Όταν ο χειμώνας και το κρύο σε κρατούν εγκλωβισμένη στο σπίτι, μια εικόνα σου έρχεται στο μυαλό! Εσύ με τις fluffy πυτζάμες, ένα ζεστό κουβερτάκι και το τζάκι να καίει, ενώ ταυτόχρονα στη φωτιά ψήνονται τα γευστικά κάστανα που είχες αγοράσει. Ναι, τα κάστανα είναι σίγουρα ο καρπός που καταναλώνουμε περισσότερο μέσα στο χειμώνα, αλλά και αυτός που έχει προκαλέσει διάφορες αντιφάσεις σχετικά με τις θερμίδες που περιέχει. Τελικά τα κάστανα μας παχαίνουν; Είναι “φιλικά” σε εμάς που θέλουμε να χάσουμε κιλά; Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρουν; Ο Διατολόγος – Διατροφολόγος Αλέξανδρος Παπαγγέλου λύνει μια και καλή το μυστήριο. Ο λόγος σε εκείνον…
Η κάθε εποχή έχει τα δικά της τρόφιμα. Έτσι και ο χειμώνας επιβάλει τους καρπούς της καστανιάς, δηλαδή τα κάστανα. Οι καρποί αυτοί που τρώγονται είτε ψητοί είτε βραστοί έχουν πολλές θερμίδες, αλλά λιγότερες από όσες κάποιοι νομίζουν. Στη νωπή τους μορφή περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικά έλαια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπορεί σαν καρπός να είναι άμεσα συνδεδεμένος με τα Χριστούγεννα, αλλά οι περισσότεροι από εμάς τον απολαμβάνουμε όλους τους χειμερινούς μήνες. Για αυτό το λόγο παρακάτω θα βρεις 10 πληροφορίες για τα κάστανα που δεν ήξερες μέχρι σήμερα…
1. Έχουν λιγότερο λίπος σε σχέση με άλλους καρπούς και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2. Τα 100γρ. καστάνων περιέχουν περίπου 300 θερμίδες, ενώ οι περισσότεροι ξηροί καρποί ξεπερνούν τις 600. Η υψηλή θερμιδική τους αξία ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπόψιν από άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος και να καταναλώνονται με μέτρο.
3. Έχουν τη σύσταση αμυλωδών τροφίμων, ενώ περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη.
4. Είναι καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών με περιεκτικότητα 8,1γρ. στα 100γρ. Αυτό τα καθιστά ιδανικό υποκατάστατο των δημητριακών και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
5. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Επιπλέον περιέχουν φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων (τη σύνθεση του RNA), ενώ η λήψη του πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά στην αποτροπή εμφάνισης βλαβών στο νευρικό σωλήνα του εμβρύου.
6. Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία συμβάλουν στην μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης, βοηθώντας στην πρόληψη εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
7. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
8. Δεν περιέχουν γλουτένη, οπότε μπορούν να καταναλωθούν άνετα από άτομα με δυσανεξία σε αυτήν την ουσία.
9. Έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (διατήρηση οστικής μάζας, νευροδιαβιβαστής), μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες), φώσφορο (οστά και όραση), σίδηρο νάτριο και κάλιο.
10. Τα φύλλα της καστανιάς έχουν αποχρεμπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται επίσης για τους ρευματισμούς.
Ωμό, ψητό ή βρασμένο, το κάστανο είναι μία πλούσια, θρεπτική και υγιεινή επιλογή του χειμώνα που μπορεί να ταιριάξει σε όλα τα γούστα. Μπορείς να τα μαγειρέψεις με γαλοπούλα ή κοτόπουλο, να τα προσθέσεις σε σαλάτες ή να τα χρησιμοποιήσεις σε γλυκά απολαμβάνοντας τη νόστιμη γεύση που έχουν!
Καλή απόλαυση!
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ