Οι διατροφικές συμβουλές της διαιτολόγου για το τραπέζι του Πάσχα (που φέτος θα είναι διαφορετικό)

Tο φετινό Πάσχα είναι το πιο ιδιαίτερο που έχεις ζήσει. Μένουμε σπίτι -για το καλό μας, μακριά από συγγενείς και φίλους, για να τους προστατεύσουμε και να προστατευθούμε. Από αγάπη λέγεται αυτό και είναι ταιριαστό με τις Άγιες αυτές μέρες, που φέτος θα τις ζήσουμε διαφορετικά. Με διαφορετική ψυχολογία.

Το τραπέζι δεν θα έχει πολυκοσμία. Μπορεί όμως να έχει όλα εκείνα που συνηθίζουμε να τρώμε κάθε χρόνο. Κι επειδή, ως γνωστόν, η καραντίνα, πολλούς από εμάς μας έχει ρίξει στο φαγητό… ακολουθούν μερικές συμβουλές από την ειδικό για να καταναλώσεις όσο πιο “σωστά” γίνεται τις πασχαλινές νοστιμιές.

Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Εύα Καφετζή, μοιράζεσαι μαζί μας μερικά χρήσιμα tips, για να μην ξεφύγουμε!

Μία από τις κλασικές αξίες του Πάσχα είναι το άφθονο φαγητό την Κυριακή που η Μεγάλη Εβδομάδα φθάνει στο τέλος της. Ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν το κλασικό οικογενειακό τραπέζι, η επιθυμία σου να ετοιμάσεις μόνη σου τα εδέσματα που κάθε χρόνο απολαμβάνεις, θα σε οδηγήσει να φας λίγο περισσότερο. Για αυτό, πρέπει να προσέξεις:

– Αν έχετε νηστέψει αρκετές ημέρες δεν μπορείτε να κρατηθείτε, το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ καλό είναι να περιοριστείτε σε ένα μικρό μπολάκι από μαγειρίτσα ή οποιαδήποτε άλλη κρεατόσουπα, προκειμένου να αποφύγουμε την δυσπεψία. Επίσης, θα ήταν ιδανικό να αποφύγετε την κατανάλωση αυγού, διότι θα δυσκολέψει την πέψη του γεύματος. Δε χρειάζεται να κάνετε υπερβολή στο γεύμα σας. Η μετάβαση από την νηστεία στο κυριακάτικο τραπέζι πρέπει να είναι ομαλή.

Το πρωί της Κυριακής μην μείνετε νηστικές, για να φάτε περισσότερο το μεσημέρι και να φτιάξετε από νωρίς τα γεύματα σας. Καταναλώστε ένα ελαφρύ πρωινό, όπως ένα φλιτζάνι γάλα ή ένα γιαούρτι με 1 μικρή φέτα τσουρέκι ή 2 κουλουράκια.

–  Να μην ξεχάσετε τα φρούτα και τους φυσικούς χυμούς για το ενδιάμεσο γεύμα, τα οποία θα σας προσφέρουν φυτικές ίνες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Το νερό και θα σας ενυδατώσει αλλά και θα προκαλέσει τον κορεσμού του στομάχου. Όσο θα περιμένετε το αρνάκι να ψηθεί, είναι η κατάλληλη στιγμή…

– Και φτάσαμε στο Κυριακάτικο μεσημεριανό γεύμα. Μια σημαντική συμβουλή είναι να μην τσιμπολογάτε. Προσέξτε να γεμίσετε ένα πιάτο με σαλάτα και να την καταναλώσετε πρώτα, η οποία χάρη στις φυτικές ίνες μειώνει την απορρόφηση του λίπους του κρέατος. Έπειτα το κρέας που θα επιλέξετε φροντίστε να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα λίπους και αποφύγετε την πέτσα. Ανάμεσα σε αρνάκι και κατσικάκι αυτό που μας προσφέρει λιγότερες θερμίδες είναι το κατσικάκι. Το αρνί προσφέρει 374 θερμίδες / 100 γραμμάρια, ενώ το κατσίκι 166 θερμίδες / 100 γραμμάρια.

– Αν επιλέξετε να συνοδεύσετε το κρεατικό σας με κρασάκι, δώστε προσοχή στην ποσότητα αλκοόλ. 1-2 ποτηράκια κρασί μόνο καλό μπορεί να σας κάνει, αλλά πρέπει να αρκεστείτε σε αυτά.

– Μην αφήσετε την μυρωδιά του τσουρεκιού που έχετε ετοιμάσει να σας παρασύρει. Καλό είναι να περιοριστείτε σε μία φέτα, γιατί δε θέλετε να “φορτωθείτε” περιττές θερμίδες. Επίσης, μην το δοκιμάσετε τις βραδινές ώρες. Γιατί, 260 – 300 θερμίδες σε μία ήδη υψηλά θερμιδογόνο ημέρα, μόνο Πασχαλινό δώρο δεν τις λες.

– Και έρχεται η νύχτα… Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, καλό είναι να περιοριστείτε σε μια ατομική σαλάτα ή ένα ημιαποβουτυρομένο  γιαούρτι με 1-2 φρυγανιές ή ένα φλιτζάνι light γάλα με τρεις κουταλιές της σούπας δημητριακά ολικής αλέσεως. Μην παραλείψετε το βραδινό και μείνετε νηστικές για τόσες πολλές ώρες.

– Μιας και φέτος, ετοιμάζετε εσείς το μενού σας, μην παραλείψετε τα λαχανικά και τα όσπρια, τα οποία μπορείτε να καταναλώσετε και την επόμενη ημέρα, όχι ως συνοδευτικό του κρέατος, αλλά ως κυρίως.

Last but Not Least, μετά από μια – δυο μέρες επανερχόμαστε στην ισορροπημένη διατροφή, έτσι ώστε να αποφύγουμε την αύξηση του βάρους μας. Καλό Πάσχα!

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164