Το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά έχει αρκετές ονομασίες, με τις πιο διάσημες να είναι το κοιλιακός λίπος και το σπλαχνικό λίπος. Όπως και να το ονομάσουμε όμως, το αποτέλεσμα είναι ένα: η “παρουσία” του μας ενοχλεί και μας παιδεύει. Από την μία κάνουμε προσπάθειες για να το χάσουμε και να δούμε τους πόντους να μειώνονται σε αυτό το σημείο, από την άλλη όμως τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο ορατά ώστε να μας ικανοποιούν. Έχεις σκεφτεί ποτέ το γιατί; Μήπως κάνεις κάποια λάθη τα οποία στέκονται εμπόδιο στον στόχο σου; Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χριστίνα Αβραμίδη, έρχεται σαν από μηχανής Θεός για να σε βοηθήσει.
Η ειδικός παρουσιάζει και αναλύει τις λανθασμένες κινήσεις που σε κρατούν μακριά από την επίτευξη του στόχου σου, ώστε να γνωρίζεις τι “παίζει” και το λίπος στην κοιλιά παραμένει ίδιο. Δώσε προσοχή σε όλα όσα λέει, σημείωσέ τα σε ένα χαρτί και κάνε την αλλαγή στις διατροφικές σου συνήθειες από σήμερα κιόλας. Δίνουμε το λόγο σε εκείνη…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1)Δεν καταναλώνεις αρκετό μαγνήσιο
Τα σώματά μας απαιτούν μαγνήσιο για περισσότερες από 300 χημικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης σταθερού καρδιακού ρυθμού και της ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά εκτός από τα οφέλη του για την υγεία, αυτή η θρεπτική ουσία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στην απώλεια λίπους από την περιοχή της κοιλιάς. Μια μελέτη του 2013 στην Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης (δείκτες που σχετίζονται με την αύξηση του λίπους και του σωματικού βάρους) και μία μελέτη από την Αγγλία διαπίστωσε ότι ένα συμπλήρωμα μαγνησίου μπορεί να έχει ωφέλιμες επιδράσεις στη μείωση της κατακράτησης υγρών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, πράγμα που σημαίνει ότι θα αισθανθείτε λιγότερο φούσκωμα.
Χρησιμοποίησέ το για να χάσεις το λίπος της κοιλιάς: Κατανάλωσε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια και τα καρύδια ή μιλήστε με το γιατρό σας για τη λήψη συμπληρώματος. Η συνιστώμενη ποσότητα μαγνησίου για γυναίκες κάτω των 30 ετών είναι 310mg και 320mg για γυναίκες 30 και άνω.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2)Κάνεις λάθος άσκηση
Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε σταθερή προπόνηση, όταν προσπαθούν να αδυνατίσουν.
Το πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση: Ένα 45λεπτο τρέξιμο με συνεπή ρυθμό μπορεί να σε βοηθήσει να ρίξεις το βάρος από την αρχή, αλλά σύντομα ο μεταβολισμός σου θα προσαρμοστεί και θα σταματήσεις να καις τις θερμίδες τη στιγμή που σταματάς τον διάδρομο.
Ένας καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσεις λίπος από την κοιλιά; Προπόνηση με βάρη. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι το σπριντ βοήθησε τους συμμετέχοντες να χάσουν εκατοστά από τη μέση και τους γοφούς μετά από μόλις δύο εβδομάδες στο πρόγραμμα, ενώ μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκήθηκαν με μεγάλη ένταση εμφάνισαν μείωση κατά 20% στο κοιλιακό λίπος (η απώλεια λίπους δεν είναι το μόνο όφελος για την υγεία).
3)Δεν κοιμάσαι αρκετά
Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς αισθάνονται ότι δεν κοιμούνται αρκετά και αυτή η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες – ειδικά αν προσπαθείς να χάσετε λίπος. Μια μελέτη στο American Journal of Epidemiology διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κοιμόντουσαν πέντε ή λιγότερες ώρες τη νύχτα είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν σημαντική αύξηση βάρους σε διάστημα 16 ετών από εκείνες που κοιμόντουσαν περισσότερο. Επιπλέον, σύμφωνα με μια μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου Διατροφικής Έρευνας της Νέας Υόρκης, όταν οι γυναίκες κοιμήθηκαν 4 ώρες αντί για 8, κατανάλωσαν περισσότερες από 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα, κυρίως από λιπαρά τρόφιμα.
Γιατί; Ο υπερβολικά μικρός ύπνος προκαλεί αύξηση της ορμόνης που ονομάζεται γκρελίνη που διεγείρει την όρεξη.
Κοιμήσου λοιπόν, 7-9 ώρες κάθε νύχτα. Για να εξασφαλίσεις την καλύτερη ποιότητα του ύπνου, αφαίρεσε τα ηλεκτρονικά από την κρεβατοκάμαρα, κράτησε το δωμάτιό σου δροσερό, απόφυγε την καφεΐνη μετά το γεύμα και προσπάθησε να διατηρήσεις το ίδιο πρόγραμμα ύπνου καθημερινά.
4)Καταναλώνεις πολλά αναψυκτικά
Αναψυκτικά με ζάχαρη, γεμάτα με κενές θερμίδες, είναι προφανώς μια καταστροφή στη διατροφή σου, Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity διαπίστωσε ότι τα αναψυκτικά συσχετίστηκαν με αυξημένο μέγεθος περιφέρειας μέσης και κοιλιακού λίπους, αλλά τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη συσχετίστηκαν με αυξημένο μέγεθος περιφέρειας μέσης, ΔΜΣ και συνολικού ποσοστού λίπους. Η γλυκιά γεύση ενός αναψυκτικού με τεχνητά γλυκαντικά ενεργοποιεί ένα μήνυμα στο σώμα σου για να περιμένει μια εισροή ενέργειας, η οποία δεν θα φτάνει αφού δεν υπάρχουν θερμίδες στα ποτά αυτά.
5)Η διατροφή σου είναι πλούσια σε αλάτι
Εάν έχεις αισθανθεί ποτέ φουσκωμένη μετά από ένα αλμυρό γεύμα, δεν είναι στο μυαλό σου. Το υπερβολικό αλάτι αναγκάζει το νερό να μετακινηθεί από την κυκλοφορία του αίματός σου στο δέρμα σου. Σχεδόν το 90% των ανθρώπων καταναλώνουν περισσότερη από τα συνιστώμενη ποσότητα (2,300 mg) ημερησίως. Έτσι, ακόμη και αν δεν ρίχνεις περισσότερο αλάτι στο φαγητό σου, πιθανότατα να παίρνεις περισσότερο νάτριο από ότι χρειάζεσαι μέσω άλλων κρυφών πηγών αλατιού.
Απόφυγε να προσθέτεις αλάτι στα γεύματά σου, ενίσχυσε τη γεύση με τα μπαχαρικά και τα βότανα, πολλά από τα οποία έχουν και οφέλη για την υγεία, δοκίμασε στο μαγείρεμα την κανέλα, την σκόνη τσίλι, το κύμινο, το τζίντζερ, το βασιλικό, το μαϊντανό και το δενδρολίβανο.
6)Πίνεις πολύ αλκοόλ
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την όρεξη και την πρόσληψη τροφής και ορισμένοι τύποι αλκοόλ συνδέονται ειδικά με το λίπος της κοιλιάς. Μια ανασκόπηση του 2013 από τη Δανία δείχνει ότι η πρόσληψη μπύρας συνδέεται με την κοιλιακή παχυσαρκία. Είναι δεκτό το να απολαύσεις ένα ποτήρι κρασί ή ποτό κάθε τόσο με ένα γεύμα, αλλά απόφυγε τη χρήση αναψυκτικών και ζαχαρωτών, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για daiquiris και μαργαρίτες.
Τα καλά νέα; Δεν υπάρχει λόγος να κόψεις το αλκοόλ εντελώς. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο Archives of Internal Medicine διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με κανονικό βάρος που κατανάλωναν ελαφριά ή μέτρια ποσότητα αλκοόλ είχαν χαμηλότερο βάρος και είχαν μικρότερο κίνδυνο αύξησης βάρους κατά τη διάρκεια σχεδόν 13 ετών παρακολούθησης (γι ‘αυτό η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας τρόπος για να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος με την πάροδο του χρόνου).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ