Οι μελιτζάνες είναι το απόλυτο λαχανικό του καλοκαιριού. Γευστική, θρεπτική και λαχταριστή μπορείς να δημιουργήσεις τα πιο λαχταριστά πιάτα. Μπορείς να της μαγειρέψεις με φρέσκια ντομάτα, να τη συνδυάζεις με τα αγαπημένα σου ζυμαρικά ή να φτιάξεις το τέλειο, ορεκτικό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η μελιτζάνα έχει ελάχιστες θερμίδες και σχε, μηδενικού σχεδόν λίπους και προσφέρει μια ικανοποιητική ποσότητα βιταμινών στην μερίδα της. Παράλληλα περιέχει θρεπτικά στοιχεία όπως βιταμίνη Β6, ψευδάργυρος, σελήνιο, β-καροτένιο και βιταμίνη Κ καθώς και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Κι αν είσαι έτοιμη να μαγειρέψεις μεσημεριανό η βραδινό δεν έχεις παρά να επιλέξεις μία από τις 5 συνταγές που σου προτείνω.
Μελιτζάνες με παρμεζάνα στο φούρνο
Θα χρειαστείς:
Εκτέλεση:
- Βάζεις τις κομμένες μελιτζάνες στο τρυπητό, ρίχνεις αλάτι και τις αφήνεις στην άκρη για 1 περίπου ώρα
- Τις ξεπλένεις με άφθονο κρύο νερό και τις ταμπονάρεις με χαρτί κουζίνας
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς
- Αλευρώνεις καλά τις μελιτζάνες και βουτυρώνεις ένα ταψί
- Βάζεις λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρεις τις μελιτζάνες μέχρι να πάρουν χρώμα
- Τις βάζεις σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το λάδι και τις απλώνεις ομοιόμορφα στο ταψί
- Προσθέτεις πιπέρι και μερικές κουταλιές ντοµάτα από πάνω
- Ρίχνεις λίγη παρμεζάνα και μοτσαρέλα
- Προσθέτεις και πάλι ντομάτα και στη συνέχεια τα τυριά μέχρι να τελειώσει η ποσότητα που έχεις
- Τις ψήνεις για μισή περίπου ώρα και σερβίρεις.
Μελιτζανοσαλάτα
Θα χρειαστείς:
- 3 μελιτζάνες
- 1/2 φλ. μαγιονέζα
- 3 κουτ. της σούπας λευκό ξύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 1/2 κουτ. του γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. της σούπας μαϊντανός
- Λίγες σταγόνες λεμονιού
Εκτέλεση
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο σου στους 200 βαθμούς C.
- Με ένα πιρούνι, τρυπάς τις μελιτζάνες σε όλη την επιφάνειά τους και ψήνεις σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί για περίπου μισή ώρα.
- Μόλις κρυώσουν, ξεφλούδισέ τες, ριξ’ τες στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και “χτύπησε” τα μέχρι να γίνουν κρέμα.
- Ραντίζεις με έξτρα ελαιόλαδο και πασπαλίζεις τη μελιτζανοσαλάτα με καπνιστή πάπρικα και σερβίρεις με αραβικές πίτες.
Ζυμαρικά με μελιτζάνα και φέτα
Θα χρειαστείς:
- 1/2 κιλό ζυμαρικά της αρεσκείας σου
- 4 μέτριες μελιτζάνες κομμένες σε μικρά καρέ
- 1/2 κιλό ντομάτες τριμμένες
- 1 μπολ τριμμένη φέτα
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κ. σ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. ελιές χωρίς το κουκούτσι ψιλοκομμένες
- 1 κ.γ. κάππαρη
- 2 κ.σ. φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Ρίχνεις αρκετό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και τηγανίζεις τις μελιτζάνες σε δυαντή φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα
- Τις αφαιρείς με την τρυπητή κουτάλα και τις βάζεις σε ένα πιάτο που έχεις στρώσει προηγουμένως απορροφητικό χαρτί
- Κρατάς 5 κ.σ. ελαιόλαδο από την κατσαρόλα, το ζεσταίνεις και σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 περίπου λεπτά
- Προσθέτεις τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνεις να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 10 περίπου λεπτά
- Ρίχνεις τις ελιές, την κάππαρη, το μαϊντανό και τις μελιτζάνες
- Ανακατεύεις καλά με την ξύλινη ξκουτάλα και την αφαιρείς απο την εστία
- Βράζεις τα μακαρόνια ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας
- Τα στραγγίζεις, τα ρίχνεις μέσα στη σάλτσα και προσθέτεις την τριμμένη φέτα.
Μελιτζάνες με καστανό ρύζι και κόκκινη πιπεριά
Θα χρειαστείς
- 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
- Ρίχνεις τις κομμένες μελιτζάνες σε μια λεκάνη με κρύο νερό και αλάτι και της αφήνεις στην άκρη για 1 περίπου ώρα
- Βάζεις το ρύζι στο σουρωτήρι και το ξεπλένεις πολύ καλά με άφθονο κρύο νερό και το αφήνεις να στραγγίξει
- Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και τηγανίζεις τις μελιτζάνες αφού της έχεις στραγγίξει πολύ καλά, μέχρι να πάρουν χρώμα
- Τις τοποθετείς σε ένα πιάτο που έχεις στρώσει απορροφητικό χαρτί
- Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνεις το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρεις το ρύζι μαζί με το σκόρδο και την πιπεριά για 1 λεπτό
- Προσθέτεις 1.200 ml βραστό νερό και το αφήνεις να πάρει μία βράση
- Ρίχνεις τις ντομάτες, αλάτι και ανακατεύεις καλά
- Το αφήνεις να βράσει για 15 περίπου λεπτά
- Δοκιμάζεις αν έχει βράσει το ρύζι και προσθέτεις τις μελιτζάνες και τα μυρωδικά
- Ανακατεύεις με την ξύλινη κουτάλα και τα αφήνεις να βράσουν για 10 ακόμη λεπτά
- Το σερβίρεις ζεστό.
Μελιτζάνες κοκκινιστές
Θα χρειαστείς
-
1 κιλό μελιτζάνες
-
1 κιλό ντομάτες κομμένες σε μικρά καρέ
-
2 κρεμμύδια κομμένα
-
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες
-
3 φύλλα δάφνης
-
4 κόκκους μπαχάρι
- αλάτι
-
πιπέρι
-
1 κ. γ. πάπρικα
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο
-
Εκτέλεση
- Πλένεις τις μελιτζάνες και τις κόβεις κάθετα σε λεπτές φέτες
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνεις το μισό ελαιόλαδο και τις σοτάρεις γυρίζοντας με την ξύλινη κουτάλα ώστε να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές
- Τις αφαιρείς και τις τοποθετείς σε ένα πιάτο
- Ρίχνεις στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά
- Προσθέτεις το σκόρδο, τις ντομάτες, το μπαχάρι, τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τα αφήνεις να βράσουν για 10 περίπου λεπτά
- Αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνεις τις μελιτζάνες
- Προσθέτεις αλάτι και πιπέρι και ανακινείς απαλά την κατσαρόλα
- Χαμηλώνεις τη φωτιά και βράζεις τις μελιτζάνες για 35 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ