Αν είσαι λάτρης του φαγητού, τότε το καλοκαίρι είναι σίγουρα η αγαπημένη σου εποχή. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά κατακλύζουν τα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές, ενώ μπορείς να απολαύσεις τα αγαπημένα σου ψάρια και θαλασσινά σε κάποια ταβέρνα με θέα την θάλασσα αλλά και στην ανθισμένη βεράντα του μπαλκονιού σου. Αν όμως είσαι σε διαδικασία που προσέχεις την διατροφή σου και δεν θες να ξεφύγεις τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε συνέχισε να διαβάζεις γιατί σου βρήκαμε τις πιο νόστιμες αλλά και υγιεινές συνταγές αυτού του καλοκαιριού.
1. Λιθρίνι με φασολάκια και λάιμ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υλικά
- 3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 4 κουταλιές της σούπας, φρέσκο χυμό λάιμ
- 1 κουταλιά σούπας καστανή ζάχαρη
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 φιλέτα λυθρίνι
- 230 γραμ. πράσινα φασόλια, καθαρισμένα
- 5 κουταλάκια του γλυκού fish sauce
- 2 κουταλιές της σούπας, ψημένα και αλατισμένα φιστίκια
Εκτέλεση
- Προετοίμασε μια σχάρα σε μέτρια προς υψηλή θερμότητα. Άλειψε την σχάρα με λίγο ελαιόλαδο. Ανακάτεψε το κρεμμύδι, την 1 κουταλιά της σούπας χυμό λάιμ και ½ κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ. Ρίξε αλάτι και πιπέρι. Άφησε το μείγμα στην άκρη.
- Με μια χαρτοπετσέτα πάρε τα επιπλέον υγρά από τα ψάρια και ρίξε αλατοπιπέρωσε καλά τα φιλέτα σου. Άπλωσε τα φασολάκια σε ένα αντικολλητικό χαρτί και ρίξε μια κουταλιά ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ψήσε τα φασόλια, γυρνώντας τα συχνά , μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 2 λεπτά. Πρόχε μην σου πέσουν τα φασόλια μέσα στην σχάρα όταν τα γυρνάς. Βγάλε τα φασόλια από τη σχάρα και βάλ’ τα σε μια πιατέλα. Στέγνωσε ξανά τα ψάρια και τρίψτε τα φιλέτα με 2 κουταλιές της σούπας. λάδι. Τοποθέτησε τα απαλά στη σχάρα, με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω και και ψήσε για 6-8 λεπτά. Με μια λεπτή μεταλλική σπάτουλα γύρνα προσεκτικά το φιλέτο, προσέχοντας να μην σκιστεί. Ψήσε για ένα ακόμη λεπτό. Σε μια πιατέλα βάλε τα φασολάκια και το φιλέτο του ψαριού, με το δέρμα προς τα πάνω.
- Ανακάτεψε τη fish sauce, με to υπόλοιπο λάδι, τις 3 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ και την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίξε το μείγμα με την ζάχαρη και το μείγμα με τα κρεμμύδια πάνω από τα ψάρια και τα φασόλια. Αφήνουμε να μαρινάρετε τουλάχιστον 15 λεπτά και μέχρι 2 ώρες.
- Πριν σερβίρεις ρίξε από πάνω τα φιστίκια.
2. Ψητός σολομός με σάλτσα από σουσάμι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υλικά
- 4 φιλέτα σολομού στεγνά, χωρίς κόκαλα
- 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι
- 1 μικρό λεμόνι
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο σουσάμι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- ½ κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κούπα φύλλα βασιλικού, κομμένα με το χέρι
Εκτέλεση
- Προετοίμασε μια σχάρα σε μέτρια θερμοκρασία. Τρίψε σολομό με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ρίξε αλάτι και από τις δυο μεριές..
- Κόψε την κορυφή και το τέλος από το λεμόνι. Τοποθετήσε το λεμόνι σε όρθια θέση και κόψε την φλούδα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μείνεις ένα τετράγωνος πυρήνας. Ψιλόκοψε καλά τις φλούδες από το λεμόνι και ρίξ’ τα ένα μικρό μπολ. Πάρε την σάρκα από το λεμόνι και στίψε την πάνω από το μπολ με τις φλούδες. Προσθέσε το λάδι, το σουσάμι, το μέλι, το σησαμέλαιο και το υπόλοιπο λάδι στο μπολ με την φλούδα του λεμονιού. Ρίξε αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακάτεψε καλά.
- Καθάρισε τη σχάρα του πετρελαίου, στη συνέχεια τοποθετήστε αμέσως τον σολομό με το δέρμα προς τα κάτω. Κλείσε τη σχάρα και ψήσε τον σολομό για 6-8 λεπτά, πάντα με το δέρμα προς τα κάτω. Μετέφερε τον σολομό σε ένα πιάτο και άφησε λίγο να κρυώσει.
- Σέρβιρε τον σολομό με τα φύλλα βασιλικού και σάλτσα σησαμιού.
3. Αρνίσια παϊδάκια με ντοματοσαλάτα
Υλικά
- 300 γραμ. παϊδάκια
- Αλάτι
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλιά της σούπας ψημένα φιστίκια
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο λευκό σουσάμι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 4 κρεμμυδάκια, μόνο τα πράσινα κομμάτια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- ½ λεμόνι
- 1 μαρούλι
- 2 ντομάτες μεσαίου μεγέθους
Εκτέλεση
- Αλατοπιπέρωσε τα παϊδάκια, στη συνέχεια τρίψ’ τα με κανέλα, φροντίζοντας να να πάει παντού. Σε ένα επεξεργαστή τροφίμων ρίξε τα φιστίκια και χτύπα καλά.
- Ζέστανε το λάδι σε μια μέτριου μεγέθους κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Τηγάνισε τα παϊδάκια για περίπου 3 λεπτά ανά πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια βγάλ’ τα από τη φωτιά και άσε να κάτσουν για 5 λεπτά. Κράτα 2 κουταλιές της σούπας ζουμιά από το τηγάνι.
- Σε ένα μετρίου μεγέθους μπολ, αναμιγνύεις τα φιστίκια, το σουσάμι και περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Αφήστε κατά μέρος μια μεγάλη πρέζα από το μείγμα των φιστικιών για το σερβίρισμα. Πρόσθεσε τα κρεμμυδάκια στο μπολ, μαζί με το ξύσμα και το χυμό από μισό λεμόνι. Στο μείγμα με τα κρεμμυδάκι και τον χυμό λεμονιού, ρίξε τις 2 κουταλιές που έχεις κρατήσει από το ζουμί του τηγανιού και ανακάτεψε καλά.. Πρόσθεσε το μαρούλι και τις ντομάτες και ανακάτεψε για να πάνε παντού τα υλικά.
- Πάνω από τη σαλάτα ρίξε το μείγμα φυστικιών και σέρβιρε τα παϊδάκια με την σαλάτα ντομάτας, στο ίδιο πιάτο όλα.
4. Ζουμερά μπέργκερ γαλοπούλας
Υλικά
- 2 αβοκάντο, κομμένα στη μέση
- 2 κουτ. του γλυκού σάλτσα Worcestershire
- 1 κουτ. του γλυκού σκόρδο
- 1 κουτ. του γλυκού κύμινο
- 3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
- 4 κουτ. του γλυκού sriracha
- 1½ κουτ. του γλυκού αλάτι
- ½ μέτριο κόκκινο κρεμμύδι
- 500 γραμ. κιμά γαλοπούλας
- 4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 3 κούπες κόκκινο λάχανο πολύ λεπτό κομμένο σε φέτες
- 2 κουταλιές της σούπας. φρέσκο χυμό λάιμ
- 4 ψωμάκια για χάμπουργκερ
Εκτέλεση
- Σε ένα μέτριο μπολ, λιώνεις το μισό από το 1 αβοκάντο με ένα πηρούνι, μέχρι να αποκτήσει λεία υφή. Πρόσθεσε τη Worcestershire σως, τ σκόρδο σε σκόνη, το κύμινο, τις 3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα, τα 2 κουταλάκια του γλυκού Sriracha και το 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Τρίψε το 1/4 του κρεμμυδιού στις μεσαίες τρύπες ενός τετράγωνου τρίφτη πάνω από το μπολ με τη μαγιονέζα και τη Worcestershire σως . Ανακατέψτε με ένα πιρούνι για να συνδυαστούν όλα. Πρόσθεσε το κιμά γαλοπούλας και ανακάτεψε καλά με καθαρά χέρια μέχρι το μείγμα να είναι ομοιογενές.
- Σε μια πιατέλα ρίξε μια κουταλιά ελαιόλαδα. Χρησιμοποιώντας τα λαδωμένα χέρια σου, σχημάτισε 4 μπάλες με τον μείγμα του κιμά γαλοπούλας. Άσε τα μπιφτέκια γαλοπούλα να κάτσουν για δέκα τουλάχιστον λεπτά, ακάλυπτα.
- Εν τω μεταξύ, ανακάτεψε την μαγιονέζα, τις 2 κουταλιές της σούπας Sriracha και το αλάτι σε ένα μικρό μπολ.
- Κόψε σε ψιλές ροδέλες το υπόλοιπο κρεμμύδι και ρίξ’ το σε ένα μπολ μαζί με το λάχανο.
- Ζέστανε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά. Βάλε προσεκτικά ένα-ένα τα μπιφτέκια γαλοπούλας στο τηγάνι. Τηγάνισε τα μπιφτέκια για 5 λεπτά μέχρι να πάρουν σκούρο καφετί χρώμα από κάτω. Γύρνα τα μπιφτέκια και μαγείρεψέ τα για άλλα 5 λεπτά.
- Κόψε το αβοκάντο που σου έχει μείνει σε λεπτές φέτες. Προσθέσε το χυμό λάιμ και την 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο μείγμα με το λάχανο μίγμα και ανακάτεψε καλά. Ρίξε αλάτι.
- Άπλωσε τη Sriracha με τη μαγιονέζα πάνω στα ψωμάκα για μπέργκερ, τοποθέτησε τις από πάνω τα μποφτέκια και μετά τις φέτες αβοκάντο. Πάνω από το αβοκάντο βάλε το λάχανο με το κρεμμύδι και κλείσε με το άλλο ψωμάκι.
5. Καλοκαιρινή σαλάτα με αγγούρια και κρεμμύδια
Υλικά
- 6 αγγούρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- ½ μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
- ¼ της κούπας ξύδι ρυζιού
- 2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Φρέσκα φύλλα μέντας
Εκτέλεση
- Ρίξε τα αγγούρια, το κρεμμύδι και το 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ. Αφήσε τα υλικά να καθίσουν έως ότου αρχίσουν να απελευθερώνουν τα υγρά τους τα αγγούρια. Πιέστε απαλά τα αγγούρια για να βγει περισσότερο υγρό, προσέχοντας να μην τα σπάσετε. Αφαίρεσε τα υλικά από το μπολ και τοποθέτησε τα σε ένα άλλο, καθαρό. Ρίξε πάνω στα λαχανικά σου το ξύδι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και τη μέντα για το γαρνίρισμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ