Τα κάστανα είναι ο απόλυτα χειμωνιάτικος καρπός και εκτός από απολαυστικά είναι θρεπτικά και κατάλληλα για εσένα που ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή. Παράλληλα έχουν σπάνιες ευεργετικές ιδιότητες που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού χάρη στις βιταμίνες και τα οξέα που περιέχουν. Η Βιργινία Παπαεμμανουήλ, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc, αποκαλύπτει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το συγκεκριμένο super food και το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να βράσεις ή να ψήσεις μερικά κάστανα σήμερα το βράδυ κιόλας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα κάστανα είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο που ανήκει στη μεγάλη ομάδα των ξηρών καρπών. Κάποιοι τα κατατάσσουν στα «απαγορευμένα» τρόφιμα λόγω της θερμιδικής τους αξίας όμως ήρθε η στιγμή να καταρρίψουμε αυτό το μύθο…
Συγκριτικά με τους άλλους ξηρούς καρπούς δηλαδή τα αμύγδαλα και τα καρύδια, τα κάστανα περιέχουν την χαμηλότερη τιμή λίπους ,και τις χαμηλότερες θερμίδες (ανά 100 γρ προϊόντος). Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής. Επιπλέον, τα κάστανα περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες (6,8γρ) που είναι σημαντικές για την σωστή λειτουργία του εντέρου και είναι πρωταθλητές όσον αφορά την περιεκτικότητα τους σε νερό με το ποσοστό του να φτάνει στο 51,7%!
Λόγω των σύνθετων υδατανθράκων, των φυτικών ινών και του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη η μέτρια κατανάλωση των κάστανων από άτομα με διαταραχές των τιμών γλυκόζης ορού μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων της. Τα κάστανα περιέχουν σε υψηλή αναλογία μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που προστατεύουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα μειώνοντας την «κακή» LDL χοληστερόλη, που είναι υπεύθυνη για τον αυξημένο κίνδυνο αθηρωμάτωσης. Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1 και Β2) και φυλικό οξύ, τα κάστανα μπορούν να τονώσουν το νευρικό και μυϊκό μας σύστημα.
Επίσης, τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη, οπότε είναι ιδανικά τρόφιμα για την κάλυψη των θερμιδικών αναγκών σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Λέγεται ότι τα κάστανα είναι «τα δημητριακά που μεγαλώνουν σε δέντρα». Τέλος, η κατανάλωση κάστανων ενδείκνυται και για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, δεδομένου ότι είναι πλούσια σε κάλιο και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα φύλλα της καστανιάς έχουν αποχρεμπτικές ιδιότητες. Το έγχυμα και εκχύλισμα τους χρησιμοποιείται σε αρρώστιες των βρόγχων και κατά του κοκίτη. Το αφέψημα των φύλλων ανοίγει την όρεξη, τονώνει τον οργανισμό και βοηθάει στη χώνευση. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται και για τους ρευματισμούς.
Η φλούδα του δέντρου είναι στυπτική και χρησιμοποιείται για να ρίξει τον πυρετό. Τα κάστανα, ωμά ή ψητά, και το αφέψημα που γίνεται αν βράσουμε το αγκαθωτό περίβλημα τους καταπολεμούν τη διάρροια. Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση των καστάνων, τόσο από τα παιδιά όσο και από ενήλικες μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου.
Μακροθρεπτικά συστατικά |
Κάστανα |
Ενέργεια |
170 Kcal |
Υδατάνθρακες |
36,6 g |
Πρωτεΐνες |
2.0 g |
Λιπαρά |
2.7 g |
Φυτικές ίνες |
6,8 g |
Νερό |
51,7 g |
Κορεσμένα λιπίδια |
0,5 g |
Μονοακόρεστα |
1,0 g |
Πολυακόρεστα |
1,1 g |
Θειαμίνη |
0,20 mg |
Ριβοφλαβίνη |
0,22 mg |
Β6 |
0,33 |
Na |
11 mg |
K |
500mg |
Ca |
46 mg |
fe |
0,9 mg |
Photos: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ