Ποιος δεν θέλει να προσθέσει μια γλυκιά εσάνς στην καθημερινότητά του; Άλλωστε η αγάπη για τις “μελένιες” γεύσεις δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Την αναζητούσαν παντού ανά την υφήλιο από καταβολής κόσμου. Οι Ευρωπαίοι την βρήκαν στο μέλι, οι Ινδοί στη ζάχαρη και οι ιθαγενείς της Νοτίου Αμερικής στη στέβια. Ποια είναι η ιστορία του φυτού από το οποίο προκύπτει η γλυκαντική ύλη χωρίς θερμίδες;
Νέα γλυκαντική ύλη με μακρά ιστορία
Οι ιθαγενείς της Παραγουάης και της Βραζιλίας χρησιμοποιούσαν τα φύλλα της στέβια, ενός θαμνώδους φυτού ενδημικού της περιοχής, για να δίνουν γλυκιά γεύση στα ροφήματά τους! Είχαν εντοπίσει, χωρίς να το ξέρουν, ένα γλυκαντικό που αιώνες αργότερα θα αποτελούσε έναν ακόμα σύμμαχο για όλους εκείνους που λατρεύουν τη γλυκιά γεύση αλλά θέλουν να περιορίσουν τις θερμίδες.
Ασφάλεια με… ιστορία
Οι Ιάπωνες, στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, ήταν οι πρώτοι που διερεύνησαν την ασφάλεια της χρήσης αυτού του φυτού και των γλυκών συστατικών που περιέχονται στα φύλλα του, που πλέον αντιπροσωπεύουν το 40% των γλυκαντικών υλών που χρησιμοποιούνται στην Ιαπωνία. Σήμερα, τα γλυκαντικά από στέβια κυκλοφορούν στην Αυστραλία, τη Ρωσία, το Μεξικό, τη Τουρκία και δεκάδες άλλες χώρες ανά τον κόσμο, ενώ πολύ πρόσφατα εγκρίθηκαν για χρήση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΣΤΕΒΙΑ ΤΟΣΟ ΓΛΥΚΙΑ;
Τα φύλλα της στέβια, η οποία συγγενεύει με βότανα και άνθη όπως το χαμομήλι, το εστραγκόν, η μαργαρίτα, ο ηλίανθος και τα χρυσάνθεμα, έχουν φυσική γλυκιά γεύση εξαιτίας συστατικών με την επιστημονική ονομασία «γλυκοζίτες στεβιόλης». Υπάρχουν πολλά είδη γλυκοζιτών στεβιόλης με διαφορετική γλυκαντική δύναμη, αλλά με μια διαδικασία που θυμίζει την εκχύλιση του τσαγιού, παραλαμβάνονται εκείνοι με τη μεγαλύτερη γλυκύτητα, απομονώνονται και καθαρίζονται, δίνοντας τελικά τη γλυκαντική ύλη από στέβια, που πρόσφατα εγκρίθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χρήση σε τρόφιμα, ποτά, και επιτραπέζια γλυκαντικά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα γλυκαντικά από στέβια!
– Οι γλυκοζίτες στεβιόλης είναι 200 φορές γλυκύτεροι από τη ζάχαρη αλλά δεν αποδίδουν θερμίδες, άρα μπορούν να μειώσουν τις θερμίδες των τροφίμων και των ροφημάτων στα οποία χρησιμοποιούνται, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του βάρους.
– Μπορούν να καταναλώνονται από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αφού δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Σε κάποιες περιπτώσεις τροφίμων και ροφημάτων όπου η γλυκαντική ύλη από στέβια συνδυάζεται με άλλα συστατικά, όπως η μειωμένη ζάχαρη, τα επίπεδα της γλυκόζης μπορούν να επηρεαστούν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, σε συνταγές που περιλαμβάνουν θερμική επεξεργασία έως τους 100 με 120oC, για παράδειγμα για την παρασκευή μαρμελάδων, παγωτών, επιδόρπιων με βάση το γάλα, μπισκότων κλπ, ενώ είναι ιδανικά για κρύα ροφήματα (όπως αναψυκτικά και κρύο τσάι), smoothies κλπ.
– Τα εγκεκριμένα γλυκαντικά από στέβια είναι ασφαλή για κατανάλωση από όλες τις ομάδες του πληθυσμού, όπως έχει φανεί από τη μακρά ιστορία χρήσης τους σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Παραγουάη και την αξιολόγηση των επιστημονικών ερευνών από τους αρμόδιους φορείς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ