Νηστεία και δίαιτα: Ένας συνδυασμός εφικτός μιας και υπάρχουν απίθανες και λαχταριστές συνταγές που μπορείς να φτιάξεις πανεύκολα και σε ελάχιστο χρόνο. Ακόμη κι αν δεν θέλεις να χάσεις βάρος αλλά να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη διατροφή, μανιτάρια, ζυμαρικά, θαλασσινά, λαχανικά ακόμη και γλυκά παίρνουν θέση στο καθημερινό σου μενού μέχρι και το Πάσχα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λίγη φαντασία και πινελιές που κάνουν μια συνταγή ξεχωριστή, αρκούν.
Ψητά μανιτάρια με δεντρολίβανο
Υλικά
- 1/2 κιλό μανιτάρια πλευρώτους
- 8 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
- 1 κ.γλ. μέλι
- 3 κ.σ. χυμό από λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. δεντρολίβανο
Εκτέλεση
- Πλένεις πολύ καλά τα μανιτάρια και τα αφήνεις στην άκρη σε απορροφητικό χαρτί
- Τα τοποθετείς σε ένα ταψί, τα αλείφεις ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνεις
- Τα ψήνεις στους 220 βαθμούς για 35 περίπου λεπτά
- Σε ένα μπολ ρίχνεις το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το ξίδι, το μέλι, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο και το δεντρολίβανο και ανακατεύεις καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν
- Ρίχνεις τη σος στα μανιτάρια και σερβίρεις
- Εναλλακτικά μπορείς να τα βάλεις σε μία κατσαρόλα μαζί με τη σοζ και να τα βράσεις για 1-2 λεπτά
Ελαφριά γαριδομακαρονάδα
Υλικά
-
1/2 κιλό spaghetti
-
600 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
-
2 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες
-
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
-
100 ml ούζο
-
500 ml σάλτσα ντομάτας
-
1 κ.γ. ζάχαρη
-
αλάτι
-
πιπέρι
Εκτέλεση
-
Ρίχνεις σε ένα τηγάνι το ελαιόλααδο και σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά
-
Προσθέτεις τις γαρίδες και τις πιπεριές και συνεχίζεις το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά
-
Σβήνεις με το ούζο και περιμένεις να εξατμιστεί
-
Αφαιρείς τις γαρίδες και τις αφήνεις στην άκρη
-
Βάζεις στο τηγάνι τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνεις να βράσουν για 5 περίπου λεπτά
-
Σε μια κατσαρόλα με νερό βράζεις τα μακαρόνια 3 λεπτά λιγότερο απ’ ότι αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας
-
Μεταφέρεις τα μακαρόνια χωρίς να τα στραγγίξεις και τις γαρίδες στο τηγάνι με τη σάλτσα
-
Τα αφήνεις να βράσουν για 3 λεπτά και σερβίρεις.
Μελιτζάνες γεμιστές με κινόα
Υλικά
- 4 μελιτζάνες μεσαίες, πλατιές
- 1 φλ. κινόα ή πλιγούρι
- 1 κολοκύθι ψιλοκομμένο
- 2 πράσiνες πιπεριές ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή τριμμένες
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβεις τις μελιτζάνες σε δύο μέρη κάθετα και αφαιρείς το εσωτερικό με ένα μεγάλο κουτάλι
- Αλείφεις με ελαιόλαδο, τις βάζεις σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τις ψήνεις στους 180C για μισή περίπου ώρα
- Πλένεις καλά την κινόα ή το πλιγούρι
- Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα 2 φλιτζάνια νερό προσθέτεις την κινόα και τα υπόλοιπα λαχανικά και τα αφήνεις να βράσουν μέχρι να πιει τα υγρά
- Προσθέτεις τον πελτέ, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζεις το βράσιμο για 10 περίπου λεπτά
- Απλώνεις το μείγμα της κατσαρόλα στις μελιτζάνες και τις ψήνεις για 15 λεπτά ακόμη.
Πατατοκροκέτες
Υλικά
- 2 μέτριες πατάτες
- 1 κρεμμύδι
- 1 κολοκύθι
- 1 καρότο
- 1 κ.σ αλεύρι καλαμποκιού
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Στραγγίζεις καλά όλα τα τριμμένα υλικά
- Τα βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύεις καλά
- Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, το αλεύρι και το ελαιόλαδο και τα ανακατεύεις πολύ καλά
- Τα πλάθεις σε στρογγυλό σχήμα
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς, στρώνεις λαδόκολλα σε ένα ταψί, τοποθετείς τις κροκέτες και τις ψήνεις για μισή περίπου ώρα.
Κορμός με καστανή ζάχαρη
Υλικά
- 450 γρ. μπισκότα χωρίς ζάχαρη
- 160 γρ. γάλα με 0% λιπαρά
- 250 γρ. κουβερτούρα στέβια
- εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κ.σ. κονιάκ
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ θρυματίζεις τα μπισκότα
- Ζεσταίνεις το γάλα και ρίχνεις την κουβερτούρα
- Ανακατεύεις διαρκώς μέχρι να λιώσει, αφαιρείς την κατσαρόλα από την εστία και την αφήνεις στην άκρη
- Όταν κρυώσει ρίχνεις το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπολ με τα μπισκότα και προσθέτεις το κονιάκ και τη βανίλια
- Ανακατεύεις καλά και στρώνεις σε μια επίπεδη επιφάνεις ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί κομμένο σε μακρόστενο σχήμα
- Τυλίγεις το μείγμα έτσι ώστε να πάρει το σχήμα κορμού και το βάζει στην κατάψυξη για 3 περίπου ώρες.
Photos: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ