ωφέλιμα για τον οργανισμό, υπάρχουν όμως και κάποια που είναι πολύ υψηλά σε θερμίδες. Για παράδειγμα μερικά smoothies που μπορούμε να βρούμε έτοιμα σε διάφορα μαγαζιά περιέχουν περίπου 14 κουταλάκια του γλυκού (55 γραμμάρια) ζάχαρης σε ένα μόνο μπουκάλι (450 ml). Επιπλέον, ορισμένα πρωτεϊνικά ροφήματα περιέχουν περίπου 400 θερμίδες ανά μπουκάλι (450 ml). Προσοχή λοιπόν!
Με λίγα λόγια: Τα Smoothies και τα πρωτεϊνικά ροφήματα μπορούν να καταναλωθούν πολύ εύκολα και γρήγορα, γεμίζοντας το σώμα σου με υπερβολικές θερμίδες και ζάχαρη χωρίς καν να το καταλάβεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2. Γιαούρτι με γεύση φρούτων χαμηλών λιπαρών
Το λίπος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που συχνά ενισχύει τη γεύση των τροφίμων. Όταν αφαιρείται το λίπος με σκοπό να μειωθούν οι θερμίδες ορισμένων προϊόντων, συνήθως προστίθεται ζάχαρη για να βελτιωθεί η γεύση. Πολλά γιαούρτια με γεύση φρούτων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι φορτωμένα με προστιθέμενα σάκχαρα, κάτι που δεν βοηθάει στην απώλεια βάρους ή στη γενικότερη υγεία. Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι (225 γραμμάρια) “φρουτένιου” γιαουρτιού χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά περιέχει πάνω από 7 κουταλάκια του γλυκού (29 γραμμάρια) ζάχαρης.
Σε μια 11ετή μελέτη που έγινε σε 8.238 γυναίκες, όσες κατανάλωναν περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά εμφάνισαν χαμηλότερο βάρος από ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν αντίστοιχα προϊόντα χαμηλών λιπαρών με διάφορες γεύσεις φρούτων.
Με λίγα λόγια: Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλήρη σε λιπαρά μπορεί να αποτελούν τελικά καλύτερη επιλογή από τα αρωματισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
3. Φρουτοποτά
Πολλοί άνθρωποι πίνουν φυσικούς χυμούς φρούτων, λαχανικών ή συνδυασμό και των δύο προκειμένου να βελτιώσουν την υγεία ή να ενισχύσουν την απώλεια βάρους τους. Αν και αυτό δεν ισχύει για όλους τους χυμούς φρούτων, ιδιαίτερα για τα φρουτοποτά όπου τα περισσότερα περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.
Με λίγα λόγια: Προσέχετε οι χυμοί που επιλέγετε να προέρχονται ως επί το πλείστον από μη αμυλούχα λαχανικά αλλά κυρίως φρούτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, όπως είναι το λεμόνι, ώστε να ελέγχετε την πρόσληψη θερμίδων.
4. “Υγιεινά” γλυκαντικά
Με πολλούς ανθρώπους στις μέρες μας να κόβουν τη λευκή ζάχαρη από τη διατροφή τους, τα γλυκαντικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο ως “υγιή” γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Αγάβη, ζάχαρη καρύδας και σουκραλόζη είναι μόνο μερικά από τα πολλά γλυκαντικά που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο. Παρόλο που τα προϊόντα αυτά συχνά θεωρούνται υγιή, ορισμένα από αυτά μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Η αγάβη, για παράδειγμα, είναι υψηλότερη σε θερμίδες από την επιτραπέζια ζάχαρη και εξαιρετικά υψηλή σε φρουκτόζη, έναν τύπο σακχάρων που μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση της ινσουλίνης και τη συσσώρευση λίπους.
Με λίγα λόγια: Επειδή οποιοσδήποτε τύπος προστιθέμενης ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, είναι σημαντικό να περιορίσετε τη συνολική κατανάλωση ζάχαρης -συμπεριλαμβανομένων και των εναλλακτικών γλυκαντικών.
5. Δημητριακά “διαίτης”
Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τα δημητριακά αυτά είναι μια πιθανή επιλογή για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Ενώ αυτά τα δημητριακά μπορεί να είναι χαμηλά σε θερμίδες, ορισμένα από αυτά συχνά φορτώνονται με προστιθέμενα σάκχαρα. Επιπλέον συνήθως στερούνται την πρωτεΐνη και τα καλά λιπαρά που σας βοηθούν να αισθανθείτε πιο χορτάτες. Μια μελέτη έδειξε ότι ένα πρωινό με αυγά και τοστ έδωσε μεγαλύτερη πληρότητα και οδήγησε σε σημαντικά λιγότερες θερμίδες που καταναλώθηκαν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας από ότι σε όσους κατανάλωναν για πρωϊνό δημητριακά.
Με λίγα λόγια: Να είστε προσεκτικές στην επιλογή των δημητριακών που πραγματοποιείτε. Επιλέξτε εκείνα που είναι χαμηλά σε θερμίδες και σε ζάχαρη, και που θα σας βοηθήσουν να μην πεινάσετε ξανά γρήγορα.
6. Αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα αποξηραμένα φρούτα είναι πιο μικρά και πιο “εύκολα” προς κατανάλωση από ότι τα φρέσκα φρούτα, πολλές φορές καταλήγουμε στο να καταναλώνονται παραπάνω από όσα θα έπρεπε.
Με λίγα λόγια: Αν και τα αποξηραμένα φρούτα είναι βολικά, τα φρέσκα φρούτα είναι μια πιο υγιεινή επιλογή.
7. Συσκευασμένα διαιτητικά τρόφιμα
Από τα “μπισκότα διαίτης” μέχρι τα πατατάκια χωρίς λίπος, τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα τέτοια τυποποιημένα τρόφιμα. Ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι αρκετά νόστιμα και δελεαστικά, τα περισσότερα μπορεί να είναι ανθυγιεινά. Πολλά από αυτά τα τρόφιμα περιέχουν συντηρητικά, ανθυγιεινά λίπη και τεχνητά γλυκαντικά που μπορεί να βλάψουν την υγεία σας.
Με λίγα λόγια: Είναι καλύτερο να αντικαταστήσετε αυτές τις συσκευασμένες, υπερβολικά επεξεργασμένες τροφές με πιο θρεπτικές επιλογές.
8. Αρωματισμένος Καφές
Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη δρα ως ήπιο κατασταλτικό της όρεξης, το οποίο οδηγεί πολλούς ανθρώπους να αυξάνουν την πρόσληψη καφέ όταν προσπαθούν να μειώσουν το βάρος τους. Παρόλο που ο καφές έχει πολλά οφέλη για την υγεία, θα πρέπει να αποφεύγετε ορισμένα είδη καφέ όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Πολλά από αυτά τα είδη όπως είναι ο latte, ο φραπέ και ο καπουτσίνο είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες.
Με λίγα λόγια: Αν και ένας καφές την ημέρα είναι ακίνδυνος, οι συχνοί καφέδες με ζάχαρη μπορούν να “σαμποτάρουν” την προσπάθειά σας να μειώσετε το σωματικό σας βάρος.
9. ‘Έτοιμες” σαλάτες
Οι σαλάτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα στην προσπάθεια μείωσης του βάρους. Αντιθέτως σαλάτες με πιο ανθυγιεινά συστατικά όπως είναι η υπερβολική σως δεν θα σας βοηθήσουν στη επίτευξη του στόχου σας. Οι έτοιμες σαλάτες που μπορείτε να βρείτε σε πολλά μαγαζιά πλέον, συχνά είναι πολύ υψηλές σε θερμίδες.
Με λίγα λόγια: Η καλύτερη επιλογή είναι να φτιάχνετε μόνες σας τη σαλάτα σας έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τα συστατικά και επομένως και τις θερμίδες που περιέχονται σε αυτή.
10. Μπάρες πρωτεϊνης
Πολύ συχνά αρκετές επιλέγουν την κατανάλωση μια μπάρας πρωτεϊνης ως μια γρήγορη επιλογή για παροχή ενέργειας. Αν και μερικές από αυτές μπορούν πραγματικά να είναι υγιεινές, κάποιες άλλες περιέχουν πολλές θερμίδες, ζάχαρη και τεχνητά συστατικά. Για παράδειγμα, μια τέτοια μπάρα μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 330 θερμίδες καθώς περιέχει περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.
Με λίγα λόγια: Ένα πιο θρεπτικό σνακ με βάση τρόφιμα καλύτερης ποιότητας και όχι τεχνητά μπορεί να προσφέρει το ίδιο περιεχόμενο σε θερμίδες και πρωτεΐνες -με πολύ λιγότερη ζάχαρη.
11. Αναψυκτικά light
Τα αναψυκτικά light (όπως και τα light τρόφιμα) θεωρούνται συχνά μια υγιεινή επιλογή καθώς δεν περιέχουν καθόλου θερμίδες. Ωστόσο οι περισσότερες έρευνες έχουν συνδυάσει την κατανάλωσή τους με την αύξηση του σωματικού βάρους. Μια μελέτη σε πάνω από 2.000 άτομα έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν αναψυκτικά light είχαν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης από εκείνους που δεν το έκαναν. Επιπλέον, όσοι καταναλώνουν τα αναψυκτικά αυτά ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα και υψηλή αρτηριακή πίεση σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν τα επιλέγουν. Τα αναψυκτικά light επίσης, έχει βρεθεί πως επηρεάζουν αρνητικά τα βακτήρια του εντέρου αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη και άλλων μεταβολικών ασθενειών.
Με λίγα λόγια: Αποφύγετε την κατανάλωση των light αναψυκτικών καθώς δεν σας βοηθούν στην μείωση του σωματικού σας βάρους και επίσης επηρεάζουν αρνητικά τον οργανισμό μας.
*Σου χρωστάω άλλα 10, και θα τα έχεις αύριο στο κεντρικό άρθρο του fitness. Stay tuned!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ