Λίγο πριν μπεις στην κουζίνα για να ετοιμάσεις το φαγητό σου αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μάθεις κάποια χρήσιμα πράγματα για τον κάθε τρόπο μαγειρέματος. Μαθήματα fitness cooking λοιπόν για να φροντίσεις τη σιλουέτα και την υγεία σου.
“Η διαδικασία παρασκευής-ψησίματος ενός τροφίμου είναι καθοριστικός παράγοντας για την προάσπιση της υγεία και την ορθή απόδοση των χρήσιμων συστατικών του τροφίμου, όπου εξασφαλίζεται η ορθή θρέψη του οργανισμού” σημειώνει ο διαιτολόγος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Κάθε διαδικασία έχει τα συν και τα πλην της, ενώ για κάθε μία από αυτές θα πρέπει να προσαρμόσεις διαφορετικά το λάδι, το αλάτι ή το νερό που θα προσθέσεις στο φαγητό. Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς έχει όλες τις πληροφορίες για να μάθουμε τι εστί FITNESS COOKING!
1. Στη χύτρα ταχύτητας
Είναι ένα σκεύος που μπορεί να μην έχουν όλοι στην κουζίνα, όμως διευκολύνει μια γυναίκα που δεν έχει χρόνο να περιμένει με τις ώρες το φαγητό να ψηθεί. Η ταχύτητα αυτή είναι όμως σημαντική και διατροφικά.
Το πλεονέκτημα
“Δεν αλλοιώνονται τα οργανολητπικά χαρακτηριστικά των τροφίμων και δεν καταστρέφονται οι βιταμίνες τους, διότι δαπανάται λιγότερη ενέργεια με αποτέλεσμα να θεωρείται μια ορθά αποδεκτή διαδικασία μαγειρέματος” σημειώνει ο διαιτολόγος. Αντιλαμβάνεσαι πως όσο καλύτερα αφομοιώνεις τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, τόσο πιο καλά θωρακίζεις τον οργανισμό σου και βάζεις τις βάσεις για καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.
Το μειονέκτημα
Ακριβώς λόγω της σύντομης διαδικασίας πολλά τρόφιμα δεν είναι ιδιαίτερα γευστικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για ποιες συνταγές να την επιλέξεις; Λαδερά, όσπρια και διάφορα φαγητά με βάση τα λαχανικά θα ψηθούν σε χρόνο μηδέν και έτσι θα σου προσφέρουν απλόχερα όλες τις βιταμίνες τους.
2. Βράσιμο
Ο πιο εύκολος και απλός τρόπος να ετοιμάσεις σαλάτα με βραστά λαχανικά και φυσικά σούπες και ό, τι άλλο βάλει ο νους σου που περιλαμβάνει νερό και κατσαρόλα.
Το πλεονέκτημα
Άλλος ένας τρόπος που αν διαχειριστείς καλά το μάτι της κουζίνας σου, θα αφήσει στο πιάτο όλα τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων. “Αν η διαδικασία βρασίματος βρίσκεται στα αποδεκτά όρια, τότε εμφανίζεται ένα σημαντικό όφελος, το οποίο είναι η απόδοση μεγαλύτερου ποσού των θρεπτικών ουσιών ενός τροφίμου”. Φαντάσου πως ένα καρότο, αν το βράσεις σωστά θα σου δώσει από 5 ως 7 φορές μεγαλύτερο ποσό των βασικών του θρεπτικών ουσιών από το να καταναλωθεί ωμό!!
Το μειονέκτημα
Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείς άπαχο κρέας στις βραστές δημιουργίες σου, αφού το λίπος εδώ μένει στην κατσαρόλα και δεν αποβάλεται όπως για παράδειγμα με το ψήσιμο στα κάρβουνα.
Cooking Tip: Το φαγητό πρέπει να μπει στο σκεύος αφού το νερό έχει ήδη αρχίσει να βράζει, ενώ είναι πολύ σημαντικό να βάλεις όσο λιγότερο νερό γίνεται αναλογικά με τα τρόφιμα που μαγειρεύεις.
Για ποιες συνταγές να την επιλέξεις; Σούπες, λαχανικά και όσπρια είναι ιδανικά ενώ αν θέλεις να ετοιμάσεις κρεατικά μην ξεχάσεις να επιλέξεις άπαχο κρέας. Και μια συμβουλή ακόμη. Άφησε το κρέας που έχει βράσει να κρυώσει και το λίπος του θα συγκεντρωθεί στην επιφάνεια του νερού. Αφαίρεσε με μια κουτάλα και κατανάλωσε μετά, μειώνοντας τα λιπαρά.
3. Ψήσιμο στα κάρβουνα
Είναι νόστιμο, είναι εύκολο και απ’ ότι φαίνεται είναι και ιδανικό για τη σιλουέτα σου.
Το πλεονέκτημα
Με το ψήσιμο στα κάρβουνα χάνεται το περισσότερο λίπος µε αποτέλεσµα να µειώνονται οι θερµίδες κατά 25%.
Το μειονέκτημα
Εντάξει δεν είναι εύκολο να ανάβεις κάρβουνα καθημερινά! Από την άλλη φυσικά, μπορείς να προγραμματίσεις ένα γεύμα με κρέας την εβδομάδα (μην ξεχνάς πως το κόκκινο κρέας δεν πρέπει να καταναλώνεται περισσότερες από 1-2 φορές την εβδομάδα) και κατά προτίμηση την Κυριακή να γίνεται στα κάρβουνα.
Cooking Tip: Καλό είναι να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή για να είναι το πιάτο σου υγιεινό. Ο διαιτολόγος συστήνει να αποφεύγεις την πολύ έντονη φωτιά, όπως και να είναι το τρόφιμο σε σημαντική απόσταση από τα κάρβουνα. “Αν δεν τηρείται η σωστή τιμή απόστασης μεταξύ τροφίμου και φωτιάς, τότε το τρόφιμο καίγεται πιο γρήγορα, αλλοιώνεται πιο γρήγορα και ενδεχομένως αναπτύσσει διάφορες καρκινογόνες ουσίες” εξηγεί ο κ. Κριαράς.
4. Ψητό στην κατσαρόλα
Ένα λαχταριστό ρολό από μοσχάρι, κοτόπουλο ή και χοιρινό με διάφορα μυρωδικά και λαχανικά που σιγοψήνεται σε ελάχιστο ζωμό και για πολλές ώρες. Είναι πεντανόστιμο. Είναι όμως και υγιεινό;
Πλεονέκτημα
Προφυλάσσει τον μυικό ιστό ορισμένων τροφίμων (κρεατικών), με αποτέλεσμα να αποδίδεται μεγαλύτερο αναγκαίο ποσό πρωτεϊνών στον οργανισμό, χωρίς να αλλοιώνεται η ποιότητα και η γεύση τους. Η πρωτεΐνη είναι η βασική τροφή των μυών σου, που τους θρέφει και τους βοηθά να καίνε περισσότερες θερμίδες.
Μειονέκτημα
Όπως και στο βράσιμο λιπαρών τροφίμων, έτσι και εδώ πολλά τρόφιμα περιέχουν ποσότητα λίπους η οποία δεν έχει αφαιρεθεί κατά τη διαδικασία μαγειρέματος. Έτσι καλό είναι να επιλέξεις με προσοχή τα υλικά σου για να αποφύγεις τα πολλά λιπαρά.
Cooking Tip: Ακριβώς επειδή τα λιπαρά μένουν μέσα στην κατσαρόλα, φρόντισε το ελαιόλαδο να είναι με μέτρο. Συμπλήρωσε υγρά από λεμόνι, ζωμό ή κάτι άλλο και περιόρισε τα λιπαρά.
5. Μαγείρεμα στο φούρνο
Κοτόπουλο με πατάτες, γεμιστά, παστίτσιο! Αγαπημένα φαγητά γεμάτα μαμαδίστικες μνήμες. Τι όμως προσφέρει και τι σου στερεί ο φούρνος;
Πλεονέκτημα
Αγαπάει τις πρωτεΐνες στα φαγητά σου και όπως και όταν μαγειρεύεις ψητά στην κατσαρόλα σου δίνει τη μέγιστη δυνατή ποσότητα από τις τροφές
Μειονέκτημα
Τα μειονεκτήματα της μαγειρικής στο φούρνο έχει να κάνει αποκλειστικά με τον τρόπο που μαγειρεύεις. Με μέτρο τα λιπαρά όπως ελαιόλαδο και βούτυρο (αυτό θα μπορούσε να λείπει και τελείως) και όλα θα είναι fitness τέλεια.
Cooking Tip: Φρόντισε να έχεις προθερμάνει σωστά το φούρνο και να περιχύσεις κατάλληλα το ταψί σου, ώστε να προσθέσεις την μικρότερη ποσότητα λαδιού, αλλά και να ψηθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
6. Τηγάνισμα
Και για το τέλος αφήσαμε το πιο ένοχο και συνάμα απολαυστικό τρόπο. “Ο αγαπημένος τρόπος μαγειρέματος για μεγάλους και για μικρούς, αφού είναι το φάγητο είναι έτοιμο σε χρόνο μηδέν και παράλληλα τα τρόφιμα έχουν πιο ιδιαίτερη γεύση και πιο τραγανή υφή, η οποία λειτουργεί ελκυστικά”.
Δυστυχώς όμως δεν έχουμε κάποιο πλεονέκτημα να δώσουμε σε αυτή τη μέθοδο. “Σαφώς και δεν υπερέχει σε σύγκριση με κάποια άλλη διαδικασία μαγειρέματος και αυτό γιατί με το τηγάνισμα εκλύεται μεγαλύτερο ποσό ενέργειας, καταστρέφοντας όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τροφίμου” εξηγεί ο κ. Κριαράς. Άρα έχουμε και λέμε: Περισσότερα λιπαρά, λιγότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και περισσότερες θερμίδες!! Χμ, think again,,,
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ