Κάθε χρόνο βγαίνουν στην επιφάνεια νέες τάσεις. Αυτό ισχύει στο χώρο της ομορφιάς, της μόδας, αλλά και του fitness. Πέρσι για παράδειγμα, υιοθετήσαμε στη διατροφή μας τα acai bowls, πήραμε βιταμίνη D, φάγαμε μερικά super foods και αυτό γιατί ναι μεν μας κάνουν καλό, αλλά από την άλλη βλέπαμε να τα τρώνε τα fitness girls και οι γυμνασμένες διάσημες, να υπάρχουν μέσα σε συνταγές και να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των διατροφολόγων.
Το 2019 την εμφάνισή τους κάνουν νέες διατροφικές τάσεις που σταδιακά θα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, θα δούμε ότι “παίζουν” στα ράφια των σούπερ μάρκετ και ότι η αναζήτησή τους στο διαδίκτυο θα αυξηθεί πολύ. Η ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη “Λόγω Διατροφής” μας συστήνει τα food trends. Δίνουμε το λόγο στους ειδικούς…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι διατροφικές τάσεις σηματοδοτούν κάθε χρονιά τη δημιουργία καινοτομικών τροφών ή την ανακάλυψη νέων φυσικών τροφίμων ή συστατικών, που μπορεί να τα γνωρίζαμε, αλλά δεν είχαμε σκεφτεί να τα εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο εξαντλούνται κατεστημένοι φυσικοί πόροι ή τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης αρχίζουν να αποτελούν διατροφικό δίλημμα για το αν κάνουν καλό ή κακό στην υγεία του ανθρώπου, δεδομένης της υψηλής επεξεργασίας και της χρήσης αντιβιοτικών. Έτσι, το 2019 λανσάρει τα ακόλουθα τρόφιμα και συστατικά στην καθημερινή διατροφή:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Food swap
Είναι ο αγγλικός όρος που χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση «κακών» τροφίμων με τις υγιεινές εκδοχές τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:
- Αβοκάντο αντί για βούτυρο και μαγιονέζα
- Φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα) ή smoothies αντί για γλυκά
- Γάλα αμυγδάλου αντί για αγελαδινό
- Μυρωδικά αντί για αλάτι
- Ψητά chips γλυκοπατάτας αντί για πατάτες τηγανιτές
- Μέλι, ζάχαρη καρύδας, σιρόπι σφενδάμου αντί για ζάχαρη
Ωκεάνιες Γεύσεις
Το 2019 θα εμπνευστεί από γεύσεις από την Ασία, την Αυστραλία και τις δυτικές ακτές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Καθώς οι άνθρωποι γίνονται πιο πρόθυμοι να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα και γεύσεις, τα συστατικά όπως η σουπιά και η πάστα γαρίδας θα αναδυθούν πιο συχνά. Επιπλέον, τα συνηθισμένα φρούτα θα αντικατασταθούν στα smoothies και στα κοκτέιλ από τροπικά φρούτα, όπως γκουάβα, φρούτα του πάθους και φρούτα του δράκου.
Jackfruit (αρτόκαρπος)
Κάτι παραπάνω από ένα απλό φρούτο, λαχανικό, κρέας. Από πολλούς θεωρείται η ανερχόμενη τάση της χορτοφαγικής διατροφής, μιας και αποτελεί τη νέα “εναλλακτική” πρωτεΐνη. Μπορεί η οσμή του να θυμίζει κρεμμύδι, αλλά η ωμή γεύση του θυμίζει κάτι ανάμεσα σε αχλάδι και ανανά, ενώ όταν μαγειρεύεται είναι σαν χοιρινό. Η πώλησή του δεν έχει ακόμη εδραιωθεί αλλά ίσως να το βρείτε σε κονσέρβα κυρίως σε ασιατικά σούπερ μάρκετ. Θα μπορούσε να προστεθεί ως κρέας σε burritos ή tacos.
Μανιτάρια
Δεν είναι τυχαία η παροιμία «ξεφυτρώνει παντού σαν μανιτάρι». Η αποχή από την κατανάλωση του κρέατος και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των χορτοφάγων, έδωσε την έμπνευση σε πολλούς σεφ να αρχίσουν να δημιουργούν περισσότερες συνταγές με τα μανιτάρια που αποτελούν βασική εναλλακτική του κρέατος. Πολλά πειράματα και μαγείρεμα γίνονται με μια αυξανόμενη ποικιλία ειδών, από το Shiitake, το Enoki, το Portobello μέχρι το ακόμη πιο άγνωστο maitake και eryngii. Τα μανιτάρια αποτελούν εξαιρετική τροφή που αντικαθιστούν επάξια το κρέας και τα γαλακτοκομικά χάρη στο υψηλό τους περιεχόμενο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο. Επιπλέον, τα μανιτάρια έχουν μικρή θερμιδική αξία (150γρ. μανιτάρια δίνουν μόνο 32 θερμίδες, λιγότερη και από ένα φρούτο). Αυτό τα κάνει κατάλληλα για δίαιτες αδυνατίσματος. Η χαμηλή θερμιδική τους αξία οφείλεται στο γεγονός ότι είναι φτωχά σε λίπος. Δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και σχεδόν καθόλου κορεσμένα (κακά) λιπαρά.
Κάνναβη
Τα ταμπού έχουν αρχίσει πλέον να πέφτουν και η θεραπευτική χρήση της κάνναβης αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο και πλέον έχει εδραιώσει τη θέση τη στα περισσότερα καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα. Συγκεκριμένα, οι αποφλοιωμένοι σπόροι κάνναβης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ω3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και ιχνοστοιχεία. Έτσι, η ένταξη της κάνναβης στη διατροφή εφοδιάζει τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, του δέρματος, στη μείωση των τριγλυκερίδιων, της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη παθήσεων όπως η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά στη διαχείριση του άγχους. Η χρήση των σπόρων κάνναβης είναι αντίστοιχη με εκείνη των ξηρών καρπών και μπορούν να προστεθούν στο γιαούρτι, στα δημητριακά ή ακόμα και σε πράσινες σαλάτες ή smoothies φρούτων.
Παγωτό
Ξεχάστε τη βανίλια ή τη σοκολάτα, καθώς οι νέες γεύσεις παγωτού θα είναι πολύ πιο μοναδικές και ελπίζουμε να γευτείτε. Η νέα τάση στο παγωτό είναι η χρήση τροφίμων όπως το αβοκάντο, το ταχίνι, η μπανάνα, το νερό καρύδας, καθώς επίσης και αλμυρά στροβιλίσματα με παραδοσιακό τυρί.
Εμπλουτισμένα τρόφιμα με προβιοτικά
Η αυξημένη σύνδεση των προβιοτικών με την υγεία οδήγησε στον εμπλουτισμό των τροφίμων με προβιοτικά στελέχη, όπως το Bacillus coagulans GBI-30 και το Bacillus coagulans MTCC 5856. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η granola, το πλιγούρι, το γάλα καρύδας, οι σούπες και οι μπάρες δημητριακών. Ωστόσο, καλό είναι να θυμόμαστε και τις φυσικές πηγές προβιοτικών όπως το παραδοσιακό γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινόγαλο.
Θαλάσσια χόρτα ή αλλιώς βρώσιμα φύκια
Οι οπαδοί του sushi είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα τους καθώς συνδυάζονται ιδανικά με το σολομό, το αβοκάντο ή αποτελούν βασικό συστατικό στις ασιάτικες σούπες. Λίγοι όμως είναι αυτοί που γνωρίζουν την υψηλή διατροφική τους αξία μιας και τα φύκια είναι πλούσιες πηγές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης και σημαντικών βιταμινών όπως A, B12, K, αλλά και σιδήρου, ασβεστίου, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.
Οικολογική συσκευασία
Πολλοί από εμάς συνηθίσαμε να αποφεύγουμε τις πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ, αλλά μία ακόμη αλλαγή έρχεται να εδραιωθεί. Ορισμένες μάρκες αλλάζουν τη συσκευασία τους ως απάντηση στο περιβάλλον. Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες συσκευασίες από ανακυκλώσιμα υλικά και λιγότερο πλαστικό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ