Εμφανίζεται πάντα τη στιγμή που θέλεις να φορέσεις το μαγιό σου και να απολαύσεις το καλοκαίρι σου. O πονοκέφαλος που “ακούει” στο όνομα “κυτταρίτιδα” είναι και φέτος εδώ. Ποιες τροφές πρέπει να αποφύγεις, για να περιορίσεις την εμφάνιση της; Ποιες είναι καλό να αποφύγεις; Η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, σου έχει συγκεντρώσει τις κατηγορίες τροφών που δεν έχουν θέση στο μενού σου! Ποιες είναι;
Συμβαίνει στις περισσότερες από εμάς, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το ύψος μας και αυτό ονομάζεται κυτταρίτιδα. Σίγουρα έχετε δοκιμάσει ότι μπορείτε για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας με φίλτρα, λοσιόν, κρέμες και θεραπείες, αλλά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την εξάλειψη του προβλήματος, είναι στην πραγματικότητα η βελτίωση της διατροφής και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι ακριβώς είναι η κυτταρίτιδα;
Η κυτταρίτιδα αποτελεί ουσιαστικά συσσώρευση λίπους κάτω από το δέρμα. Είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως οι ορμόνες, η αύξηση των τοξινών στο σώμα, το κάπνισμα και το είδος της επιδερμίδας, με κάποιες να έχουν μεγαλύτερη ελαστικότητα και είναι πιο ανθεκτικές στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
Εκτός από τις τροφές που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την κυτταρίτιδα, μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί και σε εκείνες που την προκαλούν. Έτσι, είναι σημαντικό στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας να προσέχουμε τα εξής:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κυτταρίτιδα είναι ή συσσώρευση λιποκυττάρων τα οποία έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσοστό του νερού τους, η διατροφική της αντιμετώπιση άπτεται στην αποφυγή των τροφών εκείνων που προάγουν την αποθήκευση λίπους και την κατακράτηση νερού. Συγκεκριμένα, προτείνεται:
– Μειωμένη κατανάλωση μαγειρικού αλατιού και τροφίμων πλούσιων σε αλάτι, όπως οι κονσέρβες, τα παστά, τα πατατάκια, τα έτοιμα φαγητά τύπου fast-food που συχνά προτιμάτε στις διακοπές, μιας και το αλάτι προάγει την κατακράτηση υγρών.
– Περιορισμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μιας και η περίσσεια του αλκοόλ στον οργανισμό εντείνει τη λιπογένεση και την ποσότητα του λίπους στον οργανισμό.
– Προσεκτική έως μειωμένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένο λίπος, όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα τηγανιτά, η μαγιονέζα, η κρέμα γάλακτος, τα ζωικά βούτυρα, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αντίθετα συστήνεται η κατανάλωση τροφίμων πλούσια μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο, ελιές, αβοκάντο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ψάρι, θαλασσινά, ξηροί καρποί).
– Μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης. Η ζάχαρη είναι μια μορφή απλού υδατάνθρακα που βρίσκεται σε όλες τις τροφές και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Δεν είναι μόνο τα γλυκά και όσες τροφές είναι φανερό ότι περιέχουν πολλά ζάχαρα λόγω γεύσης (καραμέλες, πάστες, γλυκά), αλλά δυστυχώς τα σάκχαρα βρίσκονται κρυμμένα σε πολλές τροφές, όπως ψωμί, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, παχυντικές σάλτσες, κρασί, γιαούρτι, ακόμα και σε τροφές που θεωρητικά δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά έχουν φρουκτόζη, η οποία με τη σειρά της διασπάται σε γλυκόζη.
Η ζάχαρη που παίρνουμε από τις τροφές ελευθερώνεται στο αίμα με τη μορφή της γλυκόζης. Όταν όμως τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ υψηλότερα από τις ανάγκες του οργανισμού, τότε η πλεονάζουσα ποσότητα δημιουργεί τριγλυκερίδια, που αποτελούν μορφή λίπους, και έτσι δημιουργείται διόγκωση των λιπωδών κυττάρων και εμφάνιση της μορφής φλούδας πορτοκαλιού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ