Οι βασικότεροι και πιο ύπουλοι λόγοι που δεν σου επιτρέπουν να χάσεις κιλά όσο κι αν προσπαθείς

Προσέχεις τη διατροφή σου, ασκείσαι συχνά, προσπαθείς να μένεις μακριά από αλκοόλ, ζάχαρη και λιπαρά. Όλα ωραία ως εδώ; Κάθε φορά όμως που ανεβαίνεις στη ζυγαριά το βάρος σου είναι ίδιο και απαράλαχτο. Αναρωτιέσαι αν κάνεις κάποιο λάθος με αποτέλεσμα η να μην χάνεις κιλά όσο κι αν προσπαθείς. Κι αν έχεις κάνει όλους τους ελέγχους και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας τότε οι experts είναι εδώ για να σου αποκαλύψουν τους 6 πιθανούς και πολύ ύπουλους λόγους που δεν χάνεις βάρος. 

Δεν πίνεις αρκετό νερό 

Γνωρίζεις πολύ καλά ότι είναι πολύ σημαντικό να πίνεις αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας αν θέλεις να χάσεις βάρος. Μειώνει την όρεξη μεν αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όταν είσαι αφυδατωμένη, τα νεφρά δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, έτσι το σώμα στρέφεται στο συκώτι για πρόσθετη υποστήριξη. Επειδή το συκώτι εργάζεται σκληρά, περισσότερο από το λίπος που καταναλώνεις αποθηκεύεται, αντί να καίγεται. Επιπλέον, εάν αυξάνεις την πρόσληψη φυτικών ινών στα 25 γραμμάρια ή και περισσότερα την ημέρα αλλά δεν πίνεις αρκετό νερό μπλοκάρεις τον οργανισμό. Οι φυτικές είναι απαραίτητες αλλά αν τις καταναλώνεις συχνά και σε μεγάλες ποσότητες πρέπει να αυξάνεις και το νερό ταυτόχρονα. Διαφορετικά, αντί να βοηθούν στην πέψη στην πραγματικότητα οδηγούν σε δυσκοιλιότητα και κατά συνέπεια σε έντονη αίσθηση φουσκώματος. Αναρωτιέσαι πόσο νερό πρέπει να πίνεις; Περίπου 2 λίτρα την ημέρα. Κι αν πάλι ασκείσαι θα χρειαστεί να τα αυξήσεις. 

Όχι άλλη πρωτεΐνη

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη απώλεια βάρους, τουλάχιστον στην αρχή. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού και σου εμποδίζει να χάσεις μυς καθώς χάνετε λίπος. Το σώμα σου ξοδεύει περισσότερη ενέργεια για να μεταβολίσει πρωτεΐνες από υδατάνθρακες ή λίπος έτσι οι δίαιτες με υψηλότερη πρωτεΐνη σε κάνουν να κάψεις λίγο περισσότερες θερμίδες. Πόση πρωτεΐνη όμως χρειάζεσαι την ημέρα; Εξαρτάται από το βάρος σου μεν αλλά οι περισσότερες γυναίκες πρέπει να παίρνουν από 40 έως 80 γραμμάρια. Για να το πετύχεις μπορείς να καταναλώνεις 18 γρ.γιαούρτι, 1-2 αυγά για πρωινό και στη συνέχεια 25 γρ. κοτόπουλο ή ψάρι. Πολύ καλό κάνουν επίσης τα μαύρα φασόλια (15 γρ.) και οι φακές (18 γρ.) για μεσημεριανό ή βραδινό. Όταν χρειάζεστε ένα σνακ, πιάστε μια χούφτα ωμά αμύγδαλα είναι ιδανικά. 

Καθιστική ζωή

Εάν περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καθισμένη μπροστά σε έναν υπολογιστή, όσο κι αν ασκείσαι δεν χάνεις εύκολα βάρος. Σύμφωνα με έρευνες, ακόμη κι αν είσαι συνεπής στην καθημερινή άσκηση δεν αρκεί. Ακόμη και ελάχιστες ώρες και όχι 8, καθισμένη σε μία καρέκλα το σώμα σταματά να παράγει ένα ένζυμο που αναστέλλει το λίπος που ονομάζεται λιπάση. Οι ειδικοί προτείνουν να ρυθμίσεις έναν χρονοδιακόπτη στον υπολογιστή που θα σου υπενθυμίζει να σηκώνεσαι από την καρέκλα και να περπατάς έστω και μέσα στον χώρο. 10.000 βήματα καθημερινά είναι ότι καλύτερο. Μην χρησιμοποιείς το ασανσέρ αλλά τις σκάλες και σταμάτα 1-2 στάσεις πριν στο μετρό και να περπατήσεις μέχρι το σπίτι. 

Δεν ασκείσαι τακτικά

Ξέρω, πιθανότατα αναρωτιέστε, αλλά πώς μπορεί μια ρουτίνα άσκησης να σε κάνει να χάσεις βάρος; Λοιπόν, για αρχή, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε περισσότερο όταν γυμνάζονται, είτε επειδή αισθάνονται ότι μπορούν μιας και έχουν χάσεις ήδη αρκετές θερμίδες είτε επειδή υπερεκτιμούν τις ημερήσιες θερμίδες που καίγονται. Ή και τα δύο μαζί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια ενός προγράμματος γυμναστικής, όταν το σώμα σου συνηθίζει στη μείωση των θερμίδων που καταναλώνονται και στην αύξηση των θερμίδων που καίγονται. Η άσκηση μπορεί επίσης να συγκρατεί το νερό που υπάρχει στον οργανισμό με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται. Τι πρέπει να κάνεις για να μην έχεις κατακράτηση υγρών; Συνεχίζεις να ασκείσαι και να ενυδατώνεσαι. Επίσης πρέπει να θυμάσαι ότι η άσκηση έχει να κάνει περισσότερο με τη γενική φυσική κατάσταση και την υγεία παρά με το βάρος ενώ η αύξηση μυών μπορεί να μετατοπίσει τη ζυγαριά γι’ αυτό είναι καλό να νιώθεις πιο δυνατή και να καίς περισσότερο λίπος με την πάροδο του χρόνου.

Έχεις υπερβολικό άγχος 

Είναι σύνηθες να στρέφεσαι προς το φαγητό και να παίρνεις βάρος σε περιόδους έντονου stress και πίεσης. Η κορτιζόλη που είναι η ορμόνη του στρες  είναι διεγερτικό της όρεξης. Επιπλέον, επιταχύνει την παραγωγή μιας συγκεκριμένης χημικής ουσίας του εγκεφάλου, του νευροπεπτιδίου Υ, που αυξάνει την επιθυμία για υδατάνθρακες. Αυτός είναι ο λόγος που θέλεις ψωμί ή junk food όταν είσαι αγχωμένη. Η υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης επιβραδύνει τον μεταβολισμό και προκαλεί την αποθήκευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, σημείο εξαιρετικά δύσκολο. Η άσκηση μειώνει το άγχος και τα ισορροπημένα, θρεπτικά γεύματα μπορούν να επιδιορθώνουν τη ζημιά που προκαλεί στο σώμα. 

Photos: iStock

 

 

 

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164