Λίπος στην κοιλιά: Κάνουμε δίαιτες, πηγαίνουμε γυμναστήριο αλλά αυτό το ενοχλητικό περιττό λίπος δεν λέει να φύγει! Τι συμβαίνει και δεν θέλει να μας αποχωριστεί; Ο σύμβουλος διατροφής και personal trainer Θαλής Παναγιώτου μας εξηγεί τους λόγους που το πάχος στην κοιλιά δεν εξαφανίζεται, δίνοντάς μας και κάποιες συμβουλές για να διορθώσουμε τυχόν λαθάκια που κάνουμε στην προσπάθειά μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΕΙΣ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ
Η επίπεδη κοιλιά είναι πολυπαραγοντική. Τι σημαίνει αυτό; Εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Μερικοί από τους οποίους είναι οι παρακάτω:
1. Η ηλικία
2. Η άσκηση
3. Η διατροφή
4. Η κατανάλωση νερού και υγρών
5. Οι ορμόνες
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
Όσο μεγαλώνουμε, γνωρίζουμε πως το σώμα μας αλλάζει. Ακόμη κι όταν χάνουμε βάρος ή προσέχουμε τη διατροφή μας, οι αλλαγές είναι γεγονός. Αυτό οφείλεται κυρίως στη λάθος ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας. Ο μεταβολικός ρυθμός είναι εκείνος που θα κάνει τη διαφορά και θα παλέψει με τις ορμόνες μας που θέλουν τις περισσότερες γυναίκες να παίρνουν βάρος μεγαλώνοντας. Ειδικά όσες βρίσκονται στη δύσκολη περίοδο της εμμηνόπαυσης, κατά την οποία παράγονται λιγότερα οιστρογόνα, λιγότερη προγεστερόνη και σταδιακά λιγότερη τεστοστερόνη. Ορμονικές μεταβολές που κάνουν την κοιλιά μας να μη μοιάζει και τόσο επίπεδη. Το ζήτημα όμως είναι να συμβουλευτούμε έναν ειδικό διατροφολόγο για να μη μας βρουν αυτές οι ορμονικές μεταβολές (όπως συμβαίνει και στην εγκυμοσύνη) με περισσότερο βάρος.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η διατροφή αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική παράμετρο. Εχθροί της είναι οι επεξεργασμένες τροφές, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, τα πολλά λιπαρά και κυρίως τα trans.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Η ακατάστατη διατροφή, το αυξημένο stress το οποίο με τη σειρά του δυσκολεύει τη διαδικασία της πέψης, η μειωμένη κατανάλωση νερού με αποτέλεσμα να γίνεται κατακράτηση υγρών, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ και η απουσία της άσκησης στην καθημερινότητά μας, δημιουργούν και αυτά λίπος στην κοιλιά.
ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ
To ξέρεις ότι η φουσκωμένη κοιλιά ίσως σημαίνει φλεγμονή; Πριν αγχωθείς, όλα έχουν τη λύση τους! Με αυτές τις συμβουλές, θα καταφέρεις να αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά και πάλι:
-Τα φρούτα και λαχανικά (ειδικά το καρότο και το αβοκάντο), που περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά είναι ικανά να καταπολεμήσουν κι αυτή και όποια άλλη φλεγμονή υπάρχει στον οργανισμό μας. Tην ίδια αντιφλεγμονώδη δράση διαθέτουν και οι φυτικές ίνες (π.χ. δημητριακά ολικής αλέσεως).
-Ένα ακόμη tip για επίπεδη κοιλιά είναι να σταματούμε το φαγητό πριν φτάσουμε στον απόλυτο κορεσμό. Να τρώμε όσο φαγητό έχει ανάγκη το σώμα μας. Σε αυτό, όπως και στην καλύτερη πέψη (άρα και στην πιο επίπεδη κοιλιά) συμβάλλει ο κανόνας των μικρών και συχνών γευμάτων.
-Τα ψάρια και θαλασσινά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημά μας και ναι, χαρίζουν με τους κατάλληλους συνδυασμούς επίπεδη κοιλιά!
-Eπίπεδη κοιλιά χωρίς γυμναστική των κοιλιακών, δεν γίνεται! Μπορεί να ακολουθείς ένα πρόγραμμα συστηματικής άσκησης, αλλά να κάνεις κάτι λάθος με τις προπονήσεις. Αν λοιπόν στοχεύεις στο συγκεκριμένο σημείο, που συνήθως αποκαλούμε τοπικό πάχος, θα πρέπει να συνδυάζεις την αερόβια άσκηση με τα βάρη. Ούτε μόνο το ένα εξυπηρετεί, ούτε μόνο το άλλο. Μόνο ο συνδυασμός τους! Προτίμησε τις ασκήσεις cardio, όπως είναι το τρέξιμο ή το spinning και κάνε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα ασκήσεις με βάρη.
-Σε γενικές γραμμές η συμβουλή μας είναι ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε νερό, υγρά, φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και ψάρι, λιγότερο κρέας, λιγότερα ζυμαρικά και περισσότερη άσκηση. Τόσο στη διατροφή όσο και στην άσκηση θέτεις συχνά νέες προκλήσεις στο σώμα σου, ώστε να μη συνηθίζει. Έτσι θα απολαύσεις γρήγορα τα εντυπωσιακά αποτελέσματα!
ΕΧΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑ ΝΟΥ…
Σε πολλές περιπτώσεις η φουσκωμένη κοιλιά είναι πρόδρομος καρδιοαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2, γαστρεντερικών διαταραχών και ίσως κάποιων μορφών καρκίνου. Τονίζουμε όμως ότι κάθε περίπτωση είναι μοναδική κι εξατομικευμένη! Τα ζητήματα υγείας έχουν κι άλλα συμπτώματα, που μας οδηγούν στο θεράποντα ιατρό μας.
-Αυτό στο οποίο στοχεύουμε είναι η πρόληψη, η καλή φυσική κατάσταση και τελικά η ευεξία!
Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ