Κεράσια: Ποια είναι τα οφέλη τους στον οργανισμό και γιατί πρέπει να τα εντάξεις στη διατροφή σου ειδικά τώρα που είναι η εποχή τους

Στην Ιαπωνία, οι ανθισμένες κερασιές είναι ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα που συγκεντρώνουν εκατομμύρια ανθρώπους απ’ όλη την υφήλιο προκειμένου να θαυμάσουν την ομορφιά τους αλλά και να γιορτάσουν τον ερχομό του καλοκαιριού. Παράλληλα όμως, τα κεράσια είναι από τα πιο νόστιμα και θρεπτικά φρούτα της σεζόν.

Τα μικρά, κόκκινα και πανέμορφα πυρηνόκαρπα είναι μια πραγματική εποχιακή λιχουδιά που βρίσκουμε από τον Μάιο έως τον Ιούλιο. Κι αν είσαι λάτρης τους σου έχω καλά νέα μιας και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να περιοριστείς σε 2-3 κεράσια την ημέρα. Τα οφέλη τους πολλά μιας και είναι αντιοξειδωτικά στοιχεία και θεωρούνται ελιξίριο ευεξίας, ομορφιάς και μακροζωίας. Και σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου.

 

Η επιστημονική ονομασία της κερασιάς είναι Prunus Avium και είναι μέλος της οικογένειας Rosaceae με καταγωγή από την ασιατική ήπειρο. Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες από super γλυκιές μέχρι και πιο ξινές. Θα έχεις δεις σίγουρα τα μεγάλα, στρουμπουλά και σκούρα κεράσια αλλά και τα κεράσια Rainier, που έχουν ένα ombre κιτρινοκόκκινo χρώμα.

Κι αν αναρωτιέσαι ποια είναι τα οφέλη τους, κράτησε σημειώσεις: 

1. Είναι πλούσια σε βιταμίνες C, A και E, αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή όπως οι ανθοκυανίνες (που δίνουν στα κεράσια το κόκκινο χρώμα τους) και μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

2. Χάρη στην παρουσία των αντιοξειδωτικών πολυφαινολών, των καροτενοειδών και της βιταμίνης C—όλα αυτά διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου— είναι ευεργετικά για το δέρμα βοηθώντας στην καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης.

3. Χάρη σε αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα κεράσια είναι ευεργετικά για την υγεία των ματιών και ειδικότερα του αμφιβληστροειδούς.

4. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες οι οποίες βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων ασθενειών όπως η αρθρίτιδα.

5. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

6. Έχουν αποτοξινωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν στη λειτουργία του ήπατος.

7. Βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και είναι χρήσιμα για όσους έχουν υψηλή.

8. Προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

9. Βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

10. Βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος χάρη στα φλαβονοειδή τους.

11. Είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη και μελατονίνη που αντιμετωπίζουν τις αυπνίες.

12. Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους προάγουν την αποκατάσταση των μυών.

Photos: iStock

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164