Site icon TLIFE

Οι 8 πιο συχνοί λόγοι που κάνουν το μεταβολισμό να υπολειτουργεί. Ποιοι είναι;

Μεταβολισμός. Ο καλύτερος σου φίλος, όταν θέλεις να αδυνατίσεις ή απλά να προσέξεις τη σιλουέτα σου. Ο σύμμαχός σου. Τι συμβαίνει, όμως, όταν μετατρέπεται σε “εχθρό”; Όταν υπολειτουργεί και δυσκολεύει την προσπάθειά σου να χάσεις κιλά; Ποιοι είναι οι πιο συχνοί λόγοι που κάνουν το μεταβολισμό να “κολλάει” και τον αριθμό στη ζυγαριά να μην ξεκολλάει;

 

 

– Καταναλώνεις αρκετό αλάτι και ζάχαρη. Ναι, το ξέρω! Τα έχεις μειώσει αρκετά από τη διατροφή σου. Και τα δύο. Μήπως, όμως, τελικά αρκετές τροφές που απολαμβάνεις καθημερινά “κρύβουν” αρκετή ζάχαρη ή αλάτι; Πόσες κουταλιές προσθέτεις στον καφέ σου; Πόσο συχνά υποκύπτεις σε φαγητά που φημίζονται για την… αλατότητα τους; Η στιγμή να απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά έφθασε. Εκείνη που θα αφαιρέσεις εντελώς από το διατροφικό σου πλάνο τις συγκεκριμένες τροφές δεν αργεί. Για το καλό του μεταβολισμού σου…

– Μειώνεις ξαφνικά τις μερίδες. Από το μεγάλο πιάτο κατευθείαν στο… με τα βίας βλέπω το φαγητό στο κέντρο. Πιστεύεις ότι έτσι θα αδυνατίσεις γρηγορότερα. Έλα, όμως, που ο μεταβολισμός σου έχει άλλα σχέδια: σκοπεύει να “κολλήσει” για λίγο και την απώλεια βάρους να καθυστερήσει. Καλύτερα, λοιπόν, η μείωση να είναι σταδιακή και με γνώμονα τη λογική.

– Παραλείπεις τα ενδιάμεσα σνακ. Στο ίδιο μήκος κύματος με το παραπάνω λάθος. Πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και τέλος. Για πόση ώρα υπολογίζεις περίπου να αφήσεις το στομάχι σου εντελώς άδειο; Καλύτερα, να μην ξεπεράσει τις τρεις ώρες. Έτσι, θα κρατήσεις το μεταβολισμό σου ενεργό και το στόχο για γρήγορο αδυνάτισμα εφικτό.

 

 

– Προτιμάς τον decaf καφέ. Μπορεί να τον κατηγορούν όσοι δεν τον εκτιμούν, όμως ο καφές έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί το μεταβολισμό σου, πριν καν πιεις την τελευταία γουλιά. Όλοι, εκτός από τον decaf. Για ευνόητους λόγους. Ξέρεις, λοιπόν, τι πρέπει να προτιμήσεις και τι να αποφύγεις.

– Δεν κοιμάσαι σωστά. Φταίει το άγχος, φταίνε οι υποχρεώσεις που ακόμα και τώρα δεν σε αφήνουν να ξεκουραστείς, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: κοιμάσαι λιγότερο, ο μεταβολισμός σου αποσυντονίζεται και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

– Έχεις υπερβολικό άγχος. Την αιτία τη γνωρίζεις εσύ, μία από τις συνέπειες, όμως, θα τη βιώσεις σύντομα (αν δεν την ζεις ήδη): οι λειτουργίες του σώματος αλλάζουν ταχύτητα και ρυθμό. Όχι προς το καλύτερο. Προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αρχίζουν να επιβραδύνονται. Το ίδιο και ο μεταβολισμός σου.

 

 

– Ξεχνάς τι θα πει “υδατάνθρακας”. Αφού δεν βρίσκεται πια στο πιάτο σου… Δεν είναι, όμως, όλοι το ίδιο. Υπάρχουν μερικοί υδατάνθρακες, όπως για παράδειγμα τα δημητριακά ολικής αλέσεως ή τα tricolore ζυμαρικά που ενεργοποιούν τις καύσεις του οργανισμού και το λίπος αρχίζει να περιορίζεται -μη σου πω ότι εξαφανίζεται συντομότερα. Ποιοι είναι αυτοί; Θα τους βρεις εδώ.

– Τρως κάθε μέρα σε διαφορετική ώρα. Μα, αν έχει κίνηση στο δρόμο; Αν πρέπει να κάτσω λίγο παραπάνω στη δουλειά; Αν έχω ραντεβού; Όλα λογικά και σίγουρο ότι θα συμβούν. Οι ειδικοί δεν αναφέρονται σε αυτές τις μικρές διαφορές. Αλλά, αν τη Δευτέρα τρως το κυρίως πιάτο της ημέρας στις τρεις, την Τρίτη στις επτά και την Τετάρτη στις εννιά, πώς να μην μπερδευτεί και ο μεταβολισμός σου;

© 2025 tlife.gr