Δεν έφτανε που ήξερες πως μπορεί ο μεταβολισμός σου να είναι πιο… αργός από το κανονικό, τώρα προέκυψε και η απορρύθμιση. Πριν σε πιάσει πανικός για το εσωτερικό σου ρολόι που αρχίζει να χάνει… λεπτά, βρες τι φταίει και λύσε το πρόβλημα.
Με τη βοήθεια της διαιτολόγου διατροφολόγου Τσαμπίκας Κοντογιάννου, μαθαίνουμε τι είναι ο απορρυθμισμένος μεταβολισμός, αλλά και ποια σημεία κλειδί στην καθημερινότητα μπορούν να τον κάνουν να λειτουργήσει και πάλι σαν ρολόι.
Ο μεταβολισμός
“Ο μεταβολισμός είναι ιδιαίτερος και μοναδικός για κάθε οργανισμό, γι’ αυτό και το κάθε άτομο εμφανίζει διαφορετικές ενεργειακές και συνεπώς διατροφικές απαιτήσεις” εξηγεί η διαιτολόγος. Κάνε ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να υπολογίσεις τις καύσεις που χρειάζεσαι εσύ καθημερινά με βάση τα χαρακτηριστικά του σώματός σου, την ηλικία, αλλά και τις συνήθειές σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι άλλο ο μεταβολικός ρυθμός μιας γυναίκας να λειτουργεί αργά – που σημαίνει πως χρειάζεσαι πολύ λίγες θερμίδες καθημερινά και όσο περισσότερες παίρνεις, τόσο αυτές αποθηκεύονται ως λίπος – και άλλο να έχει απορρυθμιστεί. Σκέψου το μεταβολισμό σου σαν μια σειρά από γρανάζια που βάζουν σε λειτουργία των οργανισμό σου. Έχει διαφορά το πόσο γρήγορα γυρίζουν, με το γεγονός πως μπορεί να έχουν φύγει από τη θέση τους και έτσι να μην δουλεύουν σωστά.
Τι είναι εκείνο που απορρυθμίζει το μεταβολισμό;
Ο μεταβολισμός επηρεάζεται από όσα που επιλέγουμε να κάνουμε καθημερινά. Τι σημαίνει αυτό; Ένας οργανισμός που δεν γυμνάζεται, που κάνει λάθος διατροφικές επιλογές επιλογές και δεν φροντίζει για την ηρεμία και την ισορροπία του θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του μεταβολισμού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Η υπερκατανάλωση λιπαρών τροφών όπως και γλυκών λειτουργούν αρνητικά στον μεταβολισμό, αφού αποθηκεύονται σε λίπος και προκαλούν αύξηση βάρους. Το ίδιο συμβαίνει με τα έτοιμα φαγητά, τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα” σημειώνει η κα. Κοντογιάννου.
Η διαιτολόγος σου δίνει τους βασικούς παράγοντες που κάνουν το σώμα να… ξεκουρδιστεί και να μην λειτουργεί σωστά και τι πρέπει να κάνεις για να το αποφύγεις:
1. Μην παραλείπεις για κανένα λόγο το πρωινό: Έρευνες δείχνουν ότι ένα καλό πρωινό μπορεί να τον αυξήσει και να συμβάλλει καταλυτικά στην απώλεια βάρους. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «American Journal of Epidemiology» υποστήριξε ότι όσοι παρέλειπαν τακτικά το πρωινό είχαν 4,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν παχυσαρκία σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν. Οι πρώτοι παρουσίαζαν ανεπτυγμένη όρεξη την υπόλοιπη μέρα με αποτέλεσμα να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες.
Επίσης με το πρωινό καις περισσότερες θερμίδες μέχρι την ώρα του επόμενου γεύματος, το οποίο πιθανώς συμβαίνει επειδή ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και το πρωινό γεύμα τον επαναφέρει στον φυσιολογικό του ρυθμό.
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ και δες πως το πρωινό κάνει καλό και στην προσπάθειά σου για επίπεδη κοιλιά.
2. Μοίρασε σωστά το φαγητό σου μέσα στην ημέρα: Σύμφωνα με άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο παραπάνω περιοδικό και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 6.500 άνδρες και γυναίκες, η κατανομή της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης με τέτοιον τρόπο ώστε μεγαλύτερη ποσότητα να καταναλώνεται το πρωί και λιγότερη το βράδυ μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αύξησης του βάρους στους ενηλίκους.
3. Φρόντισε να τηρείς τον κανόνα των πολλών και συχνών γευμάτων: Αν παραμένεις νηστική για ώρες αυξάνονται τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, που προωθούν τη λιπογένεση, δηλαδή τη μετατροπή των τροφών σε λίπος.
4. Βρες την άσκηση που σου ταιριάζει: Η αεροβική άσκηση μπορεί να τονώσει πραγματικά τον μεταβολικό ρυθμό. Μάλιστα, οι ώρες που η απλή αεροβική άσκηση μπορεί να επιδράσει περισσότερο στην αύξησή του είναι οι πρωινές. Όταν ξυπνάς , τα αποθέματα των υδατανθράκων είναι πολύ χαμηλά, οπότε η ήπια αεροβική άσκηση μπορεί να ενεργοποιήσει την καύση λίπους.
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να πάρεις ιδέες για ασκήσεις που μπορείς να κάνεις με σύμμαχο τον καλό καιρό.
5. Βάλε τα σνακ στην καθημερινότητά σου: Η κατανάλωση των σωστών ενδιάμεσων γευμάτων μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των καύσεων. Το να τρως υγιεινά σνακ και μάλιστα στη σωστή ποσότητα -όχι διπλή μερίδα- θα συμβάλλει στο να αποφεύγεις να πέφτεις με τα μούτρα στο φαγητό επειδή πεινάς σαν λύκος.
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ και δες ποια σνακ ευνοούν την καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού
6. Διαχειρίσου το άγχος με λογική: Οι ενεργητικοί άνθρωποι και όσοι εκτίθενται σε ήπιο στρες έχουν πιο γρήγορο μεταβολικό ρυθμό. Με το στρες αυξάνεται η έκκριση ορισμένων ορμονών, όπως η αδρεναλίνη, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό καύσης των θερμίδων. Όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά όταν το άγχος δεν είναι παροδικό, αλλά χρόνιο. Στην περίπτωση αυτή ο μεταβολισμός γίνεται πιο αργός και προκαλείται αύξηση του βάρους, καθώς οι ορμόνες του στρες (κορτιζόλη) ευνοούν την αποθήκευση λίπους, κυρίως στην κοιλιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ