Site icon TLIFE

Μένουμε Σπίτι: Τι πρέπει να προσέξεις για να μην παχύνεις!

Μένουμε στο σπίτι και τρώμε στο σπίτι. Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε εσένα, πάντως, αυτές τις ημέρες που όλοι τις περνάμε εντός οικίας, η όρεξη μας και η διάθεση για μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού βρίσκονται στο ζενίθ. Όλο και κάτι τσιμπολογάμε, όσο και κάτι τρώμε. Και δεν μιλάω για καρότα και μπρόκολα. Μιλάω για επιλογές που οι θερμίδες τους είναι απαγορευτικές.

Σήμερα, η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, μας εξηγεί γιατί, όσο είμαστε στο σπίτι, πεινάμε όλο και πιο πολύ, ενώ στη συνέχεια μας επισημαίνει τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας, ώστε όσο μένουμε στο σπίτι να μην μας επιβαρύνει πολύ.

Γιατί, λοιπόν, θέλουμε να τρώμε όλο και πιο συχνά;

H απάντηση βρίσκεται στην άσχημη ψυχολογία. Η τελευταία μειώνει τα επίπεδα της σερετονίνης, της ορμόνης που μας φτιάχνει τη διάθεση, η απουσία της οποίας αυξάνει την επιθυμία μας για γλυκό. Ταυτόχρονα, το άγχος που βιώνουμε καθημερινά, εξαιτίας του φόβου πιθανής επιμόλυνσης μας από τον κορονοϊό, αυξάνει την έκκριση γαστρικού υγρού στο στομάχι. Έτσι, νιώθουμε να γουργουρίζει η κοιλιά μας και θέλουμε συνέχεια να τσιμπολογάμε.

Τι πρέπει να προσέξουμε;

Τα τσιμπολογήματα: Ο κανόνας των μικρών και συχνών γευμάτων, ανά 3 ώρες είναι επίκαιρος και πάντα διαχρονικός, μιας και βοηθάει να ελέγξουμε την όρεξη μας και την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε.

Την αφυδάτωση: Πίνουμε άφθονα υγρά (νερό, χυμοί, τσάι, γάλα, στιγμιαίος καφές, αφεψήματα). Όχι μόνο αυξάνουν τον όγκο του στομαχιού, δημιουργώντας ευκολότερα κορεσμό, αλλά ταυτόχρονα ενυδατώνουν το λαιμό, που αποτελεί βασική οδηγία πρόληψης ενάντια στον κορονοϊό, εφόσον, η ξηροστομία ευνοεί την παραμονή του ιού στο ανώτερο αναπνευστικό. Επιπλέον, η επαρκής ενυδάτωση ενισχύει το μεταβολισμό.

Αποφεύγουμε το γλυκό, μιας και η ζάχαρη έχει εθιστική δράση και μας «ανοίγει την όρεξη». Όταν θες κάτι σε γλυκό, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε:

  • Γιαούρτι με μέλι, κανέλα ή φρούτα
  • Αποξηραμένα φρούτα με ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Γάλα & 4 κ.σ. Νιφάδες ή 1 μπάρα δημητριακών με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης
  • Γιαούρτι με κανέλα & 2-3 μπισκότα πτι μπερ βρώμης
  • Ζεστό ρόφημα κακάο με μέλι & κανέλα & γάλα
  • 2 Ρυζογκοφρέτες ή φρυγανιές σικάλεως με ταχίνι ολικής αλέσεως & μέλι ή μαρμελάδα ή 1 κ.γ. φυστικοβούτυρο

Τι πρέπει να προσέξουμε, όταν παραγγέλνουμε απ’ έξω (μιας και ακόμα μπορούμε)

Ο νέος τρόπος ζωής, που θυμίζει καραντίνα, σε συνδυασμό με το ότι έκλεισαν όλα τα μαγαζιά εστίασης, μας κάνουν να θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος διασκέδασης είναι να παραγγείλουμε το φαγητό μας. Ωστόσο, η αυξημένη ποσότητα αλατιού και trans λιπαρών που υπάρχουν στα έτοιμα φαγητά τύπου fast-food, προκαλούν αυξημένη έκκριση γαστρικού υγρού και ινσουλίνης, προκειμένου να μπορέσουμε να χωνέψουμε. Άμεση συνέπεια; να πεινάμε συντομότερα και να θέλουμε να φάμε ακόμη περισσότερο. Ταυτόχρονα, τα συγκεκριμένα τρόφιμα αυξάνουν την παραγωγή ελευθέρων ριζών στον οργανισμό, γεγονός που κάνει πιο έντονο το οξειδωτικό στρες και μειώνει την άμυνα του οργανισμού. Ωστόσο, μπορούμε εμείς οι ίδιοι να ασχοληθούμε με τη μαγειρική, όπου και θα απασχοληθούμε, γλυτώνοντας από το αίσθημα ανίας και δημιουργώντας ένα πιο υγιεινό γεύμα με τα χεράκια μας. Μπορούμε να δοκιμάσουμε:

  • Σπιτική πίτσα με τυρί, ντομάτα, λαχανικά, μανιτάρια.
  • Σπιτική σαλάτα ceasars με κοτόπουλο, τυρί, παξιμάδι ολικής αλέσεως ή κρουτόν ή φρυγανισμένο ψωμί & σως μουστάρδα, λεμόνι, λάδι.
  • Ομελέτα με τυρί, γαλοπούλα, λαχανικά
  • Burger με σπιτικό μπιφτέκι, ντομάτα, κρεμμύδι, μουστάρδα, μπαλσάμικο
  • Chips πατάτας σε λαδόκολλα με ελαιόλαδο, μουστάρδα ρίγανη
  • Μακαρονάδα με ελιές, σάλτσα ντομάτας, τυρί τριμμένο που μπορείς να την κάνεις και μακαρονάδα φούρνου.

 

Ποιες τροφές να προτιμήσουμε;

Tροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, ω3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες που, αφενός μας χορταίνουν και αφετέρου βοηθούν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους:

Λέμε, ναι, λοιπόν, στα ψάρια και στα θαλασσινά, αλλά και στους ανάλατους ξηρούς καρπούς: Τα ω3 λιπαρά οξέα που περιέχουν συμβάλλουν στην αύξηση της λεπτίνης, μίας ορμόνης που ευθύνεται για την μείωση της όρεξης.

Κοτόπουλο, γιαούρτι, γάλα, τυρί, όσπρια, αυγά: όντας πλούσια σε πρωτεΐνη σε κρατούν χορτάτη για μεγάλο διάστημα και ταυτόχρονα ενδυναμώνουν τη μυική μάζα και το μεταβολισμό.

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες: Μειώνουν την απορρόφηση λίπους, δημιουργούν γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να καταναλώνεις μικρότερη ποσότητα φαγητού. Για να εξασφαλίσεις τη μεγάλη κατανάλωση φυτικών ινών (δημητριακά, ζυμαρικά, πλιγούρι, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, καστανό ρύζι) καλό είναι να επιλέγεις τρόφιμα ολικής αλέσεως και να τρως τα φρούτα με τη φλούδα.

© 2024 tlife.gr