Οι βιταμίνες για απώλεια βάρους και ενεργοποίηση του μεταβολισμού

Από μικρές μπορούμε να θυμηθούμε τη μαμά μας να μας παρακαλάει να φάμε κάποιες τροφές (τύπου πορτοκαλάδα, μπρόκολο) για να πάρουμε όλες τις βιταμίνες! Ναι, αυτό ήταν το κίνητρό της, μόνο που εμείς δεν δίναμε σημασία τότε. Που να ξέραμε όμως ότι όλες αυτές οι βιταμίνες βοηθούν σημαντικά στην απώλεια βάρους. Ντάξει, δεν σου λέω ότι αν είσαι “καλυμμένη” από όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα είσαι αδύνατη ακόμα και αν τρως 5 μπέργκερ την ημέρα, αλλά σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην απώλεια βάρους εάν ακολουθείς μια ισορροπημένη δίαιτα. Βάζουμε στην παρέα μας την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Ιωάννα Τσόλκα, η οποία μας εξηγεί ποιες είναι αυτές οι βιταμίνες, πως ακριβώς βοηθούν και σε ποιες τροφές θα τις συναντήσουμε.

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία. Αν και οι βιταμίνες από μόνες τους δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε όλα τα ανεπιθύμητα κιλά, μια επαρκής πρόσληψη αυτών μπορεί να κάνει τη δίαιτά σας πιο εύκολη.

Βιταμίνη Α

Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν ανταποκρίνονται στην συνιστώμενη πρόσληψη για τη βιταμίνη Α, σύμφωνα με το Office of Dietary Supplements. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of American College of Nutrition. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα ρυθμίζουν το πώς τα κύτταρα του σώματός μας χρησιμοποιούν την ενέργεια, η οποία επηρεάζει το ρυθμό του μεταβολισμού. Όταν τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς είναι πολύ χαμηλά, αυτό μπορεί να προκαλέσει μείωση στο μεταβολισμό. Προσλαμβάνοντας καθημερινά την απαιτούμενη ποσότητα σε βιταμίνη, βοηθάτε το μεταβολισμό σας να ακολουθεί έναν σωστό ρυθμό.

Πηγές: καρότα, κόκκινες πιπεριές, σπανάκι, μάνγκο, πεπόνι, βερίκοκα, αυγά σολομός.

Βιταμίνη D

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, είναι πιο συχνά στα παχύσαρκα άτομα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Obesity Review. Ενώ η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της παχυσαρκίας δεν είναι σαφής, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να παίζει ρόλο στη ρύθμιση της λιπώδους μάζας, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και στην παχυσαρκία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity. Αντίθετα, τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, βελτιώνουν την απώλεια βάρους και οι ερευνητές συστήνουν ότι η επιπρόσθετη πρόσληψη βιταμίνης D, μπορεί να βοηθήσει εκείνους που ακολουθούν μια διατροφή για απώλεια βάρους, να χάσουν περισσότερο βάρος. Ταυτόχρονα, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο Nutrition Journal έδειξε ότι οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες που λάμβαναν συμπλήρωμα ασβεστίου και βιταμίνης D έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος σε μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπαιρναν συμπληρώματα.

Πηγές: ήλιος, σολομός, τόνος, σαρδέλες, μανιτάρια, τυρί, βοδινό συκώτι, κρόκοι αυγών.

Βιταμίνη C

Τα υπέρβαρα άτομα τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C. Αυξάνοντας την πρόσληψη της βιταμίνης C, μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε 30% περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια άσκησης μέτριας έντασης, όπως ένα γρήγορο περπάτημα, σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου αυτού. Εάν δεν παίρνετε αρκετή βιταμίνη C από τις τροφές που καταναλώνετε και εργάζεστε έξω, μπορεί να σας πάρει περισσότερο χρόνο να χάσετε λίπος, σε σύγκριση με κάποιον που παίρνει αρκετή βιταμίνη C. Οι ενήλικες χρειάζονται 75 έως 90 mg βιταμίνης C την ημέρα.

Πηγές: πορτοκάλια, μπρόκολο, σπανάκι, ντομάτες, πιπεριές, φράουλες.

Βιταμίνες του συμπλέγματος B

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν μια ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών και παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της τροφής σε ενέργεια. Επειδή είναι απαραίτητα συστατικά του μεταβολισμού σας, καλό θα ήταν να προσθέσετε περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β στη διατροφή σας, που θα βοηθήσει το μεταβολισμό σας και θα σας διευκολύνει στην προσπάθεια σας να χάσετε βάρος. Ωστόσο, επειδή είναι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, το σώμα δεν είναι σε θέση να τις αποθηκεύσει και έτσι τυχόν περίσσεια αποβάλλεται στα ούρα. Αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε ανταποκριθεί στις ανάγκες σας για βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αυτό στη συνέχεια μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης και να κρατήσει τα επίπεδα της ενέργειας υψηλά.

Πηγές: δημητριακά, συκώτι, κοτόπουλο, μπανάνες, μοσχάρι, όσπρια, γαλακτοκομικά.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164