Η φετινή Μεγάλη Εβδομάδα κυλά διαφορετικά: μένουμε σπίτι και περνάμε δημιουργικά τη μέρα μας στην… κουζίνα. Ένα πράγμα, όμως, έμεινε σταθερό. Λίγες ημέρες πριν την κορύφωση του Θείου Δράματος, αποφάσισες να νηστέψεις. Αποφάσισες για ένα μικρό χρονικό διάστημα να πεις “όχι” στο κρέας, τα γαλακτοκομικά, και όλα εκείνα τα λιπαρά φαγητά που τρως όλο το χρόνο. Αποφάσισες να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου και να βοηθήσεις το μεταβολισμό σου να λειτουργήσει καλύτερα.
Και τώρα αν σκέφτεσαι τι θα φας μέσα στην εβδομάδα αυτή, μην αγχώνεσαι! Είμαστε εδώ για εσένα. Να ξέρεις ότι οι επιλογές που έχεις είναι πολύ περισσότερες από όσες φαντάζεσαι. Δεν με πιστεύεις; Ρίξε μία ματιά στις παρακάτω συνταγές, φόρεσε το μαγειρικό σου σκούφο και ετοιμάσου να απολαύσεις νηστίσιμα πιάτα με λιγότερες από 300 θερμίδες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σαλάτα με κινόα και αβοκάντο
Υλικά:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- 200 γρ. κινόα
- 1 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, χωρίς φλούδα και κομμένο σε φέτες
- 2 πιπεριές κομμένες σε φέτες
- 200 γρ. αβοκάντο
- 1 ποτήρι χυμό λεμονιού
- 3 σκελίδες σκόρδο
- Μία πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
- Μαγειρεύεις την κινόα, ακολουθώντας τις οδηγίες στη συσκευασία.
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Σε μία λαδόκολλα, ρίχνεις το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το αβοκάντο, το σκόρδο και το ελαιόλαδο. Ψήνεις στο φούρνο για 15 λεπτά.
- Σε ένα μπολ, ρίχνεις τη μαγειρεμένη κινόα, τα ψητά λαχανικά και προσθέτεις λίγο δυόσμο. Ρίχνεις λίγο αλάτι και ελάχιστο ελαιόλαδο.
- Απολαμβάνεις!
Πένες με ντομάτα και σπαράγγια
Υλικά:
- 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κιλό κομμένα διαγωνίως σπαράγγια
- 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 τσαμπί ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 230 γραμμάρια άβραστες πένες
- 1/4 φλιτζάνι φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση:
- Βράσε τα ζυμαρικά για 10 λεπτά.
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια – υψηλή θερμότητα, ρίξε λάδι και σόταρε τα σπαράγγια για 3 1/2 λεπτά.
- Πρόσθεσε το σκόρδο και σόταρε για 1 λεπτό.
- Μετά τις ντομάτες και μαγείρεψε για 6 λεπτά.
- Αλατοπιπέρωσε τα υλικά και ρίξε τα ζυμαρικά μέσα και ανακάτεψε καλά.
- Σέρβιρε πασπαλίζοντας με 1 κουταλιά της σούπας βασιλικό.
Ψητά λαχανικά
Υλικά:
- 2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές, κομμένες και καθαρισμένες
- 2 κολοκυθάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
- 1 γλυκοπατάτα, χωρίς φλούδα και κομμένη σε κυβάκια
- 3 κανονικές πατάτες, χωρίς φλούδα και κομμένες σε κυβάκια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
- Λίγο φρέσκο θυμάρι
- 2 κουτ. της σούπας δενδρολίβανο
- 2 κουτ. της σούπας ξύδι βαλσάμικο
- 1 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 220 βαθμούς C.
- Σε ένα μπολ, αναμειγνύεις τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές, τις πατάτες και το κρεμμύδι, το οποίο έχεις κόψει σε τέσσερα μεγάλα κομμάτια.
- Σε ένα μικρό μπολάκι, ανακατεύεις το θυμάρι, το δενδρολίβανο, το βαλσάμικο, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Περιχύνεις τα λαχανικά στο μπολ, με το παραπάνω μείγμα.
- Τοποθετείς τα λαχανικά σε ένα τηγάνι με αντικολλητικό χαρτί και ψήνεις στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά.
- Στα 20 λεπτά, τα γυρνάς από την άλλη πλευρά.
- Απολαμβάνεις!
Χούμους από σπανάκι
Υλικά:
- 250 γρ. σπανάκι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. ξερό δυόσμο
- 2 κ.σ. ταχίνι
- Αλάτι και πιπέρι
- Λίγο μαύρο και κόκκινο πιπέρι (για σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
- Βάλε το σπανάκι σε αλατισμένο νερό να βράσει για 5′ λεπτά το πολύ.
- Κατέβασε από τη φωτιά και βάλε το σπανάκι κάτω από παγωμένο νερό για να κρατήσει το χρώμα του.
- Πολτοποίησε τον σπανάκι και πρόσθεσε το σκόρδο, το λάδι, το χυμό λεμόνι, κύμινο, δυόσμο και ταχίνι και χτύπησε λίγο ακόμη να γίνουν ένα.
- Αλατοπιπερώνεις.
- Σερβίρεις με πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
Υλικά:
- 1 κιλό φρέσκα πορτοκάλια
- Χυμός ενός λεμονιού
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλια
- 2 λίτρα νερό
- 1,8 κιλά ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Αρχικά, πλένεις πολύ καλά τα πορτοκάλια και αρχίζεις να τα στύβεις.
- Αφού τα στύψεις όλα, αδειάζεις το χυμό σε μία κατσαρόλα.
- Σε ένα μικρό πουγκί, αδειάζεις τον πολτό που έχει μείνει πάνω στον στύφτη και το προσθέτεις δεμένο στην κατσαρόλα με το χυμό.
- Προσθέτεις το νερό και ξεκινάς να βράζεις σε μέτρια φωτιά για μία ώρα.
- Παράλληλα, τρίβεις τη φλούδα από δύο πορτοκάλια και την προσθέτεις στην κατσαρόλα, ενώ το μείγμα βράζει.
- Αφού περάσει η μία ώρα, αφαιρείς το πουγκί και προσθέτεις τη ζάχαρη.
- Δυναμώνεις τη φωτιά στο τέρμα και συνεχίζεις να βράζεις, ανακατεύοντας μία φορά, για να πάει η ζάχαρη παντού.
- Μετά από περίπου 20 λεπτά, το απομακρύνεις από τη φωτιά, περιχύνεις το χυμό λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας και αφήνεις τη γλυκό να έρθει κοντά στη θερμοκρασία δωματίου.
- Τοποθετείς τo γλυκό σε μικρά γυάλινα βάζα, που κλείνουν αεροστεγώς.
- Απολαμβάνεις κάθε στιγμή!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ