Site icon TLIFE

Μικρές ατασθαλείες, μεγάλες φουρτούνες! Tips για να κόψεις το καταστροφικό τσιμπολόγημα!

fotolia

Αυτό, αυτό το καταστροφικό πράγμα που σε πιάνει στον εγκέφαλο… Αυτό που σε στοιχειώνει το πατατάκι, το σοκολατάκι και καθώς απομακρύνεσαι από το ντουλάπι μασουλώντας το, κάθεσαι τρία δευτερόλεπτα και η σκέψη σου ξεχειλίζει ξανά από τη σκέψη του. Επιστρέφεις στον τόπο του εγκλήματος και το επαναλαμβάνεις.

Αυτό το καταστροφικό τσιμπολόγημα δεν λέει να σταματήσει. Ένα παγωτό, μια σοκολάτα… Μπορεί φαγητό κανονικό να μην έχεις βάλει στο στόμα σου, αλλά παχαίνεις. Και το τσιμπολόγημα συνεχίζεται… Και κάτι πρέπει να γίνει!

“Η αλήθεια είναι ότι με τα τσιμπολογήματα παχαίνουμε πιο εύκολα μιας και προτιμάμε έντονες γεύσεις που χαρακτηρίζονται από λιπαρά και ζάχαρη” εξηγεί η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου.

Υπάρχουν όμως μικρές αλλά αποφασιστικές συνήθειες που θα σε κάνουν να πεις όχι στο “φαγητό διαδρόμου” -μικρές μπουκιές από κάτι λαχταριστό στη διαδρομή από την κουζίνα μέχρι το σαλόνι.

Τips για να μην τσιμπολογάς
Τρώμε πέντε γεύματα την ημέρα. Τρώγοντας τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, απογευματινό) και δυο σνακ (δεκατιανό, απογευματινό). Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχεις ανάγκη από κάτι παραπάνω.

5 γεύματα την ημέρα σημαίνει πως τρως κάτι σχεδόν κάθε τρεις ώρες! Μην ξεχνάς πως η κακή συνήθεια του τσιμπολογήματος προέρχεται κυρίως από την άλλη κακή συνήθεια να μένεις νηστική για πολλές ώρες!

Καταναλώνουμε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που περιορίζουν το αίσθημα της πείνας. Αυτό αφορά κυρίως στα γλυκά. Όταν το παρακάνεις διαταράσσεις τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό σου. Το αποτέλεσμα είναι να σε πιάνει ακτάσχετη όρεξη για κάτι γλυκό.

Αποφεύγουμε να έχουμε στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας πολύ λιπαρά και γλυκά τρόφιμα στα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα που θα φάμε. Κυκλοφορείς με το καρότσι στο super market και πετάς μέσα ό, τι πέσει στην αντίληψή σου. Μα, δεν το έχεις καταλάβει ακόμη πως όσο περισσότερους πειρασμούς έχεις στο ντουλάπι σου, τόσο πιο δύσκολη κάνεις την προσπάθεια να κόψεις τις ατασθαλείες;

Αντικαθιστούμε τα ανθυγιεινά σνακ (τσιπς, γαριδάκια, σοκοφρέτες) με υγιεινά, δηλαδή με επιδόρπια γιαουρτιού, φρούτα, μπισκότα με πολυδημητριακά και ανάλατους ξηρούς καρπούς. Όλα είναι στο μυαλό! Σύντομα θα δεις πως δεν θα κάνεις χωρίς το φρουτάκι σου. Άλλωστε αν κινηθείς έξυπνα και δεν αγοράσεις ξανά σοκολάτες και γλυκά στο σπίτι, δεν θα έχεις άλλη επιλογή, παρά την… υγιεινή επιλογή!

Κρατάμε ένα ημερολόγιο τροφίμων. Κατάγραψε το μενού της ημέρας. Τι έχεις φάει από το πρωί που σηκώθηκες μέχρι το βράδι που έπεσες πάλι για ύπνο. Σύντομα θα εντοπίσεις τη δύσκολη ώρα της ημέρας, τότε που “θεριεύει” η επιθυμία σου για τσιμπολόγημα. Κι όταν ξέρεις τον… εχθρό, τότε μπορείς και να τον αντιμετωπίσεις καλύτερα!

Προμηθεύσου μαστίχα Χίου. Είναι τόσο αρωματική και παράλληλα η πιο υγιεινή επιλογή. Αντί για καραμέλες που έχουν θερμίδες -και καταστρέφουν τα δόντια- ή τσίχλες χωρίς ζάχαρη με επικίνδυνες ουσίες, θα έχεις το στόμα σου “απασχολημένο” και δεν θα ζητάς φαγητό!

Αργία μήτηρ πάσης κακίας! Ε, όχι δεν ξεκίνησε το μάθημα Αρχαίων Ελληνικών. Αναφέρομαι σε εκείνη την διαολεμένη βαρεμάρα που σε οδηγεί μπροστά στο ψυγείο. Μην κάθεσαι λεπτό. Προγραμμάτισε την ημέρα σου. Κάνε τις δουλειές του σπιτιού. Άλλαξε θέση στα έπιπλα του δωματίου. Πήγαινε μια βόλτα. Κάνε κάτι ώστε να απασχολείς το μυαλό σου και να μην έχει χρόνο να σου θυμίσει τη σοκολάτα στο 3ο ράφι του ψυγείου!

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα. Είναι ένας δροσερός και αποτελεσματικός τρόπος για 3 λόγους:
α. Τα περισσότερα τρόφιμα δεν έχουν ευχάριστη γεύση μετά το βούρτσισμα!

β. Θα σκεφτόμαστε ότι αν φάμε κάτι, θα πρέπει να επαναλάβουμε τη διαδικασία!

γ. Δεν θα θέλουμε να χαλάσουμε την αίσθηση της φρεσκάδας που έχουμε!

© 2024 tlife.gr