Είναι κάποιες μέρες που νιώθεις ότι δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, έχεις ένα βουητό στα αυτιά, μια μικρή ζάλη και θολούρα. Επίσης, υπάρχουν κάποιες στιγμές που νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά με την μνήμη σου και ότι όλα έχουν διαγραφεί από τον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου σου. Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη, εξηγεί παρακάτω πως όλα αυτά μπορούν να διορθωθούν με τις κατάλληλες τροφές. Ο λόγος στην ειδικό…
Οι “υγιεινές” τροφές δίνουν ενέργεια στο σώμα αλλά και στον εγκέφαλο, δημιουργώντας τη διάθεση και τον τρόπο που σκεφτόμαστε και νιώθουμε. Η “θολούρα” μπορεί να νομίζουμε πως σχετίζεται μόνο με τον εγκέφαλο, όμως τα σώματά μας είναι περίπλοκα και το ένα μέρος σχετίζεται με το άλλο. Η θολούρα δεν έχει ιατρικό όρο, πράγμα που κάνει δύσκολη την διάκριση των συμπτωμάτων σε όλους. Για μερικούς μπορεί να είναι ένα ενοχλητικό βουητό, ενώ για άλλους μπορεί να είναι αλλαγή στη διάθεση, ευαίσθητη μνήμη, διάσπαση της προσοχής και κόπωση. Η θολούρα του εγκεφάλου διαφέρει από άτομο σε άτομο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εάν είστε υγιής και χωρίς κάποια πάθηση, αλλά θεωρείτε πως είναι μέρος της καθημερινότητά σας, ξεκινήστε βελτιώνοντας τη διατροφή και τις ώρες ύπνου σας για να υπερνικήσετε το άγχος. Είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για να απελευθερώνετε το άγχος σας και μην ξεχνάτε να πίνετε νερό.
Ω-3 λιπαρά για καλύτερη εγκεφαλική υγεία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα λιπαρά ψάρια είναι ένα τρόφιμο ευεργετικό για τον εγκέφαλο, αλλά εξακολουθούν να μην καταναλώνονται τόσο συχνά. Συστήνεται να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή σας έως και 3 φορές την εβδομάδα, καθώς μακροπρόθεσμα θα βελτιώσουν την πνευματική υγεία, θα αποτρέψουν την πρόωρη εγκεφαλική γήρανση και θα μειώσουν τις θολούρες.
Τα λιπαρά ψάρια παρέχουν ποικιλία Ω-3 λιπαρών. Υπάρχουν πολλές έρευνες σχετικά με αυτά τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, που τα συνδέουν με προστατευτικές ιδιότητες για την πνευματική και καρδιακή υγεία. Οι χημικές ενώσεις τους μειώνουν τη φλεγμονή και γίνονται μέρος των μεμβρανών των εγκεφαλικών κυττάρων, βελτιώνοντας τη λειτουργία τους. Αυτό βοηθά τη μετάδοση χημικών σημάτων από κύτταρο σε κύτταρο, κρατώντας μας σε εγρήγορση και ενισχύοντας τη συγκέντρωση.
Πηγές:
- Αντζούγιες
- Σολομός
- Σκουμπρί
- Σαρδέλες
- Ρέγγα
- Πέστροφα
- Τόνος
- Καρύδια
- Μαλακή μαργαρίνη
Πρωτεΐνη στο πρωινό
Μπορεί να φαίνεται περίεργο ότι τα τρόφιμα στο πρωινό είναι καθορισμένα, σε σύγκριση με αυτά που τρώμε τις άλλες ώρες της ημέρας. Συχνά, τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και ζάχαρη κυριαρχούν στο πρωινό μας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν λαμβάνουμε αρκετή πρωτεΐνη στο πρώτο γεύμα της ημέρας.
Η πρωτεΐνη αποτελείται από απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία των μυών, των ερυθροκυττάρων και των ορμονών. Μας παρέχουν την ενέργεια για να κινηθούμε και βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών. Οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, οι οποίες είναι οι ορμόνες που ελέγχουν τη διάθεση, τη διανοητική σαφήνεια και τη μνήμη. Έτσι χρειαζόμαστε πρωτεΐνη για έναν υγιή και λειτουργικό εγκέφαλο.
Πηγές:
- Αυγά
- Γιαούρτι
- Γάλα
- Τυρί
- Ξηροί καρποί
Βιταμίνη Β στο πρωινό
Οι βιταμίνες Β χρησιμοποιούνται συνεχώς για να παρέχουν ενέργεια στον εγκέφαλο και στο σώμα, μετατρέποντας τα θρεπτικά συστατικά σε αναλώσιμη ενέργεια. Είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του εγκεφάλου. Παρέχουν την ενέργεια που απαιτείται για την μεταφορά νευρικών ώσεων, τη σύνθεση του DNA και για τον μεταβολισμό των χημικών. Το σώμα δεν αποθηκεύει αποτελεσματικά τις βιταμίνες Β, για αυτό πρέπει να τις λαμβάνουμε συχνά από τη διατροφή μας, αφού υπάρχει περίπτωση να είμαστε υποτονικοί και κουρασμένοι. Οι βιταμίνες Β μπορεί να είναι αρκετά ισχυρές, για αυτό καλό είναι να τις λαμβάνουμε το πρωί δίνοντάς μας μια δόση ενέργειας.
Πηγές:
- Σπανάκι
- Όσπρια
- Ψωμί – δημητριακά ολικής αλέσεως
- Αυγά
- Γάλα
- Τυρί
Μαύρη σοκολάτα
Πιο σημαντική είναι η ποιότητα παρά η ποσότητα, και η πιο σκούρα κερδίζει. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει ενεργές φλαβονόλες κακάου, οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αυτή λειτουργεί με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ροής του αίματος, φέρνοντας περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τη διάθεση, με μακροπρόθεσμες ιδιότητες νευροπροστασίας και εγκεφαλικής διαμόρφωσης. Το κακάο περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα καφεΐνης, παρέχοντας ενέργεια.
Η μαύρη σοκολάτα έχει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα κακάο και λιγότερη ζάχαρη από την σοκολάτα γάλακτος ή τη λευκή. Επίσης, περιέχει μαγνήσιο –το θρεπτικό συστατικό της χαλάρωσης- το οποίο χαλαρώνει του μύες και προάγει την παραγωγή ντοπαμίνης, η ορμόνη της ευχαρίστησης.
Προβιοτικά για την καλή λειτουργία του εντέρου και των συναισθημάτων
Ανέκαθεν υπήρχε μια σύνδεση του εγκεφάλου με το έντερο, πράγμα που δικαιολογεί τα γαστρεντερικά προβλήματα σε περιόδους άγχους και έντονων συναισθημάτων. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν ακόμα περισσότερες ενδείξεις πως αυτή η σχέση είναι αμφίδρομη. Ο εντερικός σωλήνας αποτελείται από στρώσεις υγιεινών βακτηρίων που ονομάζονται μικροβιώματα και οι ζωντανές καλλιέργειες τους εξυπηρετούν μια πληθώρα λειτουργιών στην πέψη, στην παραγωγή ορμονών και στο ανοσοποιητικό. Με τα μικροβιώματα του εντέρου να ρυθμίζουν την δημιουργία των νευρομεταβιβαστικών ορμονών, πιο συγκεκριμένα την σεροτονίνη, η μικροβιολογική ισορροπία είναι εξαιρετική καθώς επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργούν άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.
Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη χλωρίδα του εντέρου και χρειαζόμαστε μια υγιεινή, ποικίλη διατροφή γεμάτη από φυτικές ίνες για να την βοηθήσουμε να αναπτυχθεί. Τα προβιοτικά μέσα από τα ζυμωμένα τρόφιμα περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες που τροφοδοτούν τα φιλικά βακτηρίδια του εντέρου μας και βοηθούν στην εξισορρόπηση της διάθεσης, της λειτουργίας του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς μας.
Πηγές:
- Γιαούρτι
- Κεφίρ
- Ξινόγαλο
- Σάλτσα σόγιας
- Τόφου
P.S.: Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε για τη θολούρα και τις συνέπειές της, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
Επιμέλεια απόδοσης κειμένου: Φοιτήτρια Διαιτολογίας ιδιωτικού κολεγίου Μαίρη Τζο Χριστοπούλου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ