Αγωνιάς και παλεύεις με αριθμούς που σε ταλαιπωρούν… Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για μια γυναίκα; Και πώς μπορείς να το υπολογίσεις; Είσαι σίγουρη πως έχεις θέσει τους σωστούς στόχους, στο δρόμο προς το υγιές και όμορφο σώμα; Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Έρικα Νταουτίδου σου κάνει μαθήματα διαιτολογίας. Για να μάθεις ποιος είναι ο πραγματικός σου στόχος πριν ξεκινήσεις δίαιτα…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ;
Άλλος το εντοπίζει αφαιρώντας 10 μονάδες από το ύψος τους (π.χ. για μια γυναίκα 1.70μ. αφαιρείς 10 μονάδες και υπολογίζεις γενικά πως θα πρέπει να ζυγίζει 60 κιλά)! Υπάρχουν από την άλλη εκατομμύρια μηχανές εξεύρεσης του ιδανικού βάρους στο διαδίκτυο. Τα περισσότερα στηρίζονται στον “περίφημο” Δείκτη Μάζας Σώματος/ΔΜΣ (Δηλαδή το βάρος σου σε κιλά/το ύψος στο τετράγωνο)! Το βάρος ενός ανθρώπου θεωρείται φυσιολογικό όταν ο ΔΜΣ βρίσκεται στο εύρος 20-25. Δες τον πίνακα με τις τιμές του ΔΜΣ και σε τι επίπεδο αντιστοιχεί κάθε μία…
Ιδανικό βάρος/ Όχι απόλυτο βάρος: Τι πρέπει να συγκρατήσεις από αυτό τον πίνακα; Όχι πόσα πρέπει να χάσεις, αλλά πως το ιδανικό βάρος σου δεν είναι ένας απόλυτος αριθμός. Όπως υπάρχει εύρος φυσιολογικού ΔΜΣ, έτσι υπάρχει και ένα εύρος ιδανικού βάρους. Με άλλα λόγια το βάρος ενός ατόμου θεωρείται φυσιολογικό είτε ο ΔΜΣ είναι 20,1, είτε 24,9. Η καθιέρωση μίας τιμής βάρους ως το ιδανικό, είναι τουλάχιστον αυστηρή και φυσικά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Φυσιολογικό βάρος στη ζωή, όχι στον πίνακα! Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ένα άτομο μπορεί να είναι υγιές ακόμη και αν το βάρος του δεν είναι σύμφωνα με τον δείκτη μάζας σώματος «φυσιολογικό». Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν μάλιστα ότι ένα στα τέσσερα παχύσαρκα άτομα είναι μεταβολικά υγιή, παρά το υπερβάλλον βάρος τους. Ακόμη, φαίνεται πως οι γυναίκες εμφανίζουν χαμηλότερο κίνδυνο για νοσήματα όπως η οστεοπόρωση όταν το βάρος τους τις κατατάσσει στην κατηγορία των υπέρβαρων.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙΣ ΥΠ’ΟΨΗ ΣΟΥ
Όπως και να ‘χει εσύ ανήκεις σε εκείνες τις γυναίκες που θέλουν να χάσουν κιλά! Τότε ποιος πρέπει να είναι ο στόχος σου, αν δεν είναι ένας στρογγυλός “τέλειος” αιρθμός; “Ο στόχος θα πρέπει να καθοριστεί βασιζόμενος σε άλλους παράγοντες και όχι στην τιμή του λεγόμενου «ιδανικού βάρους». Οι παράγοντες αυτοί είναι το παρόν βάρος, το σύνηθες βάρος αλλά και το βάρος των γονέων” εξηγεί η διαιτολόγος. Δες λοιπόν τι πρέπει να έχεις στο μυαλό σου:
– Χάσε το 10% του βάρους σου! Απώλεια της τάξης του 10% του αρχικού βάρους είναι ένας πραγματοποιήσιμος και φιλικός για τον μεταβολισμό στόχος. Να ξέρεις πως όταν προσπαθείς να χάσεις κιλά, ο στόχος που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι να μείνεις σε ένα βάρος για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
– Εσύ τι… σύσταση σώματος έχεις; Κι όταν μιλάμε για σύσταση, εννοούμε ποιο είναι το ποσοστό λίπους στο σώμα και ποιο αυτό της μυικής μάζας! Η μέτρηση της σύστασης του σώματος, και ειδικότερα τα ποσοστά της λιπώδους μάζας, είναι ένας περισσότερο αξιόπιστος δείκτης υγείας από τον ΔΜΣ.
Για παράδειγμα, δύο άτομα με ίδιο βάρος και ίδιο ύψος (δηλαδή ακριβώς τον ίδιο ΔΜΣ), συχνά έχουν πολύ διαφορετική εικόνα σώματος αλλά και πολύ διαφορετικά ποσοστά λίπους. Ο ένας είναι πιο γυμνασμένος από τον άλλο, έχει δηλαδή βαρύτερο μυϊκό σύστημα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αθλητές που συχνά έχουν ΔΜΣ στην κατηγορία του υπέρβαρου, ακόμη και αν τα ποσοστά λίπους τους είναι πολύ χαμηλά.
– Είσαι σίγουρη πως δεν είσαι βαρυκόκαλη; Το μέγεθος και το βάρος του σκελετού συνεισφέρει επίσης στο βάρος του ατόμου, αν και σε μικρότερο ποσοστό. Ο σκελετός διακρίνεται σε 3 μεγέθη — μεγάλο, μεσαίο, μικρό – ανάλογα με τον άνθρωπο. Μια γυναίκα με ύψος 1.65μ μπορεί να έχει βάρος από 53,9 κιλά έως 70,2 κιλά και αυτό να θεωρείται φυσιολογικό. Πως γίνεται; Μα φυσικά επειδή κάτι τέτοιο εξαρτάται και από το μέγεθος του σκελετού
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Πριν μπεις σε διαδικασία δίαιτας, θα σε βοηθήσει πολύ να βάλεις έναν ρεαλιστικό στόχο και όχι ένα στεγνό και αγχωτικό αριθμό-«ιδανικό βάρος»! “Ανάλογα με το σύνηθες βάρος, την ηλικία, τη γενετική προδιάθεση και τη σύσταση σώματος του κάθε ατόμου, καλό είναι να υπολογίζεται με τη βοήθεια ειδικού ένα εύρος επιθυμητού βάρους. Στη συνέχεια, εάν το παρόν βάρος κάποιου ατόμου απέχει από το εύρος αυτό, ο ειδικός θα τον καθοδηγήσει σε μία ασφαλή και επιτυχημένη απώλεια βάρους” επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Έρικα Νταουτίδου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ