Είναι κατακόκκινη, δροσιστική και άκρως καλοκαιρινή. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου, σε ενυδατώνει και… σε βοηθάει να μαυρίσεις, χάρη στο λυκοπένιο που “κρύβεται” στη σάρκα της. Η ντομάτα είναι αδιαμφισβήτητα ο βασικός πρωταγωνιστής σε κάθε καλοκαιρινό τραπέζι. Με παραδοσιακές ή μοντέρνες γεύσεις. Σήμερα, την αξιοποιούμε ως βασικό υλικό και δημιουργούμε 5 δροσιστικές και light συνταγές για κάθε στιγμή της ημέρας!
Τάρτα ντομάτα με τυρί κρέμα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υλικά:
- 3 μεγάλες ντομάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
- 250 γρ. τυρί κρέμα
- 1 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουτ. της σούπας ρίγανη
- 1 ζύμη για τάρτα
- 1/4 φλιτζανιού γλυκιά μουστάρδα
Εκτέλεση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
- Σε έναν ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, απλώνεις τη ζύμη δίνοντας της στρογγυλό σχήμα.
- Μεταφέρεις τη ζύμη σε ένα στρογγυλό σκεύος για τάρτες και κολλάς στα τοιχώματα περιμετρικά.
- Με ένα κουτάλι, απλώνεις τη μουστάρδα στη βάση της ζύμης. Προσθέτεις το τυρί κρέμα και αναμειγνύεις.
- Καθαρίζεις τις ντομάτες και στη συνέχεια την κόβεις σε ροδέλες. Τις τοποθετείς πάνω από το τυρί κρέμα ομοιόμορφα.
- Ραντίζεις με το ελαιόλαδο και ολοκληρώνεις τη συνταγή σου με λίγη ρίγανη.
- Ψήνεις στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 – 18 λεπτά.
- Την αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, την κόβεις και απολαμβάνεις!
Λιγκουίνι με σάλτσα ντομάτες και γαρίδες
Υλικά:
- 1 συσκευασία λιγκουίνι
- 1 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κιλό γαρίδες, καλά καθαρισμένες
- 4 κουτ. της σούπας βούτυρο
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 1/2 φλιτζάνια σάλτσα ντομάτας ή ντομάτες, λιωμένες
- 1/4 του φλιτζανιού λευκό κρασί
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- Χυμός ενός λεμονιού
- 6 κουτ. της σούπας βασιλικό
- 1/2 φλιτζάνι Παρμεζάνα, τριμμένη
Εκτέλεση:
- Σε μία κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό, βράζεις τα λιγκουίνι σου, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Σε μία δεύτερη κατσαρόλα, ζεσταίνεις αρχικά το ελαιόλαδο. Καθαρίζεις τις γαρίδες και τις προσθέτεις με λίγο αλάτι.
- Με μία ξύλινη κουτάλα, ανακατεύεις και αφήνεις να τσιγαριστούν οι καθαρισμένες γαρίδες για 5 λεπτά.
- Προσθέτεις το σκόρδο και μαγειρεύεις για 1 ακόμα λεπτό.
- Προσθέτεις την σάλτσα ντομάτας και ανακατεύεις για 4 λεπτά.
- Αλατοπιπερώνεις, αραιώνεις με το κρασί, σκεπάζεις με το καπάκι και αφήνεις να βράσουν για 5 λεπτά.
- Ανοίγεις το καπάκι και περιχύνεις την κρέμα γάλακτος, το χυμό λεμονιού και την παρμεζάνα. Ανακατεύεις και ψήνεις για 3 λεπτά.
- Ρίχνεις το μείγμα σου στην κατσαρόλα με τα λιγκουίνι, ρίχνεις λίγα φύλλα βασιλικού, ανακατεύεις και απολαμβάνεις!
Καλοκαιρινή σούπα ντομάτας
Υλικά:
- 4 μεγάλες φρέσκιες ντομάτες, καθαρισμένες και κομμένες
- 1/2 αγγούρι, κομμένο σε ροδέλες.
- 1/2 φλιτζανιού κόκκινη (όχι καυτερή) πιπεριά
- 1/4 φλιτζανιού κρεμμύδι, λιωμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. του γλυκού κύμινο
- 1 σκελίδα ρίγανη
- 1 σκελίδα μαύρο πιπέρι (για γεύση)
- 470 ml ντοματοπολτός
- 1/4 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Χυμός από ένα lime
- 1 κουτ. της σούπας ξύδι βαλσάμικο
- 2 κουτ. της σούπας βασιλικός
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπλέντερ, αναμειγνύεις όλα σου τα συστατικά εκτός από τον ντοματοπολτό και τα ελαιόλαδα. Χτυπάς σε μέτρια ένταση, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
- Αδειάζεις το παραπάνω μείγμα και στο ίδιο μπλέντερ, τοποθετείς τον ντοματοπολτό, το βαλσάμικο, το ελαιόλαδο και το χυμό από lime. Χτυπάς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Μόλις “δέσει” το μείγμα σου, αρχίζεις και προσθέτεις σταδιακά το πρώτο μείγμα που είχες χτυπήσει. Κρατάς την μέτρια ένταση και σιγά – σιγά αυξάνεις την ποσότητα που ρίχνεις.
- Μόλις αποκτήσει βελούδινη υφή, αδειάζεις το μείγμα σε ένα πολύ μεγάλο μπολ, το οποίο σκεπάζεις με μεμβράνη και τοποθετείς στο ψυγείο, για να κρυώσει, περίπου για δύο ώρες.
Δροσιστική σαλάτα Caprese
Υλικά:
- 450 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα
- 700 γρ. ντομάτες ή μικρά ντοματίνια
- 4 κουτ. του γλυκού φύλλα βασιλικού
- 4 κουτ. του γλυκού φύλλα μέντας
- 4 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Αρχικά, πλένεις πολύ καλά τις ντομάτες σου. Με ένα μαχαίρι, κόβεις τις ντομάτες σε ροδέλες. Στο ίδιο μήκος, κινείσαι και με την μοτσαρέλα.
- Μεταφέρεις τα δύο βασικά υλικά στο πιάτο και προσθέτεις τα μυρωδικά περιμετρικά και από πάνω τους.
- Ραντίζεις με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Πρωινή στραπατσάδα
Υλικά:
- 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1/2 κουτ. του γλυκού μπούκοβο
- 300 γρ. ντομάτες
- 1 ματσάκι σέσκουλα
- 6 μεγάλα αυγά
- 4 φέτες ψωμί
- 1 λεμόνι
- αλάτι και πιπέρι (για γεύση)
Εκτέλεση:
- Αρχικά, ζεσταίνεις το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτεις το σκόρδο και αλατοπίπερο, ανακατεύοντας για δύο λεπτά.
- Πρόσθεσε το μπούκοβο και τις ντομάτες και σοτάρεις για άλλα δύο λεπτά.
- Χαμηλώνεις τη φωτιά, καλύπτεις το τηγάνι με το καπάκι και αφήνεις τη σάλτσα να βράσει για πέντε με επτά λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Κόβεις τα σέσκουλα χωρίς τα κλωνάρια τους και μεταφέρεις τα φύλλα σε ένα μπολ.
- Χαμηλώνεις κι άλλο τη φωτιά στη σάλτσα και με προσοχή σπας τα αυγά μέσα στις ντομάτες και τα αλατοπιπερώνεις.
- Καλύπτεις πάλι το τηγάνι και ψήνεις για τέσσερα με έξι λεπτά.
- Φρυγανίζεις το ψωμί, το ραντίζεις με λίγο λάδι και τρίβεις με ξύσμα λεμονιού.
- Ραντίζεις τα σέσκουλα με δύο κουταλιές χυμό λεμονιού, λάδι και αλατοπίπερο και προσθέτεις το βασιλικό.
- Σερβίρεις τα αυγά με τη σάλτσα, τη σαλάτα και το φρυγανισμένο ψωμί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ