Υπάρχουν τρόφιμα όπως το burger για παράδειγμα που αυτόματα τα κατατάσσει κανείς στα junk και άλλα όπως ας πούμε το γιαούρτι, που παίρνουν αμέσως μια θέση στις “καλές τροφές” που αγαπούν τη σιλουέτα σου. Είσαι σίγουρη όμως πως όλα όσα καταναλώνεις για να προσέξεις τη διατροφή σου είναι όντως ελαφριά και υγιεινά;
Πέντε τρόφιμα που το όνομά τους έχει γίνει συνώνυμο της δίαιτας, αλλά κάποιες φορές δεν είναι και η καλύτερη επιλογή σου αν θέλεις να χάσεις κιλά. Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Ελένη Σολωμού μας εξηγεί τις περιπτώσεις που μπορεί το γιαούρτι, ένας χυμός, το τσάι ή οι φρυγανιές να μην είναι η καλύτερη επιλογή και μας δίνει συμβουλές για να ξέρουμε πως να ψωνίζουμε diet-wise!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι το γιαούρτι σου, γιαούρτι;
“Το «παραδοσιακό» γιαούρτι αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδάργυρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12 αλλά και πρεβιοτικών & προβιοτικών, συστατικών σημαντικών για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος” εξηγεί η διαιτολόγος. Άσε που το ασβέστιο είναι πολύ καλός σύμμαχος στην λιποδιάλυση. Είναι όμως το γιαούρτι σου, αληθινό γιαούρτι;
Αν στη συσκευασία αναγράφεται η φράση επιδόρπιο γιαουρτιού τότε περιέχει “ζάχαρη και σιρόπι φρουκτόζης, γλυκόζης ή ασπαρτάμης” σημειώνει η κ. Σολωμού. “Φυσικά και τεχνητά πρόσθετα τροφίμων, χρωστικές ουσίες, συντηρητικά, όλα μαζί «βάζουν το χεράκι τους», προκειμένου να αποκτήσει το επιδόρπιο γιαουρτιού φυσικό άρωμα, χρώμα και γεύση” συμπληρώνει. Κι όλα αυτά το κάνουν λιγότερο healthy απ’ ό,τι νομίζεις.
Τι μπορείς να κάνεις; Προμηθεύσου ελληνικό στραγγιστό παραδοσιακό γιαούρτι, φρέσκα φρούτα και μελάκι. “Δοκιμάστε να φτιάξετε επιδόρπιο γιαουρτιού με γεύση φράουλας προσθέτοντας στο παραδοσιακό γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά φρέσκες φράουλες. Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει, ενώ η θρεπτική αξία είναι κλάσσης ανώτερη από το αντίστοιχο και τυποποιημένο επιδόρπιο γιαουρτιού.
Χυμός! Η φύση στο.. ποτήρι σου;
Αντί να πάρεις κάποιο αναψυκτικό ή άλλο αλκοολούχο περηφανεύεσαι που επέλεξες έναν δροσιστικό χυμό. Στη ματιά σου ζωγραφίζεται η ικανοποίηση που έκανες τη σωστή επιλογή… είσαι όμως σίγουρη πως ο χυμός σου είναι 100%
φυσικός;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Διαβάζεις στο κουτί έναν από τους παρακάτω εξής χαρακτηρισμούς: 100 % φυσικός χυμός, συμπυκνωμένος, φρουτοποτό, νέκταρ. Μπερδεύεσαι. Απολύτως λογικό” αναφέρει η διαιτολόγος. Μάθε εδώ ποιο από τα παρακάτω είναι το κατάλληλο:
1. Φυσικοί χυμοί 100%: Χυμός, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή συντηρητικών. Με λίγα λόγια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.
2. Συμπυκνωμένοι χυμοί: Προϊόν (50 %) συμπύκνωσης των φυσικών χυμών, με αραίωση του προκύπτει μείγμα όμοιας σύσταση του φυσικού χυμού. Οι πυκνοί χυμοί μπορεί να είναι ζαχαρούχοι ή μη. Και κάπως έτσι αντιλαμβάνεσαι πως αυτός δεν είναι και τόσο diet friendly όσο θα περίμενες.
3. Νέκταρ: 45% χυμός (πολτός φρούτων), νερό & ζάχαρη. Δεν περιέχουν συντηρητικά. Σου αρκεί το γεγονός πως έχει ζάχαρη για να πειστείς πιστεύω ε;
4. Φρουτοποτά: Χυμός
Η Κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Έλενα Σολωμού σου έχει τις συμβουλές, πριν επιλέξεις:
α. Όλοι οι χυμοί και προϊόντα χυμών περιέχουν νερό και σάκχαρα! Ένα ρόφημα με ετικέτα 100% φυσικός χυμός φρούτων περιέχει φυσικά σάκχαρα (φρουκτόζη).
β. Διαβάζουμε τις ετικέτες! Οι κανονισμοί του κράτους υποχρεώνουν όλους τους κατασκευαστές, να αναγράφουν στις ετικέτες την ποσότητα χυμού που περιέχουν. Εάν προτιμήσετε ένα προϊόν το οποίο δεν είναι 100% χυμός, σημαίνει ότι σε αυτό έχει προστεθεί ζάχαρη.
γ. Λειτουργικά συστατικά. Στην αγορά κυκλοφορούν ροφήματα φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, χυμοί με ω-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, βιταμίνη D, σίδηρο & βιταμίνη C.
δ. Προτιμάμε ροφήματα φρούτων και λαχανικών, γιατί σε αντίθεση με τους χυμούς που περιέχουν απλά ίχνη φυτικών ινών, τα ροφήματα αυτά είναι πιο πλούσια!
Φρυγανιές: Το σνακ της.. δίαιτας! Είσαι σίγουρη;
Η εικόνα μιας γυναίκας που κάνει δίαιτα είναι η εξής. Γιαουρτάκι και κουταλάκι ανα χείρας και παραπλεύρως το πακέτο με τις φρυγανιές. Είναι όμως η φρυγανιά πιο light από το ψωμί; “Η φρυγανιά είναι εξ’ ορισμού αφυδατωμένο ψωμί. Το μόνο που δεν περιέχει είναι το νερό, το οποίο και δεν περιέχει θερμίδες(!). Επί ίσου βάρους λοιπόν, η φρυγανιά έχει περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με το ψωμί. Εκτός των άλλων αποτελεί (όπως και το ψωμί) κρυφή πηγή νατρίου και ζάχαρης” σημειώνει η διαιτολόγος.
Τι μπορείς να κάνεις; Δεν είπε κανείς να μην τη βάλεις στο πρόγραμμα, γιατί είναι πρακτική και σε αντίθεση με το ζεστό ψωμί που σε προκαλεί να το καταβροχθίσεις, σε βάζει σε τάξη. “Ανάλογα, λοιπόν, με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει κάποιος επιλέγουμε και τον κατάλληλο τύπο φρυγανιάς. Για παράδειγμα οι φρυγανιές «χωρίς» δεν περιέχουν ζάχαρη και αλάτι και αποτελούν εξαιρετική επιλογή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη & υπέρταση” εξηγεί η κ. Σολωμού.
Άσπρο, κόκκινο, μαύρο… τσαί
Πράσινο τσάι, μαύρο τσάι, κόκκινο τσάι, τσάι με γεύση καραμέλα, βατόμουρο, φράουλα κπλ. Εσύ ποιοι θα διαλέξεις; “Είναι γεγονός ότι το τσάι περιέχει βιοενεργά συστατικά, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, δρουν ευεργετικά στο μεταβολισμό και στο διαβήτη, ενώ η θερμιδική του πυκνότητα είναι μηδενική. Το τσάι συμβάλλει επίσης στην ενυδάτωση του οργανισμού, που είναι απαραίτητη όχι μόνο για την υγεία του δέρματος αλλά και για την ικανοποιητική σωματική και πνευματική απόδοση” αναφέρει η Κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Ελένη Σολωμού. Τότε; Ποιο είναι το πρόβλημα; Μάλλον αυτό εντοπίζεται στο χρώμα.
“Το πράσινο τσάι προέρχεται από αποξηραμένα φύλλα, το μαύρο προέρχεται από αποξηραμένα φύλλα που όμως έχουν υποστεί ζύμωση και το oolong από αποξηραμένα φύλλα που έχουν υποστεί μερική ζύμωση. Επειδή κατά τη ζύμωση συμβαίνουν οξειδώσεις, το oolong τσάι περιέχει λιγότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο και το μαύρο τσάι ακόμη λιγότερα” σημειώνει η διαιτολόγος. Με λίγα λόγια, το πράσινο τσάι είναι πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία και σε βοηθούν να ξυπνήσεις το μεταβολισμό και να νιώσεις καλύτερα.
Τι μπορείς να κάνεις; Το ότι το μαύρο τσάι δεν έχει την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών δεν σημάνει πως δεν παρέχει οφέλη για την υγεία. “Απλώς ότι το πράσινο έχει σε μεγαλύτερο βαθμό αυτές τις ιδιότητες” εξηγεί η διαιτολόγος. Αυτό που πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα λοιπόν είναι να αποφύγεις τυποποιημένα τσάι με αρωματικές ύλες και χρωστικές.
Κάτσε κάτω από τη σωστή μπάρα
Είναι ένα σνακ που έχει συνδυαστεί όσο τίποτα άλλο με την υγιεινή διατροφή και τη γυμναστική. Κάποια όμως από αυτά έχουν ίσως λίγο περισσότερα πρόσθετα από όσα χρειάζεσαι, θες και έχεις ανάγκη για να είναι η επιλογή σου υγιεινή και διαιτητική.
Έτσι, πολλές μπάρες δημητριακών περιλαμβάνουν πρόσθετα σάκχαρα, όπως corn syrup ή φρουκτόζη. Πολλά μάλιστα από αυτά περιλαμβάνουν κυτταρίνη, ένα υλικό που εξάγεται από μη-τοξική πούλπα ξύλου για να αυξήσουν τις ίνες της μπάρας και τη σύστασή της.
Τι μπορείς να κάνεις; Τσεκάρεις την ετικέτα και φροντίζεις να μην έχει πρόσθετη ζάχαρη, να είναι όσο γίνεται πιο απλή και χωρίς πολλή, πολλή σοκολάτα ε; Ας είναι τουλάχιστον μαύρη σοκολάτα. Υπάρχει βέβαια και η λύση του να ετοιμάσεις υπέροχες μπάρες δημητριακών μόνη σου. Κάνε “κλικ” εδώ να δεις το βίντεο με τη συνταγή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ