Κι όμως τα κατάφερες. Έχασες κάμποσα κιλά και αισθάνεσαι υπέροχα. Μπήκες στην τελική ευθεία… Λίγα έμειναν για να φτάσεις στο βάρος που θέλεις! Τότε είναι που κολλάει η ζυγαριά… Όσο και να προσπαθείς δεν χάνεις γραμμάριο! Έχεις πέσει σε “πλατώ” -όπως λέγεται- και το σώμα σου αρνείται να ανταποκριθεί, να σε αφήσει να χάσεις κι άλλο βάρος! Γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο; Τι μπορείς να κάνεις για να το ξεπεράσεις;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΣΩΜΑ ΘΥΜΑΤΑΙ, ΜΑΘΑΙΝΕΙ, ΑΝΤΙΔΡΑ
Το γεγονός πως πλέον έχεις λιγότερα κιλά, σημαίνει νέες συνθήκες για τον οργανισμό σου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως το σώμα θέλει χρόνο για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μία νέα πρόκληση ώστε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στη δίαιτα.
Χάνεις λίπος, υγρά και… μύες! Η σωστή διατροφή περιορίζει την μυική απώλεια, όμως καθώς το βάρος μειώνεται, μειώνεται και το βάρος του μυϊκού συστήματος αλλά και ο βασικός μεταβολισμός! Το αποτέλεσμα είναι λιγότερες καύσεις και μειωμένος ρυθμός απώλειας βάρους.
Ο εαυτός σου αντιστέκεται… Το σώμα σου είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να προβλέπει καταστάσεις! Τώρα, το ότι εσύ του προσφέρεις λιγότερο φαγητό, το ερμηνεύει ως απειλή. Και παίρνει αυτομάτως τα μέτρα του! Έτσι ο αμυντικός μηχανισμός του μεταβολισμού σε περιόδους στέρησης της τροφής είναι να περιορίζει τις ανάγκες του, καθώς στόχος του μεταβολισμού είναι να κρατήσει το σώμα στη ζωή ακόμη και όταν οι συνθήκες δυσκολεύουν.
Το κακομαθημένο σου εγώ! Τέλος, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο καθιστικός τρόπος εργασίας και η ελάττωση της φυσικής δραστηριότητας, εντείνουν το πρόβλημα, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την απώλεια βάρους.
ΜΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΣΑΙ. 5 tips για ολική επαναφορά…
Επομένως μην είσαι αυστηρή με το σώμα σου και μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια. Κάποιες συμβουλές για να ξεπεράσεις το «πλατώ» στη διαδικασία απώλειας βάρους είναι οι παρακάτω:
1. Συνέχισε να καταναλώνεις 5 γεύματα την ημέρα. Έτσι, ο μεταβολισμός δεν αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται σε περίοδο στέρησης, διότι προσλαμβάνει ενέργεια ανά 3-4 ώρες. Ξεγέλασέ τον επίσης, καταναλώνοντας ένα υπερθερμιδικό γεύμα – κάτι πιο λιπαρό, πλούσιο σε θερμίδες – μία φορά την εβδομάδα.
2. Προκάλεσε τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της άσκησης. Περπάτα μισή ώρα παραπάνω, με γρήγορο ρυθμό, κάνε ποδήλατο σε μία δύσκολη ανηφόρα, τρέξε 10’ λεπτά παραπάνω πριν σταματήσεις. Αν δεν ασκείσαι, βρες έναν τρόπο για να αυξήσεις την καρδιακή σου συχνότητα. Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να το πετύχεις είναι ο χορός, που γυμνάζει όλο το σώμα και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση αλλά και τη στάση του σώματος.
Fitness Tip: Ένα καλό κόλπο για να μπεις και πάλι σε “τροχιά” αδυνατίσματος, είναι αλλάξεις τον τύπο της φυσικής σου δραστηριότητας! Αντί για jogging, ποδήλατο ή αντί για Pilates κάνε ασκήσεις με βάρη! Έτσι θα καταφέρεις να ενεργοποιήσεις άλλους μύες και να βγάλεις το σώμα σου από τη ρουτίνα του.
3. Τσέκαρε τον εαυτό σου για μία εβδομάδα. Κράτα ένα «ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων» όπου θα καταγράφεις τα τρόφιμα που καταναλώνεις και τις θερμίδες τους. Συχνά η κατανάλωση τροφίμων με τους ισχυρισμούς «light», «μειωμένων λιπαρών» ή «χαμηλό σε θερμίδες» μας παρασύρουν στην υπερκατανάλωση, με αποτέλεσμα να μην πετυχαίνουμε το θερμιδικό έλλειμμα που απαιτείται για την απώλεια βάρους. Η αυτοπαρακολούθηση θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις πότε καταναλώνεις περισσότερο φαγητό, υπό ποιες συνθήκες, με ποιους ανθρώπους και να αναγνωρίσεις τους τομείς που επιδέχονται βελτίωση.
4. Φυσικά, μην πέφτεις ποτέ κάτω από τις 1200 θερμίδες, όπως συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς μία τόσο υποθερμιδική δίαιτα δεν μπορεί παρά να είναι στερητική και καθιστά δύσκολη την κάλυψη των αναγκών σε όλα τα θρεπτικά συστατικά. Είναι σημαντικό να μην επιτρέψεις το σώμα να αντιληφθεί τη στέρηση, καθώς μπαίνει σε κατάσταση αυτοπροστασίας και μειώνει πολύ τη θερμιδική του κατανάλωση.
5. Πάρε κάποιο χρόνο για να απολαύσεις ό,τι έχεις πετύχει μέχρι τώρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει απώλεια της τάξης του 10% του σωματικού βάρους, διότι είναι μία απώλεια που δεν είναι επιθετική για το σώμα και μπορεί να διατηρηθεί. Αν λοιπόν έχεις φτάσει σε αυτό το σημείο, άσε το σώμα σου να ξεκουραστεί για ένα διάστημα. Στόχευσε στην σταθεροποίηση του βάρους για λίγους μήνες. Έτσι το σώμα θα προσαρμοστεί στο νέο βάρος και τις νέες συνήθειες. Από εκεί και μετά, κάνε μικρές αλλαγές ώστε να μειώσεις σταδιακά το βάρος μέχρι την επίτευξη του τελικού βάρους-στόχου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ