Έρχεται το καλοκαίρι και μαζί του έχει σκοπό να φέρει extra ποσότητες υγρών, αλλά κατά πάσα πιθανότητα όχι νερού. Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει έχουμε περισσότερη ανάγκη για ενυδάτωση, με αποτέλεσμα να το “ρίχνουμε” στους καφέδες, στους χυμούς και στα smoothies. Επιπλέον, η τάση να βγαίνουμε περισσότερο το βράδυ, πάντα συνοδεύεται από ένα, δύο ή και περισσότερα ποτάκια. Κάπου εδώ θα βάλω ένα stop σε αυτήν την εισαγωγή και θα σου αποκαλύψω το νόημα του σημερινού μας θέματος. Αλήθεια, εσύ ξέρεις πόσες θερμίδες κρύβουν τα “υγρά” που καταναλώνεις; Ξέρεις ότι μπορούν να κρύβουν μια θερμιδική βόμβα που μπορεί να καταστρέψει τη δίαιτά σου; Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κλειώ Δημητριάδου, αναλύει αυτήν τη φορά τις “υγρές θερμίδες” και δίνει πληροφορίες που μέχρι στιγμής δεν ξέραμε. Ο λόγος στην ειδικό…
Οι θερμίδες που ίσως λαμβάνουμε λιγότερο υπόψιν είναι αυτές που προέρχονται από τα τρόφιμα που πίνουμε. Ωστόσο, είναι πολύ επικίνδυνες, με δεδομένο ειδικά ότι δε μας χορταίνουν κιόλας!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καφές
Ο καφές από μόνος του έχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες. Αυτό που επιβαρύνει τη θερμιδική του αξία είναι η ζάχαρη, το γάλα και οποιοδήποτε άλλο ευφάνταστο έξτρα υλικό.
- Ζάχαρη στον καφέ: Το πρόβλημα με τη ζάχαρη δεν είναι τόσο οι θερμίδες της (1 κουταλάκι μας δίνει 20 θερμίδες), αλλά το γεγονός ότι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και κατά πάσα πιθανότητα ο οργανισμός θα τη μετατρέψει σε λίπος.
- Γάλα στον καφέ: Το γάλα που προστίθεται δεν είναι τόσο επιβαρυντικό ειδικά αν είναι χαμηλών λιπαρών! Αν βέβαια, μιλάμε για latte, υπολογίζουμε 120 θερμίδες για light γάλα και 150 για πλήρες.
Bonus Info: Αν ξεκινήσουν οι προσθήκες με κρέμες γάλακτος, σιρόπι, σαντιγύ, τότε φτάνουμε σε θερμίδες αντίστοιχες ενός πλήρους γεύματος. Το να περιέχει ένα ρόφημα καφεΐνη δε σημαίνει ότι είναι καφές. Μπορεί απλά να είναι milkshake ή γλύκισμα σε υγρή μορφή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αλκοόλ
Ένα γραμμάριο καθαρού αλκοόλ μας δίνει 7 θερμίδες. Το κύριο ζήτημα όμως, είναι ότι πρόκειται για κενές θερμίδες, χωρίς καμία αξία και χωρίς να τις χρησιμοποιήσει κάπως ο οργανισμός. Το πιο πιθανό είναι πως και αυτές θα γίνουν λίπος. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, όταν μιλάμε για cocktail, όπου οι πειραματισμοί των υλικών γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκοι, με αποτέλεσμα 1 ή 2 ποτά να αρκούν για να χαλάσει η δίαιτα της ημέρας.
Οι θερμίδες των ποτών:
- Ένα ποτήρι κρασί ίσον 70 θερμίδες
- Ένα ποτήρι μπύρα ίσον 150 θερμίδες
- Ένα mojito ίσον 220 θερμίδες
- Ένα daiquiri ίσον 300 θερμίδες
- Μια margarita ίσον 230 θερμίδες
- Μια pina colada ίσον 300 θερμίδες
… Και αυτοί οι υπολογισμοί αφορούν το ένα ποτό κάθε φορά! Αν αναλογιστείς ότι μια μέση γυναίκα πρέπει να προσλαμβάνει περίπου 2000 θερμίδες, όλα όσα αναφέρθηκαν ξεπερνούν το 10% των ημερήσιων αναγκών!
Χυμοί
Κάθε ένα ποτήρι φυσικού χυμού αντιστοιχεί σε 120 θερμίδες (δηλαδή σε 2 φρούτα). Αυτό ισχύει για την πλειοψηφία των χυμών του εμπορίου και των χυμών που γίνονται από αποχυμωτές. Αν μιλήσουμε για ανάμεικτους χυμούς που βρίσκουμε σε καφετέριες, η θερμιδική αξία ξεφεύγει σημαντικά γιατί εκεί έχουμε και αλεσμένα ολόκληρα φρούτα και συνήθως και μπανάνα, που από μόνη της έχει 120 θερμίδες.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στους συσκευασμένους χυμούς γιατί ενδέχεται να περιέχουν ζάχαρη. Όπως είπαμε και για τους καφέδες, το πρόβλημα είναι το πόσο επηρεάζει η ζάχαρη το σάκχαρο του οργανισμού και όχι η θερμιδική της αξία
Smoothies
H φαντασία εδώ μπορεί να κάνει πολύ κακό. Τα smoothies υπερτερούν ποιοτικά των χυμών, εφόσον περιέχουν ολόκληρο το φρούτο και λόγω των φυτικών ινών βοηθούν στον καλύτερο κορεσμό και σε μειωμένο γλυκαιμικό δείκτη.
- Αν η συνταγή σου περιοριστεί σε 1-2 φρούτα και ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου, τότε μιλάμε για ένα πολύ light σνακ.
- Αν όμως, προσθέσεις αβοκάντο, ταχίνι, ξηρούς καρπούς, βρώμη, μέλι κλπ τότε μιλάμε για μια θερμιδική βόμβα. Μπορείς βέβαια να καταναλώσεις κάτι τέτοιο, αρκεί να το θεωρήσεις κανονικό γεύμα και όχι ένα απλό ρόφημα!
Extra Tip: Μια καλή λύση θα ήταν να ενισχύσεις το smoothie σου με λαχανικά και μπαχαρικά (π.χ> κανέλα, κουρκουμά), ώστε να έχεις εναλλαγές στις γεύσεις και όχι θερμιδική επιβάρυνση!
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
Κράτα το
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ