Site icon TLIFE

Νερό με λεμόνι: Ποια είναι τα οφέλη του και κάθε πότε πρέπει να το καταναλώνεις

Κάθε φορά που η θερμοκρασία ανεβαίνει το μόνο που σε βοηθά είναι ένα, τουλάχιστον, ποτήρι παγωμένο νερό. Συχνά βλέπεις τη μητέρα ή τη γιαγιά σου να ρίχνει μια φέτα λεμόνι και αναρωτιέσαι ποιος είναι ο λόγος.

Κάποιοι θεωρούν ότι το νερό με λεμόνι έχει σχεδόν μαγικές ιδιότητες ενώ είναι κι εκείνοι που θεωρούν ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα. Ούτε η μία ούτε η άλλη άποψη δεν είναι απολύτως αληθινές. Το μόνο σίγουρο είναι, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς ότι το νερό με λεμόνι μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μια σειρά από οφέλη.

Σε βοηθά να αποφύγεις το ενοχλητικό φούσκωμα στην κοιλιά

Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι καταναλώνουν νερό με λεμόνι (συνήθως ζεστό) νωρίς το πρωί και με άδειο στομάχι έτσι ώστε να αποτοξινώσουν τον οργανισμό και να ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό. Το λεμόνι δεν έχει μόνο όξινη γεύση, είναι οξύ. Βοηθά στην αλκαλοποίηση και την  αποτοξίνωση του σώματος που σημαίνει ότι προλαμβάνει ή μειώνει το φούσκωμα της κοιλιάς. Κι αν θέλεις να ενισχύσεις τη δράση του μπορείς να προσθέσεις στο ποτήρι μάραθο, βασιλικό, μαϊντανό, άνηθο, κύμινο ή κόλιανδρο. 

Βελτιώνει την πέψη 

Το νερό με λεμόνι βοηθά το στομάχι κατά την διαδικασία έκκρισης γαστρικών υγρών. Ο συνδυασμός οδηγεί σε καλύτερη πέψη γενικά. Προσοχή όμως: Αν αντιμετωπίζεται πρόβλημα με το στομάχι ενδέχεται να επηρεάζεται από την οξύτητα του λεμονιού και καλό είναι να το αποφεύγεις μιας και υπάρχει περίπτωση εντείνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα. 

Σε ξεδιψά

Το λεμόνι περιέχει πολλά οργανικά οξέα, όπως το κιτρικό οξύ, που διεγείρουν τη σιελόρροια και ανακουφίζουν τη δίψα. Απλά πρέπει να προσέξεις μια μικρή λεπτομέρεια: Το ανακατεύεις πάντα με νερό μιας και το καθαρό λεμόνι μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών.

Βελτιώνει την υφή και όψη της επιδερμίδας

Το δέρμα αγαπά πολύ τη βιταμίνη C, η οποία μπορεί να βρεθεί σε όλα τα εσπεριδοειδή, συμπεριλαμβανομένων και των λεμονιών. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση βιταμίνης C συμβάλλει θετικά στην εμφάνιση του δέρματος. Είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, για την υγεία των οστών, των δοντιών και του δέρματος. Βοηθά επίσης στον σχηματισμό κολλαγόνου, καθώς και στην ενίσχυση της όψης του δέρματος και στη σωστή επούλωση των πληγών.

Κάνει καλό γενικά στην υγεία

Εκτός από τη βοήθεια στην πέψη και το δέρμα η τακτική κατανάλωση νερού με λεμόνι είναι απλά φανταστική για τη συνολική ευεξία. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να καταπολεμά τυχόν λοιμώξεις. Επιπλέον κάθε φορά που νιώθεις αδυναμία ή έχεις κρυώσει μπορείς να προσθέσεις μία κουταλιά μέλι ή λίγο τζίντζερ.

Photos: iStock 

© 2024 tlife.gr